Termin ważności prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Termin ważności prawa jazdy

Postprzez IamtheStig » niedziela 16 lutego 2014, 23:14

Witam, ponieważ nie wiem gdzie umieścić ten temat więc wrzucam go tutaj.
Mam taką zagwózdkę, odbierając w kwietniu 2013-go roku moje prawko na kat B, byłem pełen euforii, chyba jak każdy , któremu kilka razy podwinęła się noga i nie udało się za pierwszym razem tego ogarnąć.
Niedawno zapisałem się na kolejną kategorię i z ciekawości oglądałem swoje prawko- jako że odbierając je w urzędzie byłem zaślepiony tym ,że je już mam popatrzałem tylko na swoją mordę na fotce i moje dane adresowe-teraz patrzę z tyłu data wydania się zgadza ale czy aby napewno data ważności była OK?
Na mój mały rozumek coś mi tu nie gra ,ale może się mylę ,więc pytam Was. Skoro prawko jest ważne 15 lat (niezawodowe) i tu podaję datę mojego dokumentu.
W rubryce 10, data wydania 22.04.13
i rubryka nr 11 ''ważne do'' 15.11.22
-co prawda babka z matematyki przepuszczała mnie za piękne oczy ale skoro od 2013roku +15lat ważności to wychodziłoby do 2028 roku. Czy zgłaszać teraz ten fakt w urzędzie? Czy dobrze rozumuję? Czy ''olać'' ten fakt na razie póki nie zmęczę kolejnej kategorii???
Jak na razie tylko kat ''B''
IamtheStig

Re: Termin ważności prawa jazdy

Postprzez jasper1 » niedziela 16 lutego 2014, 23:41

Pewnie miałeś z jakiegoś powodu orzeczenie lekarskie na 10 lat i nie zwróciłeś na to uwagi. Wtedy okres ważności orzeczenia liczy się od daty jego wystawienia ( w listopadzie 2012 zaczynałeś prawko?) i na tej podstawie ustalana jest ważność dokumentu.
Zawsze możesz się upewnić w WK skąd to się wzięło.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez IamtheStig » poniedziałek 17 lutego 2014, 11:08

No w sumie to fakt, może babka na badaniach mi mogła to wpisać-nie pomyslałem o tym , nie pamiętam także kiedy zaczynałem prawko ale z dobre 2 lub 3 lata temu. Poza tym jak reaktywowałem prawko to i tak się zapisałem od nowa na kurs bo niechciało mi się latać po urzędach, w szczególności ,że moje papiery i tak przenosiłem do innego WORDu wcześniej więc niechciało mi się dowiadywać i jeździć.
Jak na razie tylko kat ''B''
IamtheStig

Postprzez jasper1 » poniedziałek 17 lutego 2014, 23:31

Jak "reaktywowałeś" naukę w formie nowego kursu, to powinieneś mieć wtedy nowe badania, bo stare zostały wysłane przez poprzedni word do urzędu..
Pewnie moment początków nowego kursu pokrywa się z datą ważności PJ.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Derato » środa 26 lutego 2014, 17:50

A nie masz przypadkiem wady wzroku? Ja pierwsze prawo jazdy dostałem na 8 lat, bo mam -2,0 D. Drugie dostałem już na 24 lata.
Let's tune everything!
Derato

Powrót do Luźna gadka