Kupno samochodu ale jak się teraz zabrać za formalności

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kupno samochodu ale jak się teraz zabrać za formalności

Postprzez Thomsky » sobota 18 stycznia 2014, 08:01

Witam mam taką sytuacje

Kupiłem auto od dobrego znajomego .OC i przegląd jest ważny do lipca .Podpisaliśmy jednak umowę kupna sprzedaży .Z tego co czytałem według przepisów muszę się udać do wydziału komunikacji i zapłacić 2 % od auta ( blachy będą te same to samo miasto ) .
Moje pytanie Czy jeśli pojazd przerejestruję na siebie płacąc te 2 % będę mógł jeździć na OC poprzedniego właściciela do lipca ? Nie będzie problemu że auto zarejestrowane na mnie a OC na poprzedniego właściciela ?
Ubezpieczyciel to PZU. On nie wycofa OC powiedział. ja w PZU siedzieć nie będę bo tam to dopiero kosmiczne stawki za oc dla młodych kierowców
Thomsky

Re: Kupno samochodu ale jak się teraz zabrać za formalności

Postprzez lith » sobota 18 stycznia 2014, 13:12

OC mogą przeliczyć i ewentualnie chcieć dopłaty. A czy PZU takie złe? Ja mam inne zdanie, przez pierwsze kilka lat miałem właśnie w PZU, bo miało dla mnie najkorzystniejszą ofertę.
lith

Postprzez Thomsky » sobota 18 stycznia 2014, 15:41

zorientuje się w poniedziałek
Thomsky

Postprzez RossoneriDevil » sobota 18 stycznia 2014, 16:50

OC jest w sumie na pojazd i według tego dokumentu jest on ubezpieczony, także spoko, śmigaj:)
RossoneriDevil

Postprzez furby » sobota 18 stycznia 2014, 17:17

Jestes czesciowo w bledzie. Obowiazuja np.znizki za bezszkodowa jazde.
A rozni ubezpieczyciele stosuja rozne zwyzki/znizki zwiazane z OC.
furby

Postprzez taik » sobota 18 stycznia 2014, 18:37

Thomsky napisał(a):Z tego co czytałem według przepisów muszę się udać do wydziału komunikacji i zapłacić 2 % od auta ( blachy będą te same to samo miasto ) .

Te 2%, o których piszesz, to podatek od czynności cywilnoprawnych, jego odbiorcą jest właściwy miejscowo Urząd Skarbowy, nie jest nim jednostka dokonująca rejestracji.
Pamiętaj, że musisz dokonać zapłaty podatku w ciągu 14 dni od daty powstania obowiązku (w Twoim przypadku od daty zawarcia umowy sprzedaży); przy zapłacie po tym terminie, przyślą Ci wezwanie po odbiór mandatu karnego :D .
Thomsky napisał(a):Moje pytanie Czy jeśli pojazd przerejestruję na siebie płacąc te 2 % będę mógł jeździć na OC poprzedniego właściciela do lipca ? Nie będzie problemu że auto zarejestrowane na mnie a OC na poprzedniego właściciela ?

Nie będzie problemu.
Prawa i obowiązki z ubezpieczenia OC z poprzedniego posiadacza przechodzą na nowego właściciela pojazdu.
Pamiętaj, że ta umowa nie przedłuży się na kolejny okres (w porównaniu do umów, które nie przechodzą w wyniku przeniesienia prawa własności pojazdu) i musisz zawrzeć nową po jej wygaśnięciu. Trzeba o tym pamiętać, bo jak zapomnisz zrobić to na czas, to możesz dostać karę z UFG, a nie są to tanie sprawy.
Thomsky napisał(a):Ubezpieczyciel to PZU. On nie wycofa OC powiedział. ja w PZU siedzieć nie będę bo tam to dopiero kosmiczne stawki za oc dla młodych kierowców

Na dzień dzisiejszy nie może wycofać ubezpieczenia, choć trzeba przyznać, że wcześniej (przed nowelizacją w 2012 r.) taka możliwość była.
Najlepiej będzie, jak udasz się do PZU i zapytasz, czy w Twoim przypadku będą wykonywać ponowną kalkulację należnej składki (nie muszą jej robić, ponieważ jest to ich przywilej, a nie obowiązek - chyba że złożysz im taki wniosek, ale Ty go nie będziesz kierował :D ), a jeżeli będą chcieli ją wykonać, to dowiesz się jaka będzie wysokość nowej składki - pozwoli Ci to podjąć decyzję.
taik

Postprzez Thomsky » niedziela 19 stycznia 2014, 07:06

Tak masz racje do urzędu skarbowego muszę się udać i tam zapłacić te 2 % podatku który wyliczą ale w jakiej kolejności to ogarnąć

1. urząd skarbowy czy wydział komunikacji gdzie pierwsze się udać ? ( umowa kupna sprzedaży została zawarta 11 więc w tym tyg muszę pozałatwiać) a blachy jak wcześniej pisałem te same będą to samo miasto
Thomsky

Postprzez taik » niedziela 19 stycznia 2014, 16:57

Thomsky napisał(a):urząd skarbowy czy wydział komunikacji gdzie pierwsze się udać ?

Kolejność jest dowolna, ponieważ są to czynności niezależne.
Ale zacząć należałoby od PCC, ponieważ złożenie deklaracji po terminie jest sankcjonowane.
Za parę dni opóźnienia nikt Ci głowy nie urwie, ale złożenie deklaracji po miesiącu od daty powstania obowiązku (2 tyg. opóźnienia) skutkuje już wystawieniem mandatu karnego.
taik

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 20 stycznia 2014, 07:02

taik napisał(a):Ale zacząć należałoby od PCC, ponieważ złożenie deklaracji po terminie jest sankcjonowane.

Zastanawiam się skąd oni będą wiedzieć że np. nabyłem samochód i nie zgłosiłem się z tym do US?
RossoneriDevil

Postprzez taik » poniedziałek 20 stycznia 2014, 15:23

RossoneriDevil napisał(a):Zastanawiam się skąd oni będą wiedzieć że np. nabyłem samochód i nie zgłosiłem się z tym do US?

Nie będą wiedzieć, ponieważ taka informacja (o zawarciu umowy sprzedaży) nie jest nigdzie odnotowywana, a tym samym rejestrowana.
Oczywiście cały system opiera się na uczciwości obywatela. :D
Ale trzeba się liczyć z tym, że w razie wykrycia jest to traktowane jako nie ujawnienie informacji podatkowej i jest karane.
taik

Postprzez Thomsky » poniedziałek 20 stycznia 2014, 19:36

wszystko pozałatwiane otrzymałem tymczasowy dowód rejestracyjny teraz została jeszcze kwestia OC . Jutro udam sie do pzu i zobaczę ile będę musiał dopłacić za przeliczenie OC z poprzedniego właściciela ( -60 % zniżek płaci 338 zł m) na mnie .OC do lipca jeśli nie rzucą jakiejś kolosalnej sumy to pozostanę w pzu jak nie to szukam czegoś tańszego
Thomsky

Postprzez taik » wtorek 21 stycznia 2014, 17:43

Jak możesz to napisz, jak Cię tam potraktowali - łaskawie czy niełaskawie? :wink:
taik

Postprzez Thomsky » wtorek 21 stycznia 2014, 18:45

łaskawie nawet byłem zaskoczony pytałem się o dodatkowe opłaty itp ale powiedziano mi że OC zostanie przepisane na mnie z poprzedniego właściciela bez opłat do jego oc dostałem załącznik .Martwić się mam dopiero na początku lipca wtedy mija OC i zobaczę ile mi wyliczą za okrągły rok
Thomsky

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 21 stycznia 2014, 20:05

W proamie jest tanio :)
RossoneriDevil

Postprzez taik » środa 22 stycznia 2014, 13:31

Thomsky napisał(a):łaskawie (...).Martwić się mam dopiero na początku lipca wtedy mija OC i zobaczę ile mi wyliczą za okrągły rok

No to wszystko dobrze się skończyło. :D
Zatem szerokiej drogi i szybkiej nauki. :spoko:

PS - Pamiętaj, że ta umowa nie przedłuży się na kolejny okres, musisz sam zadbać o zawarcie nowej. W tej sytuacji zapominalstwo jest mocno nie wskazane. :wink:
taik

Następna strona

Powrót do Luźna gadka