Eco driving uchwalony

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Eco driving uchwalony

Postprzez dylek » piątek 16 maja 2014, 07:51

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140000594

Ja mam obawy...
Nie chodzi o to, że jazda eko jest zła... tyle, że chyba niezbyt realna na samym początku drogi do bycia kierowcą..
A zaczyna być cieniutka granica między brakiem dynamiki a ekologią...

jedzie egzaminowany eko = brak dynamiki
jedzie z odpowiednią dynamiką = brak eko.

Przesadzam ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Eco driving uchwalony

Postprzez Michal9191 » piątek 16 maja 2014, 08:23

No ok ale że jak to jak np. egzaminowany będzie jechał super i wszystko to co egzaminator przyczepi się właśnie do braku eko jazdy i co nie zdane ? :P
Michal9191

Postprzez szerszon » piątek 16 maja 2014, 09:37

Niestety do władzy i stanowienia prawa dorwały sie osoby kompletnie z przypadku.
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 16 maja 2014, 11:12

Pierwsze 4 biegi przed 50, jednocześnie zmienia miedzy 1,8 a 2,6 to może w niektorych autach sie wykluczac. Ja zawsze na Grande punto kazałem kursantom na 3, 50 jeździc bo na 4 miał 1500 krpm i już sie trochę mulił.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Makabra » piątek 16 maja 2014, 11:50

Jest komputer pokładowy i będziemy patrzeć ile komu spaliło :D Ale tak na poważnie to żadna nowość, każdy tak powinien być uczony, że nie jeździ się całe miasto na 2 biegu łącznie z ruszaniem, i nie wciska się sprzęgła za każdym razem jak "coś się dzieje". Tylko nieliczne osoby po 30h nie umieją ogarniać takich rzeczy.
Makabra

Postprzez dylek » piątek 16 maja 2014, 22:57

Pojeździłem dzisiaj z kursantami ze szczególnym zwróceniem uwagi na eko-jazdę i od razu kilka uwag :
Nie taki diabeł straszny...
Generalnie podobnie uczyłem dotychczas - dziś tylko korygowanie by jeszcze delikatniej operowali na pedałach i bardziej unikali takich przegazówek niechcący :D
Ale możliwe jest to do ćwiczenia tylko z chociaż ciut kumającymi....póki jeszcze chaos w operowaniu totalny, a predyspozycji do kierowania nie widać - to można zapomnieć o próbach wymuszenia eko-jazdy.
Nie da się zawsze i wszędzie eko - jeśli jest potrzeba przycisnąć (np wlot na drogę o podwyższonej prędkości, czy redukcja i ognia przy wyprzedzaniu itp.. ) to musowo kursanta nauczyć, by umiał podjąć decyzję o rezygnacji z delikatnej jazdy na ten moment.
Mam nadzieję, że w tej kwestii egzaminatorzy nie będą się wygłupiać z oceną jak kursant przeciągnie powyżej 3000rpm...
Druga kwestia do oceniania od przyszłego roku - hamowanie silnikiem.
Do wyćwiczenia np. przy wchodzeniu w zakręt 90 stopni ( np. zwolnienie hamulcem z 4-ki...wrzucenie 2-ki...dohamowanie silnikiem na dwójce i łagodne przejście tego zakrętu). Ale jak np. lecisz prostą 70km/h na 5 biegu...dojeżdżasz do czerwonego światła - wg mnie dziwnie wygląda hamowanie silnikiem w wykonaniu kursantów - rozsądniej chyba zwalniać samym hamulcem - pod koniec sprzęgło i zatrzymanie. Ciekawi mnie tu stanowisko środowiska egzaminacyjnego.
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 16 maja 2014, 23:08

Z tego co opisujesz to nic nie muszę zmieniać. :D
szerszon

Postprzez dylek » piątek 16 maja 2014, 23:17

szerszon napisał(a):Z tego co opisujesz to nic nie muszę zmieniać. :D

Nie wiem jak to wszystko będzie oceniane...
Pójdzie redukcja biegu i gaz, by przyspieszyć dynamicznie jak jest taka potrzeba - błąd w eko czy nie ?
Z 70km/h i 5-tki nie powahluje na 4 hamowanie - 3 hamowanie -2 hamowanie...tylko zwolni do zatrzymania hamulcem - błąd w hamowaniu silnikiem czy nie ?
A co jak zwolni z 5-tki hamulcem do np 20km/h - zapoda od razu 2-kę i nią dohamuje po czym wysprzęgli i zatrzyma - prawidłowo hamował z 70km/h do zatrzymania czy nieprawidłowo ?
To mnie nurtuje - jak egzaminatorzy będą do tego podchodzić, bo powiem szczerze, że jest dość szerokie pole do popisu w ocenianiu dla czepialskich i prosta (wg mnie) sprawa dla rozsądnie myślących :D

P.S. jeśli chodzi o hamowanie silnikiem, to mam nadzieję, że to tylko moje przewrażliwienie, a ponieważ standardowo uczę dohamowywania redukcjami biegów to się na to zafiksowałem...
Może chodzi tylko o to, żeby zwalniać hamulcem bez wciśniętego sprzęgła?
W końcu takie zwalnianie z 70km/h samym hamulcem bez dotykania sprzęgła odbywa się przy jednoczesnym hamowaniu silnikiem na tym 5-tym biegu ... :D (silnik jest wtedy spięty z kołami sprzęgłem :D )
Jeśli tylko o to by biegało by nie rozpoczynać hamowania od wcisniecia sprzęgła to luz - od dawna tego wymagam :D
Ostatnio zmieniony piątek 16 maja 2014, 23:34 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
dylek
Moderator

Postprzez ks-rider » piątek 16 maja 2014, 23:27

Anett napisał(a):Ja nie stosuje eco bo po co?

@szerszon- ze mną chyba najbardziej "eko" jeździsz prawda? :)

Aaaaaa, to eco sie teraz nazywa ?
Az taka jazda byla ? :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Makabra » piątek 16 maja 2014, 23:35

Jak egzaminator kumaty to na pasie rozbiegowym nie ocenia eco tylko dynamike i taktykę. Duzo sie nie zmieni,tylko dojdzie powod do uwalania emerytow i cieniasow.
Makabra

Postprzez oskinstruktor » sobota 17 maja 2014, 18:21

Hamowanie do zatrzymania w wyznaczonym miejscu też biegami? Dziś zapytałem na kursie o to nadzorującego. Uśmiechnął się i wzruszył ramionami.... :)
oskinstruktor

Postprzez lith » sobota 17 maja 2014, 21:18

To przekraczanie 3 tys obrotów samo w sobie jest nie eko? Mi się tam wydawało, że dynamiczne przyspieszenie do docelowej prędkości i potem możliwie długie jej utrzymywanie na możliwie wysokim biegu też jest eko... często nawet bardziej niż zamulanie na niskich obrotach.
lith

Kolejna bzdura P....osłów !! Kolejne zadania egzaminacyjne

Postprzez albin » wtorek 20 maja 2014, 21:51

Czy ktoś was to widział????

Wg mojej wiedzy to kolejne zadania egzaminacyjne, czyli dwa razy nie prawidłowa zmiana biegów i negatywny, dwa razy osiągnięcie 50km/h na 3 biegu i negatywny....czy oni (p....osły) są w pełni sprawni umysłowo??????? A co z jazdą diselem??? A skąd ja mam wiedzieć kiedy ktoś ukończył kurs na prawo jazdy i zdał egzamin teoretyczny - czyli czy mam go oceniać wg starych czy nowych zasad, skoro takich informacji nie posiadam????? Nóż się w kieszeni otwiera, kolejny martwy przepis ....a oni myślą że coś dobrego robią....brak słów.
Załączniki
bzdety.JPG
bzdety.JPG (97.71 KiB) Przeglądane 7474 razy
A, B, C, D, E -
albin

Re: Kolejna bzdura P....osłów !! Kolejne zadania egzaminacyj

Postprzez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 22:00

Dobre ... czwórka przed 50 km/h :mrgreen:
a co wrzucimy przy 70 ?
Jak sie pojazd "zbierze" do wyprzedzania na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej TIRa, skoro został nauczony ekologicznie ?
szerszon

Re: Kolejna bzdura P....osłów !! Kolejne zadania egzaminacyj

Postprzez Makabra » wtorek 20 maja 2014, 23:01

szerszon napisał(a):Dobre ... czwórka przed 50 km/h :mrgreen:
a co wrzucimy przy 70 ?
Jak sie pojazd "zbierze" do wyprzedzania na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej TIRa, skoro został nauczony ekologicznie ?

Trzeba tłuc do głowy klientowi że raz jest eco-zamuła, raz jest power-sprint :spoko:
Makabra

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców