Skręt w lewo - dwa zjazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo - dwa zjazdy

Postprzez ronni » sobota 28 czerwca 2014, 16:25

Witam,
Mam pytanie dotyczące poprawnego skrętu w lewo na skrzyżowaniu: https://www.google.pl/maps/@54.406587,18.569939,3a,75y,131.82h,63.98t/data=!3m4!1e1!3m2!1sNaeqi0DdQ5hl9f1KOYp2UA!2e0
Czy mogę skręcić w lewo przed wysepką, czy dopiero za nią (czyli za znakiem C-9)?
W przypadku pierwszego zjazdu nie ma znaku B-2 ani ciągłej linii, więc wydaje mi się, że mógłbym skręcić zarówno przed, jak i za wysepką. Wiem, że stoi tam znak C-9, ale często jest spotykany zaraz za pasem skrętu w lewo (np. https://www.google.pl/maps/@54.240118,1 ... cVxrBg!2e0).
Prośba o wyjaśnienie tej niejasności.
Z góry dziękuję.
ronni

Re: Skręt w lewo - dwa zjazdy

Postprzez LeszkoII » sobota 28 czerwca 2014, 18:09

ronni napisał(a):Czy mogę skręcić w lewo przed wysepką, czy dopiero za nią (czyli za znakiem C-9)?
Na ujęciu z linku możesz zawracać lub skręcić w lewo do jakiejś posesji. Nie mijasz znaku, więc ten znak Cię nie dotyczy. Co innego z drugiej strony: zawrócić można, ale skręcić w lewo już tylko omijając wysepkę z prawej strony.

Trochę podobnie tu http://goo.gl/maps/tY8Fr , opel nie może skręcić w drogę po lewej bo ominąłby znak z lewej strony. Może natomiast zawrócić.

Znak C-9 umieszcza się według analogicznej intencji ustawiania znaku B-2 (chodzi o min szerokość wysepki ~6m)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ronni » sobota 28 czerwca 2014, 21:59

Dzięki.
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, na pierwszym zjeździe mogę, jak napisałeś skręcić w lewo i zawrócić.
Z z drugiego zjazdu (za znakiem) tylko zawrócić?
Jakiś czas temu właśnie na tym skrzyżowaniu starałem się zawrócić i na pierwszym zjeździe zostałem wytrąbiony, dodatkowo samochody skręcające z przeciwnego pasa ustawiły się tak, że nie było miejsca, aby wykonać taki manewr.
Jeżeli chodzi o link, który podesłałeś to wydaje mi się, że jakiekolwiek manewry mogą być wykonane przed wysepką - za nią już jest linia ciągła?
ronni

Postprzez LeszkoII » niedziela 29 czerwca 2014, 07:27

ronni napisał(a):Czyli jeżeli dobrze rozumiem, na pierwszym zjeździe mogę, jak napisałeś skręcić w lewo i zawrócić.
Z z drugiego zjazdu (za znakiem) tylko zawrócić?
tak
ronni napisał(a):Jakiś czas temu właśnie na tym skrzyżowaniu starałem się zawrócić i na pierwszym zjeździe zostałem wytrąbiony
jak tam nie widzę linii P-3 (jednostronnie przekraczalnej, ciągłej od strony zawracającego) więc miałeś prawo zawrócić nie utrudniając ruchu. Może kierowca uznał, że stwarzasz bezpośrednie zagrożenie i twierdził, że Twój manewr jest zabroniony....
ronni napisał(a):dodatkowo samochody skręcające z przeciwnego pasa ustawiły się tak, że nie było miejsca, aby wykonać taki manewr.
Jak nie ma miejsca, to mogłeś zawrócić innym sposobem a nie upierać się i przez 5 min czekać "blokując" lewy pas.

Szczerze mówiąc zawracanie za wysepką wydaje się bardziej intuicyjne i płynne.
ronni napisał(a):Jeżeli chodzi o link, który podesłałeś to wydaje mi się, że jakiekolwiek manewry mogą być wykonane przed wysepką - za nią już jest linia ciągła?
Tak, jest linia ciągła P-2 wciągu linii P-1c wyznaczającej pas do lewoskrętu z przeciwnego kierunku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 30 czerwca 2014, 00:30

Niby a siłę można do tej hurtowni skręcić przed, ale ja bym się na takie coś nie zdecydował.
lith

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 30 czerwca 2014, 20:21

Nie rozumiem waszej interpretacji, czyżby znak C-9 zezwalał na skręt w lewo przed nim? Mnie uczono że C-9 nakazuje konkretne zachowanie, a to przejazd z jego prawej strony, skręcić w lewo można dopiero za wyspą.
szoferemeryt

Postprzez ronni » poniedziałek 30 czerwca 2014, 22:15

szoferemeryt napisał(a):Nie rozumiem waszej interpretacji, czyżby znak C-9 zezwalał na skręt w lewo przed nim? Mnie uczono że C-9 nakazuje konkretne zachowanie, a to przejazd z jego prawej strony, skręcić w lewo można dopiero za wyspą.

Z jednej strony faktycznie znak C-9 nakazuje jazdę prosto, ale na tym pierwszym zjeździe nie ma linii P-3, dlatego próbowałem na nim zawracać.
Swoją drogą, chyba nie zawsze musi być taka linia, np. https://www.google.pl/maps/@51.39649,21 ... _Onm0g!2e0
Co prawda jest znak C-9, ale możemy skręcać w lewo tylko z pierwszego zjazdu.
ronni

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 30 czerwca 2014, 22:36

Zauważ że tam jest jeszcze inna wysepka, a dopiero za nią c-9, a to zmienia sytuację.
szoferemeryt

Postprzez lith » poniedziałek 30 czerwca 2014, 23:27

jaka inna wysepka?

btw.
A tutaj nic nie jest wymalowane i nie ma żadnych wysepek, a można skręcić w lewo przed C-9:
https://maps.google.pl/maps?q=elbl%C4%8 ... ,34.7,,0,0
lith

Postprzez szoferemeryt » wtorek 01 lipca 2014, 09:55

Wystarczy uważnie patrzyć na drogę a rozwiązanie jest proste tylko nie kombinować. Nic na siłę. Porównaj sytuacje z tych trzech linków, a zrozumiesz o co chodzi w konkretnym przypadku.
Czy jak na skrzyżowaniu z centralna wyspą będzie C-9 to też pojedziesz w lewo przed znakiem?
szoferemeryt

Postprzez lith » wtorek 01 lipca 2014, 13:10

Nie pojadę, ale w sumie dopóki nie wjadę z lewej strony wysepki, na której jest ustawiony C-9 to żadnego przepisu nie łamię.
lith

Postprzez LeszkoII » wtorek 01 lipca 2014, 13:48

szoferemeryt napisał(a):Nie rozumiem waszej interpretacji, czyżby znak C-9 zezwalał na skręt w lewo przed nim? Mnie uczono że C-9 nakazuje konkretne zachowanie, a to przejazd z jego prawej strony, skręcić w lewo można dopiero za wyspą.
C-9 NIE ZMUSZA Cię do przejeżdżania obok znaku a jedynie do ominięcia tego znaku z prawej strony, JEŚLI GO ZECHCESZ ominąć. Trzeba przewidzieć wcześniej, czy dalsza jazda spowoduje przejechanie obok znaku czy nie. Jeśli spowoduje, to musisz się do znaku zastosować.
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 01 lipca 2014, 14:44

Nikt i nic nie zabrania skręcić w lewo lub zawrócić, tylko jest takie jedno małe ale.
Czy na skrzyżowaniu i w ogóle na drodze można stosować się wybiórczo do znaków. Ten znak mi się niepodobna to wolę zastosować się do drugiego bo tak mi wygodniej.
W omawianym przypadku mamy do czynienia ze skrzyżowaniami. Całą powierzchnie uznajemy jako całość, to mamy tak stosować znaki i przepisy by stosować się do wszystkich niczego nie pomijając.
Lith, w podanym przez Ciebie linku mamy do czynienia z P-8b i C-9 i wyborem zastosowania obu jednak z uwagi że nie wiadomo w którym momencie skręcić, a może na końcu pasa, dlatego jest ustawiony znak C-9, który nakazuje ominiecie wysepki z prawej ale skręt w lewo do końca pasa nie jest zabroniony.
W przypadku podanym przez ronni mamy obowiązek zastosowania się do obu znaków.
Stosując się tylko do P-8b olewamy C-9, a tak być nie może.
Stosując się do C-9 jadąc dalej możemy skręcić w lewo lub zawrócić.
Ja w każdym razie stosowałem się do tak pojętej zasady.
szoferemeryt

Postprzez lith » wtorek 01 lipca 2014, 15:35

Ale jak nie dojedziesz do C-9 to nie można powiedzieć, że się do niego nie zastosowałeś ;) Dopiero jak go ominiesz nie z tej strony.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze