Poruszanie się bez prawka po mieście

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Poruszanie się bez prawka po mieście

Postprzez derp » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:13

Witam mam 16 lat i poruszam się samochodem od dłuższego czasu, proszę nie wyjeżdżać na mnie, że jestem nieodpowiedzialny itp. moja sprawa. I pytanie jak mnie zatrzymają na mieście na przykład to praktycznie płacę 500zł mandatu według taryfikatora ale słyszałem, że ze względu na mój wiek mogę dostać sprawę do sądu bo nie mogę dostać mandatu w tym wieku, jak to jest ?. Mam jeszcze pytanie jakie są na oko szanse, że mnie zatrzymają? Przepisy znam i się ich trzymam, zapinam pasy i zapalam światła. A po zatrzymaniu zabierają mnie na lawetę, każą dzwonić po kogoś z prawkiem czy jak ? Potem dmuchanie i co dalej.Właściciel zostanie od razu zawiadomiony, co jeśli go na przykład nie ma albo nie ma telefonu przy sobie ? Z góry dzięki.
derp

Re: Poruszanie się bez prawka po mieście

Postprzez furby » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:41

Poczytaj na forum o prawie, gdyz sa tam takie watki. Wachlarz mozliwosci jest dosc duzy. Dodam, ze powodujac kolizje/wypadek placisz z wlasnej kieszeni, bo ubezpieczyciel nie wyplaci ani grosza.
furby

Postprzez derp » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:47

Wiem o tym, może ktoś mi tutaj odpowie na moja pytania.
derp

Postprzez lith » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:57

Jaka szansa? Normalnie dość mała, ale znając prawa Murphy'ego to jak nie masz prawka to prawdopodobieństwo znacznie rośnie :mrgreen: W każdym razie zdarza się załapać na jakąś kontrolę, kwestia czasu. Mandatu nie dostaniesz, od razu sąd. Do tego nie przejmowałbym się jakimiś mandatami czy sądami, bo to są groszowe sprawy. Skoro decydujesz się na taką jazdę to pewnie wyłożenie kilkudziesięciu tysięcy zł nie stanowi problemu w razie jak dasz się wplątać w jakąś kolizję z lepszym samochodem - nawet jak będzie nie z Twojej winy to jesteś na straconej pozycji i niełatwo będzie się wybronić. A takie rzeczy typu kolizja tez się w miastach nierzadko zdarzają. Nie mówię o jakichś poważniejszych rzeczach, bo to wiadomo i nie mam zamiaru tutaj moralizować.
lith

Postprzez derp » czwartek 03 kwietnia 2014, 15:28

Dzięki czekam na resztę odpowiedzi :)
derp

Postprzez jasper1 » czwartek 03 kwietnia 2014, 16:07

Co do samochodu - odbiera go właściciel, jak nie można się z nim skontaktować, to laweta, parking strzeżony itp.
Co do sądu. Jeśli właściciel potwierdzi, że dał auto, to właściciel płaci grzywnę za udostępnienie. Dla rodziców ograniczenie praw rodzicielskich. Dla nieletniego nadzór kuratorski.
Jeśli właściciel nie potwierdzi udostępnienia pojazdu, to dla nieletniego samowolne użycie pojazdu może się skończyć nawet w ośrodku opiekuńczo-wychowawczym.
Do tego zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, zwykle przekraczający wiek 18 lat - nie zrobisz prawka zbyt szybko.
Decyzje sądu rodzinnego (nadzór kuratorski, pobyt w ośrodku, zakazy) sięgają do ukończenia przez sprawcę 21 lat.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez derp » czwartek 03 kwietnia 2014, 16:27

Wątpię, że musi go odebrać właściciel, kumpla zatrzymali w mieście (17lat) i kazali zostawić auto w tym miejscu i sam szukał lawety żeby go zabrać auto miał z niemiec bez papierów itp. Właściciela nie ma w Polsce i co niby ? no po zatrzymaniu wiadomo, że powiedział bym, że sam wziełem. Z tym ośrodkiem i zakazem za pierwszym razem to wyolbrzymiasz jak na moje oko...
derp

Postprzez jasper1 » czwartek 03 kwietnia 2014, 18:13

17 lat to coś zupełnie innego niż 16.
17-latek odpowiada z kodeksu karnego i kodeksu wykroczeń, jak człowiek dorosły. Jego sytuacja prawna jest inna.
Opowieści o pozostawieniu w rękach nieletniego użytkownika samochodu bez ustalenia czy nie jest kradziony możesz między bajki włożyć.
Ośrodek opiekuńczo-wychowawczy - czytaj ze zrozumieniem - to sytuacja skrajna, ale możliwa. Zależy to od szeregu uwarunkowań, na przykład od tego jak sąd oceni sytuację rodzinną, realną zdolność oddziaływania rodziców na zachowanie sprawcy w przyszłości, czy był już wcześniej za coś notowany itd.
------------------------------------
Tyle informacji jak to wygląda od strony prawnej.
To czy gdzieś komuś pozwolono samemu ściągnąć lawetę, bo uznano łaskawie 17-latka za zdolnego do czynności cywilno-prawnych na w końcu spora kwotę, to osobna bajka.
Pozostaje pytanie po co pytasz, skoro wiesz lepiej..., bo dyskutować, to nie ma o czym.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez rusel » czwartek 03 kwietnia 2014, 20:26

1. Sprawa w tym przypadku pójdzie do sądu rodzinnego, sąd może określić zakaz prowadzenia pojazdu do 21 roku życia.

2. Umiejętności nie są problemem, trzeba pamiętać, że inny uczestnik może spowodować kolizję i wtedy zaczną się problemy

3. Grzywna dla prawnego opiekuna osoby nieletniej
rusel

Postprzez Makabra » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:14

No i chyba jeszcze mandat dla właściciela pojazdu za udostępnienie osobie bez prawa jazdy.
Makabra

Postprzez derp » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:02

Bardziej martwie sie ze ktoś we mnie stuknie, a jak to wyglada z tą kontrolą .. Dmucham wypisują protokół i np brat zabiera samochód i do domu ? Chyba że trafie na jakiś co mnie puszczą
derp

Postprzez Agatta » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:37

Chyba że trafie na jakiś co mnie puszczą
raczej nie :P
W moim mieście coś często kontrole ostatnio :spoko:
koniec kursu: 09.01.14
21.01.14 teoria +, placyk +, miasto + :D
Agatta

Postprzez Anfa » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:39

:lol: patologia ;/

Bardzo mi się przykro robi jak takie coś czytam, to jest dramat po prostu.

Dzieciaki takie wyszczekane, niestety patologie się z domu wynosi, pewnie chłopak pochodzi z bogatej rodziny, gdzie mu się wydaje że świat jest jego.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez rusel » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:47

Bardziej martwie sie ze ktoś we mnie stuknie, a jak to wyglada z tą kontrolą .. Dmucham wypisują protokół i np brat zabiera samochód i do domu ? Chyba że trafie na jakiś co mnie puszczą

osoba mająca uprawnienia zabiera samochód, osoba nieletnia ma sie znaleźć pod opieką osoby dorosłej, policja dokonuje wszelkich formalności i czekać już należy na postępowanie sądowe.

Każdy funkcjonariusz RD jest kontrolowany i rozliczany okresowo z pouczeń oraz mandatów, brak interwencji w tym przypadku może skutkować naganą lub podjęciem procedury wydalenia ze służby ze względu na rażące zaniedbanie obowiązków.

Należy pamiętać że konsekwencje mogą być oplakane w przypadku kolizji, należy zapomnieć o jakichkolwiek odszkodowaniach nawet na rzecz nieletniego poszkodowanego.

Zawsze można starać się o uprawnienia na kat B1, bo jazda bez uprawnień nie rokuje pozytywnie na przyszlosc co do portretu psychologicznego kierowcy
rusel

Postprzez Makabra » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:51

derp napisał(a): proszę nie wyjeżdżać na mnie, że jestem nieodpowiedzialny itp. moja sprawa.

Jak się ze*ram na chodniku, to też będzie moja sprawa?
Makabra

Powrót do Luźna gadka