Wyjazd z posesji vs jadący po chodniku 2.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy wyjeżdżając na drogę z nieruchomości:

1. Trzeba się liczyć z możliwością spotkania jadącego powolutku po chodniku, pod skosem pojazdu.
5
42%
2. Jeżeli się go spotka to na podst. Art.17.1.1. i Art.17.2. należy ustąpić mu pierwszeństwa przyjazdu.
6
50%
3. Przepisy pozwalają na niebranie go pod uwagę i nie zobowiązują do ustąpienia mu pierwszeństwa przejazdu.
1
8%

Liczba głosów : 12

Wyjazd z posesji vs jadący po chodniku 2.

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 00:44

Skoro moderatorowi Szerszonowi nie pasuje moje pytanie w pierwotnym wątku zakładam - zgodnie z jego propozycją nowy wątek.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Wyjazd z posesji vs jadący po chodniku 2.

Postprzez rusel » niedziela 08 czerwca 2014, 11:53

szymon, to najgorsza ankieta jaką w życiu widziałem...
rusel

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 23:26

Dlaczego? Brak prawidłowej odpowiedzi? Proszę o wyjaśnienie, może o czymś nie pomyślałem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:10

szymon1977 napisał(a):Dlaczego? Brak prawidłowej odpowiedzi? Proszę o wyjaśnienie, może o czymś nie pomyślałem.
Brak prawidłowej odpowiedzi, bo źle sformułowane pytania.
Ad 1/ NIE
- trzeba liczyć się z ruchem na chodniku - nie ma znaczenia, czy pieszy, rowerzysta, czy pojazd z prędkością pieszego,
Ad 2/ NIE
- pojazd na chodniku nie jest pojazdem w ruchu drogowym; ustępujemy ze względu na Art. 3 - unikać działania, które mogłoby [...]zakłócić porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.
Ad 3/ NIE
- tu nie ma pierwszeństwa przejazdu - jest uniknięcie kolizji; gdyby jadący chodnikiem był w odległości, pozwalającej na zatrzymanie, to spokojnie wyjeżdżam z bramy i ustawiam się do wjazdu na jezdnię, a on ma obowiązek nie utrudniać mi manewru włączenia się do ruchu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Powrót do Sytuacje na drodze