przełączka to skrzyżowanie..?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: przełączka to skrzyżowanie..?

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 10:32

szerszon napisał(a):
Przecież odpowiedziałem, że nie. Nie zrozumiałeś?

:mrgreen: właśnie taką odpowiedź chciałem uzyskać..skoro piszesz ,że po przełączce sie jeździ to niewątpliwie jest jezdnią..tak napisałeś ,prawda ?
Dokładnie tak.
szerszon napisał(a):No to na jakiej podstawie śmiesz twierdzić ,że pobocze nie ma jezdni ?

No na takiej że to dwa różne pojęcia. Jezdnia to jezdnia, Pobocze to pobocze.
szerszon napisał(a):Przecież w Art 2.8) że ta część drogi może być przeznaczona do ruchu niektórych pojazdów...nieprawdaż ? i jest często wykorzystywana np przez rowerzystów no skubani jeżdżą...a jezdni nie ma...no to jak to w końcu jest ?
No i co? To że jeżdżą po poboczu rowerzyści to dla ciebie jest argument że pobocze już nie jest poboczem? Przecież masz w definicji pobocza:
"pobocze – część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt"
Po poboczu mogą jeździć niektóre pojazdy, i wcale to nie oznacza że pobocze już nie jest poboczem i możesz sobie je nazwać jezdnią.
szerszon napisał(a):Po tym też sie jeździ...ma jezdnie ? widać ślady kół..
http://goo.gl/maps/UBXmh
no to jak to będzie ?

No jeździ się po bo tzw. "zjazd" . Zgodnie z PoRD w tym przypadku, część wspólna jezdni i chodnika.

W definicji drogi masz napisane z czego składa się droga: jezdnia, pobocze, chodnik, droga dla pieszych lub rowerów, torowisko. Widzisz tam coś jeszcze?
Wg Ciebie czym z w/w pojęć jest przełączka albo zjazd?
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 11:25

Dokładnie tak.

No na takiej że to dwa różne pojęcia. Jezdnia to jezdnia, Pobocze to pobocze.

Przełaczka to przełaczka , jezdnia to jezdnia
No i co? To że jeżdżą po poboczu rowerzyści to dla ciebie jest argument że pobocze już nie jest poboczem?

czy Ty wszystko tak czytasz i tak rozumiesz ? Pytałem sie czy pobocze ma jezdnie, a nie czy pobocze jest poboczem.
Nie wiem jak sie dogadać z kims , kto ucieka na boczne tory i udaje Greka...
Nie rozumiesz co sie do Ciebie pisze ?
. Zgodnie z PoRD w tym przypadku, część wspólna jezdni i chodnika.

Jaki masz egzemplarz PoRD ? Bo w moim nie napisali,że jest to część wspólna...
A kto ma pierwszeństwo pieszy czy pojazd w przypadku przecięcia sie kierunków ruchu i na podstawie jakiego artykułu ?
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 12:10

LeszkoII napisał(a):
Scooby, przełączka, o której piszemy, zdefiniowana jest na ilustracji podpisanej jako przejazd przez pas dzielący jezdnie.

scooby14444 napisał(a):W definicji drogi masz napisane z czego składa się droga: jezdnia, pobocze, chodnik, droga dla pieszych lub rowerów, torowisko. Widzisz tam coś jeszcze?

Wg Ciebie czym z w/w pojęć jest przełączka, zjazd i pas dzielący jezdnie?
LeszkoII napisał(a):Jeśli przejeżdżam wzdłuż przejazdu dla rowerzystów, to jakiego użyje określenia? Jezdnia czy przejazd dla rowerzystów? Skoro możesz przez niego przejechać.

"przejazd dla rowerzystów – powierzchnia jezdni lub torowiska przeznaczona do przejeżdżania przez rowerzystów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi"
Odpowiedz sam sobie na to pytanie. Masz w definicji.....
LeszkoII napisał(a):To tak jakbyś wskazał na lusterko od samochodu i zapytał "co to jest". Ja Ci odpowiem, że lusterko a Ty powiesz, że pojazd silnikowy.

Nie prawda. Ja ci odpowiadam że lusterko to część pojazdu. A ty się upierasz że lusterko nie może być częścią pojazdu, bo jest lusterkiem.

Mocno męczy mnie już ta dyskusja... Przeczytajcie PoRD ze zrozumieniem, będziemy wtedy mogli do niej wrócić.
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 12:19

Mocno męczy mnie już ta dyskusja... Przeczytajcie PoRD ze zrozumieniem, będziemy wtedy mogli do niej wrócić.

jakbym czytał takiego jednego co innych sprowadził na właściwe tory.
Dyskusja Ciebie męczy, ponieważ cieniutko z argumentami i jesteś raz po raz przyparty do muru.
Raz jest cos dla Ciebie jezdnią , bo sie po tym jeździ , w innym przypadku juz nie, mimo że tez sie jeździ..jakiś niezdecydowany jesteś....
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 12:37

szerszon napisał(a):

jakbym czytał takiego jednego co innych sprowadził na właściwe tory.
Dyskusja Ciebie męczy, ponieważ cieniutko z argumentami i jesteś raz po raz przyparty do muru.
Raz jest cos dla Ciebie jezdnią , bo sie po tym jeździ , w innym przypadku juz nie, mimo że tez sie jeździ..jakiś niezdecydowany jesteś....

Argumenty są najmocniejsze jakie mogą być - czyli definicje z PoRD.
Męczą za to dyskutanci którzy nie chcą/nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem i zrozumieć.
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 13:06

Ależ Ty nie podajesz definicji dotyczacych konkretnych spraw. Ty sobie zmyslasz...pytałem , jaki masz PoRD, gdzie masz to zdefiniowane lub na jakiej podstawie wyciągasz wnioski...nie ma nic z twojej strony. czekam na odpowiedzi z poprzedniego posta.
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 13:17

szerszon napisał(a):Ależ Ty nie podajesz definicji dotyczacych konkretnych spraw. Ty sobie zmyslasz...pytałem , jaki masz PoRD, gdzie masz to zdefiniowane lub na jakiej podstawie wyciągasz wnioski...nie ma nic z twojej strony. czekam na odpowiedzi z poprzedniego posta.

Jak to nie, podałem Ci definicję jezdni, pobocza, drogi. Wystarczy przeczytać.

Odpowiadam na poprzedniego posta:
1. Nie ma pojęcia przełączka w definicji drogi. Jest za to definicja jezdni i przełączka spełnia wszystkie cechy jezdni.
2. Pobocze nie ma jezdni, bo jest poboczem. (a pobocze zgodnie z def. może służyć do ruchu niektórych pojazdów np. rowerów).
3. PoRD mam prosto ze strony sejmu, najświeższy egzemplarz :) Pierwszeństwo reguluje art. 26.4.

Powiedz czemu uważasz że przełączką nie jest jezdnią? I co to jest jezdnia wg Ciebie?
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 13:30

1. Odpowiedź prawidłowa..może spełniać cechy jezdni, ale to nie oznacza ,że jest jezdnią
2. Odpowiedź prawidłowa..to teraz wyciagnij wnioski z tych dwóch punktów dlaczego protestuje,ze nazywasz przełączke jezdnią
3. Art 26.4 jak najbardziej słuszny...tylko w takim układzie czym będzie podjazd/wyjazd ?
Na pewno tym ?

bo w art 26.4 nie znalazłem tego
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 13:39

szerszon napisał(a):1. Odpowiedź prawidłowa..może spełniać cechy jezdni, ale to nie oznacza ,że jest jezdnią
2. Odpowiedź prawidłowa..to teraz wyciagnij wnioski z tych dwóch punktów dlaczego protestuje,ze nazywasz przełączke jezdnią
3. Art 26.4 jak najbardziej słuszny...tylko w takim układzie czym będzie podjazd/wyjazd ?
Na pewno tym ?

bo w art 26.4 nie znalazłem tego

Dalej masz problemy z rozumieniem części wspólnej.

Możesz odpowiedzieć na pytania:
Czemu uważasz że przełączką nie jest jezdnią?
Co to jest jezdnia wg Ciebie?
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 15:14

Pokaż mi to określenie w PoRD dotyczące wjazdu na chodniku zanim mi cos zarzucisz.
Mogę tak samo napisać,że nie rozumiesz , co jest napisane w Art 26.4...pokaż mi gdzie tam jest coś o części wspólnej !
Czy znowu własna interpretacja jak przy C-12 ?
Czemu uważasz że przełączką nie jest jezdnią?

Bo mi zaraz będziesz wmawiał,ze jak jest jezdnia to i skrzyżowanie :lol: a stać Ciebie na to...
Co to jest jezdnia wg Ciebie?

Definicja z PoRD (mojego) i nie zapominaj o ponad 20m
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 15:28

szerszon napisał(a):

Pokaż mi to określenie w PoRD dotyczące wjazdu na chodniku zanim mi cos zarzucisz.
Mogę tak samo napisać,że nie rozumiesz , co jest napisane w Art 26.4...pokaż mi gdzie tam jest coś o części wspólnej !

A musi być coś o części wspólnej? Czy ja napisałem że tam nie ma chodnika? Czytaj ze zrozumieniem. Ten fragment drogi na zdjęciu pełni rolę i chodnika i jezdni.

Możesz w końcu odpowiedzieć na pytanie czemu uważasz że przełączka nie jest jezdnią?
scooby14444

Postprzez taik » czwartek 26 września 2013, 16:57

szerszon napisał(a):Przepraszam najmocniej, rozmawiamy o tej samej sytuacji i pytanie dalej aktualne, gdzie Ty tam widzisz drogę wewnętrzną ?
Ja tam widzę wyjazd/dojazd do jednostki wojskowej/obiektu przydrożnego...nie wiem dlaczego widzisz coś innego...

Wyjazd, dojazd... ale czym dla Ciebie jest ta droga - drogą publiczną?
taik

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 20:42

taik napisał(a):Wyjazd, dojazd... ale czym dla Ciebie jest ta droga - drogą publiczną?

Wyjazdem z obiektu przydrożnego..tylko. Nie ma znaku ani "droga wewnętrzna" ani "strefa ruchu"

scooby
A musi być coś o części wspólnej?
Przy twojej interpretacji..dopatrzysz sie w tej "części wspólnej" jezdni i będziesz znowu widział skrzyzowanie.
Nie wymyślaj nowych pojęć...podałeś prawidłowy artykuł z którego wynika co to jest.
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 21:05

Szerszon odpowiedz w końcu na pytanie czemu uważasz że przełączka nie jest jezdnią?
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 26 września 2013, 21:11

Odpowiem swoim postem który jest powyżej.
Bo mi zaraz będziesz wmawiał,ze jak jest jezdnia to i skrzyżowanie a stać Ciebie na to...
Definicja z PoRD (mojego) i nie zapominaj o ponad 20m
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze