taka sytuacja 86 par 1 KW

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

taka sytuacja 86 par 1 KW

Postprzez johan27 » piątek 06 czerwca 2014, 19:44

witam
moja sprawa wygląda tak. miesiąc temu miałam wypadek, samochód zjechał mi z drogi i dachował jedyną poszkodowaną byłam ja. działo się to w nocy i nie było innych pojazdów na drodze a badanie alkomatem i krwi w szpitalu nic nie wykazało. dzisiaj dostałam pismo z prokuratury o zawieszeniu dochodzenia ale była dołączona notka będzie wystosowane pismo o ukaranie mnie za wykroczenie z 86par 1 kw. i oto moje pytanie: czy jest to wykroczenie który podlega temu art.? jaką mogę dostać karę za to? czy mogę być ukarana mimo że od wypadku minął ponad miesiąc?
proszę o odpowiedź.
pozdrawiam
johan27

Re: taka sytuacja 86 par 1 KW

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 20:05

Art. 86
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
podlega karze grzywny.
Tak. Wypadając z drogi i zatrzymując się do góry kołami dałeś dowód, że swoimi poczynaniami na drodze powodujesz realne zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Szczęście, że nikomu nic się nie stało, bo o samym zagrożeniu nie było by już mowy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 06 czerwca 2014, 20:07

Według taryfikatora grozi Ci 6 pkt. karnych i 200zł (bez dyskusji).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez samotnyGeorge » piątek 06 czerwca 2014, 20:45

Na drodze mandatu karnego. Tutaj sprawa trafi do sądu - grzywna do kilku tysięcy.
samotnyGeorge

Postprzez rusel » piątek 06 czerwca 2014, 20:58

moim zdaniem kobieta jest niewinna, wystarczy wczytac sie raz jeszcze
rusel

Postprzez jasper1 » piątek 06 czerwca 2014, 21:12

Jak zawsze winny samochód :wink:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 22:14

A moim zdaniem drogowcy. Jak zwykle zaskoczyła ich zima i nie posolili na czas jezdni. Po za tym nie dali znaku, że jest ślisko, ani ograniczenia do 20 km/h (bo przecież wiadomo, że na 70 to każdy setą jedzie, a na 20 to zwolniliby do bezpiecznych 50... może).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 07 czerwca 2014, 08:26

rusel napisał(a):moim zdaniem kobieta jest niewinna, wystarczy wczytac sie raz jeszcze
Nie napisała, że rój szerszeni wpadł jej przez szybę do samochodu albo że zasłabła albo że pękła opona. Czyli wszystko wskazuje na to, że nie dostosowała prędkości do warunków (Art.19)., co przy zagrożeniu bezpieczeństwa ruchu (nawet jak nie było innych uczestników ruchu, ona reprezentowała ten Ruch), sugeruje zarówno ukaranie punktami jak tez grzywną (lub naganą?).
Grzywna może być do 3000zł - ale nie straszmy koleżanki, sąd może uniewinnić.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 07 czerwca 2014, 09:33

tylko jasper zrozumiała moją wypowiedz :thumb2:
rusel

Postprzez maryann » sobota 07 czerwca 2014, 09:53

LeszkoII napisał(a):Czyli wszystko wskazuje na to, że nie dostosowała prędkości do warunków (Art.19).
Najbardziej denerwująca klasyfikacja, bo rzucana z lenistwa! Jak nie chce się szukać- to prędkość(jakby stał, to by się nic nie stało). A może nie dostosowała swoich umiejętności do warunków?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » sobota 07 czerwca 2014, 09:59

Przecież wyraźnie napisała, że samochód zjechał jej ze skarpy i dachował. Pewnie to był samochód autonomiczny, sam zjechał.
Tak więc to samochód nie dostosował swoich umiejętności do warunków... :roll:
kombi

Postprzez LeszkoII » sobota 07 czerwca 2014, 12:33

maryann napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Czyli wszystko wskazuje na to, że nie dostosowała prędkości do warunków (Art.19).
Najbardziej denerwująca klasyfikacja, bo rzucana z lenistwa! Jak nie chce się szukać- to prędkość(jakby stał, to by się nic nie stało). A może nie dostosowała swoich umiejętności do warunków?
To słynny "błąd pilota" :) A na poważnie, to albo miała niesprawny pojazd albo miała pecha - nagle się zepsuł - albo ktoś rozlał olej albo uderzyła w dzika... wyliczanki są tez fajne.

Piszesz, że umiejętności nie miała? Prawo jazdy miała. No to nabyła właśnie umiejętności kosztem spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu. Kubica też wciąż ich nabywa, trzeba przyznać że coraz rzadziej się rozwala na zakrętach.

...i to tajemnicze "zjechał mi pojazd" :o Cieszyć się, że nikomu nic się nie stało.
LeszkoII

Postprzez sankila » sobota 07 czerwca 2014, 20:28

johan27 napisał(a):czy mogę być ukarana mimo że od wypadku minął ponad miesiąc?
W tym przypadku czas nie gra roli, skoro sprawa była badana przez prokuraturę na okoliczność przestępstwa. Widocznie nie wykazano, żeby ktoś rozlał olej, poprzestawiał znaki czy uszkodził auto; buntu maszyny pewnie też nie stwierdzono, ani nie znalazł się nikt, kto by zeznał, że chciałaś go rozjechać :wink:
Skoro więc nie było przestępstwa, to sprawa wróciła do punktu wyjścia i pozostały najbardziej prawdopodobne rozwiązania - albo szybkość, albo zaśnięcie za kierownicą. Oba pod paragraf o zagrożeniu podpadają.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mrkeeley74 » wtorek 17 czerwca 2014, 22:47

Nasze władze mają trzy miesiące na wszczęcie postępowania wyjaśniającego możesz spodziewać się punktów karnych w liczbie 6 i grzywny.

Ostatnio zmieniony środa 26 listopada 2014, 18:02 przez mrkeeley74, łącznie zmieniany 1 raz
mrkeeley74

Postprzez Synekura » wtorek 24 czerwca 2014, 21:12

Dopisze co szanowni użytkownicy z lenistwa zapomnieli dopisać. Za powyższy art. 86 grozi także sądowy zakaz prowadzenia samochodu. Pięknie, że byłą trzeźwa. W przeciwnym razie sąd od razu wymierza karę zakazu.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze