co o tym sądzicie ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: co o tym sądzicie ?

Postprzez tomcioel1 » niedziela 08 czerwca 2014, 23:39

Anett napisał(a):Zależy od predyspozycji...
Instruktor daje wolną ręke, ale kursant kumaty jak jest to powinien sam zauważyć że nie nadaje się na egzamin i dalej się uczyć.

Ostatnio spotkałam dziewczynę która już 10 raz nie zdała (3 razy na łuku, reszta na rondzie blisko word z sygnalizacją)

to że ta dziewczyna 10 razy nie zdala wcale nie musi świadczyć o braku umiejętności ...
umiejętności a zdawanie to sa niestety czasami 2 bardzo różne sprawy ... idą ludzie slabi a potrafia zdac bardzo dobrze i na odwrót - idą jeżdżący super i potrafia sie męczyć ...
od czego to zależy ? bardzo często od predyspozycji psychicznych zdającego jak również od szczęścia ...
niestety egzamin ten jest egzaminem bardzo stresogennym - ta psychoza jest juz po częsci dziedziczona a i dzialania niektórych aktualnie egzaminujących niespecjalnie wpływaja pozytywnie na zmianę tego stanu ...
a szczęście ? zaczyna sie już w momencie wylosowania egzaminatora , a dalej to kwestia wyboru trasy oraz wielu sytuacji które moga sie wydarzyc na drodze ...

dodałbym do tego jeszcze indywidualne cechy charakteru osoby egzaminowanej - osoby roztrzepane , niecierpliwe , chaotyczne i nerwowe maja niestety pod górkę...
tomcioel1

Postprzez Oisin » niedziela 08 czerwca 2014, 23:55

Dla mnie egzamin też był bardzo stresogenny. Praktycznie każdy z kim rozmawiałem określał egzamin na prawo jazdy jako jeden z najtrudniejszych w życiu pod względem stresu. Ale jeżeli ktoś nie umie tego stresu/tremy/nerwów pokonać i kilkanaście razy oblewa na początku egzaminu lub zaraz po wyjechaniu na miasto to być może nie nadaje się na kierowcę. Pokutuje u nas opinia że prawko powinien mieć każdy, a już na pewno każdy facet. Otóż nie powinien dlatego że wiele osób się nie nadaje, zdają ten egzamin w męczarniach a później i tak nie wsiadają za kółko lub wsiadają od święta co jest chyba jeszcze gorsze.
Jeżeli ktoś nie umie opanować nerwów na łuku to myślisz że opanuje je później np. w poślizgu? Pozdrawiam
Oisin

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 00:06

może byc oczywiście tak jak mówisz ale ... nie musi ... bo skoro ze mna te same osoby jeżdżą super a juz na egzaminie jak ostatnie sieroty to czy twoim zdaniem powinny mieć prawko czy nie ?
skoro dzien wcześniej potrafią zrobić 20 razy pod rząd łuk bezbłędnie a juz na egzaminie nie koniecznie to co , o czym to świadczy , o braku umiejętności ???
a uzależnianie umiejetności panowania nad autem w poslizgu od umiejętności jazdy po łuku jest chyba argumentem zupełnie nietrafionym ...
samo zdanie egzaminu jest tylko przepustką do dalszej nauki juz samodzielnej , a to jak ktoś będzie później jeździl w życiu naprawdę ma sie nijak w stosunku do tego czy męczyl się na egzaminach czy zdal za pierwszym ...
tomcioel1

Postprzez Oisin » poniedziałek 09 czerwca 2014, 00:19

Nikogo nie skreślam z powodu tego ile razy podchodził do egzaminu. Nie twierdzę też że umiejętności prowadzenia samochodu można zweryfikować patrząc na ilość egzaminów. Ciężko mi mówić o takiej sytuacji o jakiej wspominasz bo nie prowadzę kursów nauki jazdy. Niemniej jednak wśród moich bliższych i dalszych znajomych można zauważyć pewną tendencję. Osoby które podchodziły do egzaminu wiele razy i ciągnęło się to miesiącami teraz albo nie jeżdżą, albo do każdego manewru potrzebują tyle miejsca jakby prowadziły TIRa. Boją się parkować, boją się zmiany organizacji ruchu, wszelkie odstępstwa od normy do której się przyzwyczaiły powodują mniejsze lub większe zdenerwowanie. A co do poślizgu i nerwów na egzaminie to pewien wspólny mianownik jestem w stanie znaleźć. Jak wpadniemy w poślizg to trzeba zachować spokój i nie panikować.
Oisin

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 07:08

skoro dzien wcześniej potrafią zrobić 20 razy pod rząd łuk bezbłędnie a juz na egzaminie nie koniecznie to co , o czym to świadczy , o braku umiejętności ???

O tym, że robili na obrót na pojedynczym łuku, a na egzaminie są dwa trzy obok siebie i pomylili tyczki ?
szerszon

Postprzez Anett » poniedziałek 09 czerwca 2014, 10:40

Łuk jest za banalny by na nim polec. Jakby instruktorzy uczyli na "wyczucie" problemu by nie bylo.
Ja na 1 egzaminie szukałam 3 tyczki której nie było a na kursie była

Na wyczucie o wiele łatwiej niż na sposób
Anett

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 13:56

szerszon napisał(a):

O tym, że robili na obrót na pojedynczym łuku, a na egzaminie są dwa trzy obok siebie i pomylili tyczki ?

a ty skąd wiesz ile u mnie jest łuków na placu ????
więcej ci powiem - mieliśmy dziewczynę która polała 3 razy łuk , zapisaliśmy ją na konsultacje w wordzie gdzie jeżdziła z egzaminatorem - gość sie jej pyta na koniec po co ona tu przyszła jak tak dobrze jeździ ... zgadnij co było na następnym egzaminie ???

Anett napisał(a):Łuk jest za banalny by na nim polec. Jakby instruktorzy uczyli na "wyczucie" problemu by nie bylo.
Ja na 1 egzaminie szukałam 3 tyczki której nie było a na kursie była

Na wyczucie o wiele łatwiej niż na sposób

widzę wybitna specjalistka w dziedzinie szkolenia sie wypowiada wiec chyba mój głos liczyć sie nie będzie - ale zaryzykuję : bzdury piszesz , o tym sie można wypowiadać mając doświadczenie większe niż tylko własne - nie ma łatwiej , trudniej - to jest sprawa naprawdę indywidualna ...
tomcioel1

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 14:00

Widocznie trafiłem. :D Trafiają mi sie na doszkalaniach "obrotowcy" Wszystko ok póki tyczek nie pomylą. :D
Przecież to widać.
nie ma łatwiej , trudniej - to jest sprawa naprawdę indywidualna ...

taaa... jesli nie ogarnia samochodu jadącego do tyłu to faktycznie indywidualna.
Dopiero w takich przypadkach nie pozostaje nic innego jak nauczenie na obrót.
90% ogarnia na czuja..tylko trzeba chcieć.
szerszon

Postprzez Anett » poniedziałek 09 czerwca 2014, 14:03

Popieram szerszona. Najlepsi są ci co nawet jadąc do przodu na sposób jadą.
Mi dopiero niedawno pewien I. pokazał jak na czuja zrobić i widzę różnice i to bardzo dużą.
Niektórych nie da się nauczyć tak ale cóż...
Anett

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 14:08

szerszon napisał(a):

Widocznie trafiłem. :D Trafiają mi sie na doszkalaniach "obrotowcy" Wszystko ok póki tyczek nie pomylą. :D
Przecież to widać.
nie ma łatwiej , trudniej - to jest sprawa naprawdę indywidualna ...

taaa... jesli nie ogarnia samochodu jadącego do tyłu to faktycznie indywidualna.
Dopiero w takich przypadkach nie pozostaje nic innego jak nauczenie na obrót.
90% ogarnia na czuja..tylko trzeba chcieć.

nie trafiłeś ... jeździmy na kilku placach i jest kilka łuków

piszesz o 90 % - czyli sam zakładasz że jest 10 która nie daje rady więc ...
nie ma jednego najlepszego sposobu na łuk - trzeba go dopasować do indywidualnych potrzeb a przede wszystkim możliwości zdającego ...no chyba że zamierzasz 10 godz uczyć kogoś na czuja ...wmawiając mu że to jedyny dobry sposób ... a kasa leci...
tomcioel1

Postprzez Anett » poniedziałek 09 czerwca 2014, 14:10

Dobry instruktor raz pokaże i od razu można załapać
Szerszon traktuje indywidualnie każdego. Rzadko kto nie będzie potrafil zrobić tego w ten sposób na czuja (poza jedną panną)
Anett

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 14:16

.no chyba że zamierzasz 10 godz uczyć kogoś na czuja ...wmawiając mu że to jedyny dobry sposób ... a kasa leci...

Potrafię nauczyć w 15 minut.
Przynajmniej kasa nie leci na kolejne egzaminy. :D
Te 15 minut pozwala ocenić , czy ktoś ma pojęcie.
szerszon

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 22:50

szerszon napisał(a):
.no chyba że zamierzasz 10 godz uczyć kogoś na czuja ...wmawiając mu że to jedyny dobry sposób ... a kasa leci...

Potrafię nauczyć w 15 minut.
Przynajmniej kasa nie leci na kolejne egzaminy. :D
Te 15 minut pozwala ocenić , czy ktoś ma pojęcie.

na "blondynke" łapią w 5 ...

a co z pozostałymi 10 % co to nie ma pojęcia ? jeździsz 10 godzin ???

to że ktos potrafi zrobić łuk na czuja nie znaczy wcale że uda mu sie to samo powtórzyć na egzaminie...
tomcioel1

Postprzez furby » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:07

Anett napisał(a):Dobry instruktor raz pokaże i od razu można załapać
Szerszon traktuje indywidualnie każdego. Rzadko kto nie będzie potrafil zrobić tego w ten sposób na czuja (poza jedną panną)

Znam taka co zdala stary egzamin i po 30 latach ma problem z parkowaniem osobowka.
furby

Postprzez Anett » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:13

Niestety osoby które są uczone na sposób mają w tym braki i nie raz nie radzą sobie nawet z parkowaniem
Anett

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców