Przed rozpoczęciem kursu.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Przed rozpoczęciem kursu.

Postprzez niebieski » sobota 05 kwietnia 2014, 17:29

Moja sytuacja jest dość skomplikowana. Mieszkam poza miejscem zameldowania. Mam zamiar wybrać się na kurs prawa jazdy, w związku z tym mam kilka pytań, na które, mam nadzieję ktoś mi odpowie.
1. Profil kandydata na kierowcę-zakładam w mieście, w którym jestem zameldowany czy w, którym obecnie mieszkam?
2. Badania lekarskie-również muszę je wykonywać w mieście, w którym mam meldunek czy mogę to zrobić u dowolnego lekarza posiadającego uprawnienia, w całym kraju?
Po nadaniu profilu, udaję się z jego numerem do wybranej przez siebie szkoły jazdy i już rozpoczynam kurs?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
niebieski

Re: Przed rozpoczęciem kursu.

Postprzez furby » sobota 05 kwietnia 2014, 17:52

Badanie lekarskie wykonac mozesz na terenie calego kraju u lekarza majacego odpowiednie uprawnienia.
furby

Postprzez niebieski » niedziela 06 kwietnia 2014, 11:07

Dziękuje za odpowiedz. A do lekarza biorę jakiś druk,który mi wypełnia, czy po prostu dostaję już wypełniony papier z którym udaję się do starostwa?
niebieski

Postprzez furby » niedziela 06 kwietnia 2014, 11:36

Zawsze lekarz dawal/daje.
Bez wzgledu czy to pierwsze w Twoim zyciu na pj czy kolejne badanie po X latach.
furby

Postprzez niebieski » niedziela 06 kwietnia 2014, 13:17

A ile jest ważne takie badanie? Jeśli chciałbym się zapisać na kurs w lipcu to mogę je zrobić np w maju?
niebieski

Postprzez lith » niedziela 06 kwietnia 2014, 13:23

Z badaniem się wstrzymaj, zrobisz na kursie, może nawet w cenie będzie.
lith

Postprzez jasper1 » niedziela 06 kwietnia 2014, 13:43

Po pierwsze, wybierz sobie szkołę, w której chcesz się uczyć, sprawdź czy oferuje możliwość zrobienia badań - będzie taniej niż samodzielnie.

Po drugie, musisz wyrobić PKK przed rozpoczęciem kursu. Niektóre szkoły oferują pomoc w tym zakresie na terenie swojego starostwa. Kosztuje to kilkanaście złotych za potwierdzenie upoważnienia, jeśli ktoś nie ma czasu na bieganie po urzędach lub tego nie lubi, to się opłaca. Jedna wizyta w urzędzie mniej.

Do PKK potrzebne będzie orzeczenie lekarza, a więc badania musisz mieć zrobione przed rozpoczęciem kursu. Wieść gminna niesie, że badania, jeśli nie zostaną złożone w starostwie w celu wyrobienia PKK lub przedłużenia ważności uprawnień, to tracą ważność po 3 miesiącach od wystawienia - nawet bezterminowe.
Lepiej więc się z nimi nie śpieszyć, jeśli nie wyrabiasz jeszcze PKK.

PKK możesz wyrobić z wyprzedzaniem w stosunku do kursu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez niebieski » niedziela 06 kwietnia 2014, 14:25

Czyli najlepszym wyjściem będzie jeśli pojadę pod koniec czerwca do swojego miasta,założę PKK, po czym zapiszę się do szkoły jazdy, zrobię badania i wrócę z nimi do starostwa.
Bardzo dziękuję za pomoc
niebieski

Postprzez jasper1 » niedziela 06 kwietnia 2014, 15:15

niebieski napisał(a): pojadę pod koniec czerwca do swojego miasta,założę PKK, po czym zapiszę się do szkoły jazdy, zrobię badania i wrócę z nimi do starostwa.

Nie, badania dostarczasz by wyrobić PKK, to jest jeden z warunków wyrobienia PKK.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez niebieski » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 20:40

Czyli przed założeniem PKK udać się do szkoły jazdy która ma w ofercie wyrobienie badań ?
niebieski

Postprzez jasper1 » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 20:49

TAK, tak cena badań w szkole może być korzystniejsza.
jasper1

Postprzez furby » wtorek 08 kwietnia 2014, 12:31

@jasper1: czasami Ci lekarze z OSK daja na krotki okres czasu i lepiej isc do zaprzyjaznionego doktora.
furby

Postprzez jasper1 » wtorek 08 kwietnia 2014, 14:04

@furby, zaprzyjaźniony to inna kategoria, a wybór pomiędzy lekarzem w przychodni a w osk jest przynajmniej cenowo zdecydowanie na korzyść osk.
Jak ktoś jest zdrowy, to nikt mu terminu ważności orzeczenia nie skróci, a jak ma ograniczenia, to już trochę loteria.
jasper1

Powrót do Luźna gadka