Zawracanie kilka pytań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie kilka pytań

Postprzez Rysiek11 » poniedziałek 23 czerwca 2014, 12:00

Witam, w oczekiwaniu na kolejny egzamin na prawko (2-gi) chciałem się upewnić jak ustawiać się do zawracania na skrzyżowaniach. Wiem że tematów takich było już dużo, ale chciałbym uzyskać pełną konkretną odpowiedź. I o to pytanie wraz z opisem: Jeśli chcę zawrócić i mam sygnalizacje ogólną i droga poprzeczna jest jednokierunkowa to trzymam się lewej, na poprzecznej lewej i na końcu koncze manewr na prawym pasie jeśli jest wolny? A gdy droga poprzeczna jest dwukierunkowa to lewa, na poprzecznej do prawej żeby nie zajeczhać drogi tym z przeciwka i znowu kończe na prawej?
Rysiek11

Re: Zawracanie kilka pytań

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 czerwca 2014, 12:06

A gdy droga poprzeczna jest dwukierunkowa to lewa, na poprzecznej do prawej żeby nie zajeczhać drogi tym z przeciwka i znowu kończe na prawej?

Nie zawsze. Dużo zależy też o geometrii skrzyżowania, gdzie jest możliwość zawrócenia tzw małym łukiem.
szerszon

Re: Zawracanie kilka pytań

Postprzez papadrive » poniedziałek 23 czerwca 2014, 21:47

Jeśli na skrzyżowaniu jest sygnalizacja, to jadąc cały czas przy lewej, nie zajedziesz drogi tym z poprzecznej, bo oni mają czerwone. Nawet gdybyś musiał czekać na dokończenie manewru (przepuszczanie tych z przeciwka), to zdążysz zjechać ze skrzyżowania, zanim dla poprzecznej ruch zostanie otworzony.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze