to jest ciąg dalszy ulicy Radarowej.
Skrzyżowanie drogi jednojezdniowej z drogą dwujezdniową.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » czwartek 19 września 2013, 19:23
przez taik » czwartek 19 września 2013, 19:48
oskbelfer napisał(a):Przełaczka nie jest skrzyżowaniem - i wynika to z definicji skrzyżowania
szerszon napisał(a):Przełączka sama w sobie nie jest. Ale spójrz na mój link![]()
przez oskbelfer » piątek 20 września 2013, 00:12
taik napisał(a):oskbelfer napisał(a):Przełaczka nie jest skrzyżowaniem - i wynika to z definicji skrzyżowaniaszerszon napisał(a):Przełączka sama w sobie nie jest. Ale spójrz na mój link![]()
Dokładnie chodziło mi o taką sytuację, wylinkowaną przez szerszona - gdzie przełączka jest częścią skrzyżowania.![]()
Sama przełączka, na jezdni dwujezdniowej, skrzyżowaniem nie jest.
przez szerszon » piątek 20 września 2013, 06:48
przez dylek » piątek 20 września 2013, 09:19
przez taik » piątek 20 września 2013, 09:38
oskbelfer napisał(a):To co dał w linku Szerszon to nie jest przełąckza tylko zwykłe skrzyżowanie.
Taik zwróć uwagę co pisze Szerszon
Nie ma czegoś takiego jak "sama przełączka" albo "przełączka z częścią skryżowania"
albo przełaczka, albo skrzyżowanie --- bardzo proszę o precyzję, bo jeśli precyzji brakuje to potem powstają takie kwiatki jak w innej dyskusji "doga/jezdnia"
przez rocko19 » piątek 20 września 2013, 09:39
przez maryann » piątek 20 września 2013, 10:16
Tak, w PoRD? Bo jakoś się nie natknąłem... Za to w mieście i owszem http://www.zumi.pl/krakow_.+solidarnosc ... /satellite Tutaj jednak każdy z czterech jego elementów traktujemy niezależnie- dwie przełączki i dwa skrzyżowania.dylek napisał(a):Istnieje w przepisach coś takiego jak skrzyżowanie typu cygaro
przez dylek » piątek 20 września 2013, 21:18
maryann napisał(a):Tak, w PoRD? Bo jakoś się nie natknąłem...dylek napisał(a):Istnieje w przepisach coś takiego jak skrzyżowanie typu cygaro
dylek napisał(a):TUTAJ link skąd wytrzasnąłem tą "kubańską" nazwę pewnego typu skrzyżowania
przez oskbelfer » piątek 20 września 2013, 22:12
przez szymon1977 » sobota 21 września 2013, 11:07
Nawet jeżeli w wytycznych projektowania dróg coś nazwane jest "skrzyżowaniem" to z punktu widzenia PoRD pozostaje skrzyżowaniem i dwoma przełączkami ("skrzyżowanie" z linku Dylka) lub dwoma skrzyżowaniami i dwiema przełączkami (w przypadku braku tego kawałka asfaltu na środku).dylek napisał(a):Istnieje w przepisach coś takiego jak skrzyżowanie typu cygaro...
przez LeszkoII » sobota 21 września 2013, 21:50
przez MEL » niedziela 22 września 2013, 20:13
przez szerszon » niedziela 22 września 2013, 21:50
przez MEL » niedziela 22 września 2013, 22:20