Wypowiedzenie OC po zakupie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wypowiedzenie OC po zakupie

Postprzez reassor » czwartek 26 kwietnia 2012, 05:31

Jak w tytule. Mam autko ubezpieczone w generali direct i kurde po próbnej rekalkulacji wymagają jeszcze zaświadczenia o zniżkach....
A jak zawrę nową umowę to już nie wymagają :D.

Teraz tak - dla bezpieczeństwa.
Prawnie wiem, że liczy się data stempla pocztowego - a na ich stronie jest tak :
"Zgodnie z zapisami ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych wypowiedzenia dotychczasowej umowy ubezpieczenia OC należy dokonać nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia została zawarta.
Wypowiedzenia umowy należy dokonać w formie pisemnej, bezpośrednio u Agenta lub w Oddziale Generali lub listownie pamiętając, że do uznania wypowiedzenia za skuteczne przyjmuje się datę wpływu wypowiedzenia do zakładu ubezpieczeń. "

To teraz jak mam to rozumieć - stempel pocztowy czy data wpłynięcia?

Problem polega na tym, że zaspałem z tym i OC jest do niedzieli.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Re: Wypowiedzenie OC po zakupie

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 26 kwietnia 2012, 18:07

Żaden problem. Ściągasz z netu druk wypowiedzenia umowy OC, wypełnaisz swoimi danymi, drukujesz, składasz podpis, skanujesz i wysyłasz e-mailem. Nie musisz dokładać umowy kupna/ sprzedaży, bo jest tam oświadczenie o byciu w prawach i obowiązkach właściciela.
BOLEKlodz

Postprzez sawczuk1979 » wtorek 18 marca 2014, 23:55

Witam, właściwie można to zrobić jeszcze łatwiej. Wniosek taki można wypełnić online. Znajduje się w portalu ewnioski.pl https://ewnioski.pl/formularze/oswiadczenie-o-wypowiedzeniu-umowy-ubezpieczenia-posiadacza-pojazdu-od-odpowiedzialnosci-cywilnej/informacje/informacje
sawczuk1979

Postprzez taik » środa 19 marca 2014, 02:27

reassor napisał(a):To teraz jak mam to rozumieć - stempel pocztowy czy data wpłynięcia?

W przypadku nadania oświadczenia o wypowiedzeniu od umowy ubezpieczenia OC przesyłką listową, za chwilę jego złożenia uważa się datę nadania oświadczenia w placówce pocztowej - data stempla pocztowego - to do umów zawartych po 11 lutego 2012 r., a z taką z pewnością masz do czynienia.

Treści na stronie internetowej nie są wiążące dla ubezpieczonego w tym przypadku - wyższość treści ustawy.
reassor napisał(a):Problem polega na tym, że zaspałem z tym i OC jest do niedzieli.

No to masz mnóstwo czasu.
BOLEKlodz napisał(a):Żaden problem. Ściągasz z netu druk wypowiedzenia umowy OC, wypełnaisz swoimi danymi, drukujesz, składasz podpis, skanujesz i wysyłasz e-mailem.

Wypowiedzenie umowy powinno być stwierdzone pismem - własnoręcznie podpisany dokument, w tym również w postaci elektronicznej opatrzony bezpiecznym podpisem elektronicznym, niemniej jednak nie przewiduje się rygoru nieważności powyższej formy.

Dlatego trzeba pamiętać, że tak złożone oświadczenie woli - wyrażone w postaci skanu przesłanego drogą elektroniczną - jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią - inaczej mówiąc, obowiązuje data odczytania/dojścia dokumentu.
taik

Powrót do Luźna gadka