Plan egzaminów weryfikacyjnych

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Plan egzaminów weryfikacyjnych

Postprzez osk rajd » wtorek 24 września 2013, 17:35

osk rajd napisał(a):
rusel napisał(a):obowiazuje "rozporzadzenie w sprawie szkolenia osob ubiegajacych sie o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorow i egzaminatorow"

zwlaszcza paragraf 8.1 w zakresie liczby zajac. ile teorii, ile praktyki itd

rowniez proponuje zajrzec do rozp "w sprawie wydawania dokumentow stwierdzajacych uprawnienia do kierowania pojazdami" m.i.n. par 5

dzięki, zajrzę :)

Wgłębiając się w materię, to zastanawiam się, czy w zakresie egzaminu teoretycznego mogą być pytania z rozp. ws. szkolenia lub wydawania uprawnień, ponieważ par.49 ust. 1 dokładnie precyzuje zakres tematyczny:

§ 49. 1. Egzamin weryfikacyjny składa się z części:
1) teoretycznej – obejmującej sprawdzenie znajomości wybranych zagadnień z przepisów ruchu drogowego, zagadnień dotyczących techniki kierowania i obsługi pojazdu, techniki i taktyki jazdy, zasad przeprowadzania egzaminu państwowego, etyki zawodu egzaminatora oraz bezpieczeństwa ruchu drogowego – przeprowadzanej w formie testu;

To gdzie tu mowa o szkoleniu?
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez slamyr » wtorek 24 września 2013, 22:16

slamyr

Postprzez rusel » środa 25 września 2013, 09:17

Wgłębiając się w materię, to zastanawiam się, czy w zakresie egzaminu teoretycznego mogą być pytania z rozp. ws. szkolenia lub wydawania uprawnień, ponieważ par.49 ust. 1 dokładnie precyzuje zakres tematyczny:

Do egzaminu w zakresie kat. C1+E prawa jazdy może być dopuszczona osoba, która:
A – nie przedstawiła orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami,
B – w ramach szkolenia odbyła tylko 20-godz. kurs nauki kierowania pojazdem,
C – ukończyła 17 lat i ma zgodę rodziców.

Osoba przystępująca do egzaminu państwowego na prawo jazdy kat. C+E może przedstawić zaświadczenie o odbyciu szkolenia w wymiarze co najmniej:
a)10 godzin teoretycznych i 25 praktycznych;
b)20 godzin teoretycznych i 20 praktycznych;
c)20 godzin teoretycznych i 25 praktycznych

hulaj dusza piekla nie ma, odp. znajdziesz w szczegółowych warunkach i sposobie transportu zwierząt a jak sie to ma do zakresu egzaminu?

3. Przewóz zwierząt; musi być zaświadczenie od/musi byc
a) lekarza powiatowego wet.
b) Krajowego lekarza wet.
c) Konwojent wyznaczony przez lekarza
d) Ustalona trasa
rusel

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:53

Byłem, zobaczyłem, kopara opadła... w sumie 39 osób ( jutro 38), jedna zdała teorię chyba na D, dwóch praktyke na C, a reszta uj......
Pytania... jak opracuję to cos wrzucę, ale sa też takie co poeta miał na myśli o społecznej roli egzaminatora i jego bezpośrednim wpływie na życie jednostki :help:
szerszon

Postprzez oskbelfer » sobota 28 września 2013, 21:34

Szerszon :) tylko nauka Cię wyzwoli :mrgreen:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 21:43

ok, ja wszystko rozumiem...ale niektore pytania jakie usłyszałem to dramat
szerszon

Postprzez rusel » sobota 28 września 2013, 21:50

10 razy kodeks i instrukcje przeczytali i juz mysleli ze Boga za nogi zlapali...przepisow sie nie czyta, trzeba wiedziec czego sie uczyc a wiekszosc nie ma pojecia jak sie za to zabrac
rusel

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 21:58

Wiesz ..pytanie o bezpośredni wpływ egzaminatora na zycie jednostki niewiele ma wspólnego z kodeksem czy instrukcją..jest to bardzo subiektywne podejście układajacego pytanie.
szerszon

Postprzez rusel » sobota 28 września 2013, 22:50

ale to sa pojedyncze pytania, nie sadze zeby wszyscy losowali same dziwolągi, w wiekszosci przypadkow ludzie poprostu nie kumają co trzeba wiedziec i ja bym conajmniej 60% tych osob nie liczyl, dostana pytanie czy zblizajac sie do postoju autubusu szkolnego nalezy zachowac szczegolna ostroznosc i podjarani zaznaczają, jak komus zabraknie 10pkt do minimum to porazka, jak 1pkt to moze byc wsciekly ale zarazem zadowolony bo prawidlowo sie do tego zabral
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 22:53 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 22:52

A jeśli chodzi o takie języczki u wagi to prosze bardzo..I like it :D
szerszon

Postprzez rusel » sobota 28 września 2013, 22:58

wieksze jaja są na praktycznym jak komus w koncu uda sie przejsc teorie i wypadnie w parze z jakims Anatolem czy Wiesławem....i wez tu k.....ocen prawidlowo kogos kto robi wszystko na granicy instrukcji
rusel

Postprzez wooly » niedziela 29 września 2013, 12:34

Heh półbiedy jak robi to na granicy instrukcji bo ją zna, gorzej jak jej nie zna a miasta wcale.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez szerszon » niedziela 29 września 2013, 12:39

dziś 3 zdane teorie i 3 praktyczne
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 29 września 2013, 17:27

rusel napisał(a):10 razy kodeks i instrukcje przeczytali i juz mysleli ze Boga za nogi zlapali...przepisow sie nie czyta, trzeba wiedziec czego sie uczyc a wiekszosc nie ma pojecia jak sie za to zabrac

Rusel - już nie filozuj tak :)

Osobiście pojechałem na swój pierwszy egzamin teoretyczny i zabrakło mi jednego punktu do zaliczenia (bez więszego napinania się z instrukcjami itd....) wszystko zależy od zestawu pytań jaki się wylosuje...

Na kolejnej weryfikacji - oczywiscie bardzo długo i rzetelnie się przygotowywałem (zaliczyłem) spotkałem kolesia zupełnie z innej branży, kóry miał takiego farta, że teorie napisał na maxa....

Mam kolegę, kóry ustawy i rozporządzenia dosłaownie cytuje ---- on nie musi sie uczyć ---- on zdawał wszystko od pierwszego strzała - bo zamykał oczy i widział przepis...

Mowa jednak o branży -- Szerszon moze sobie na lajciku podejść i może zdać lub otrzeć się o jeden punkt --- bo on to zna i czuje, natomiast jeśli ktoś przychodzi z poza branży - no to faktycznie jak napisałeś - muszą złapać nie tylko Boga za nogi :)

Nie jest to taka bułeczka z masłem :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez JAKUB » niedziela 29 września 2013, 19:23

oskbelfer napisał(a):(...)Nie jest to taka bułeczka z masłem :)
A pracy w WORD i tak nie ma, a na coroczne szkolenia trzeba będzie jeździć i to za kaskę.
JAKUB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów