Dwa pytanka, uprzywilejowany pojazd i rowerzyści.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwa pytanka, uprzywilejowany pojazd i rowerzyści.

Postprzez RossoneriDevil » środa 09 lipca 2014, 07:00

Pierwsze pytanie takie trochę może i bezsensu.
Chodzi o wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego, wiem że jest zakaz wyprzedzanie takowego w obszarze zabudowanym, ale zawsze mi się to kojarzyło z tym, że ów pojazd pędzi na sygnale, a ostatnio miałem taką sytuację, że jechała straż miejska z włączonym kogutem bez żadnego dźwięku, toczyli się z prędkością ok 30km/h, trochę niecodzienna sytuacja i nie za bardzo wiedziałem jak się zachować....chociaż się domyślałem.....
Czyli rozumiem że w tej sytuacji powinienem najwyżej się z nimi zrównać?

Drugie pytanko o rowerzystów, którzy jechali chodnikiem, na jezdni max. dop. prędkość 70 skrzyżowanie bez sygnalizacji, skręcam w prawo, a rodzina rowerzystów z małymi brzdącami przecinają skrzyżowanie, kto ma pierwszeństwo?
Ponoć rowerzyści z dziećmi mogą jechać po chodniku oraz w momencie gdy max. dopuszczalna prędkość jest powyżej 50...
RossoneriDevil

Re: Dwa pytanka, uprzywilejowany pojazd i rowerzyści.

Postprzez dylek » środa 09 lipca 2014, 07:16

1 pytanie - strąbić łajzy za utrudnianie ruchu...to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie. Nie wiem co miało oznaczać w ich mniemaniu to, że błyskali sobie na niebiesko, ale na pewno nie dawało im tylko takie błyskanie od razu uprzywilejowania.
2. Art. 27 pord... "inna część drogi" jest tu chyba kluczem wskazującym, że jednak trzeba im ustąpić.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 09 lipca 2014, 07:46

Raczej nie z Art 27 tylko 26..dzieci do lat 10 jako piesi...poza tym ...dzieci.
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » środa 09 lipca 2014, 08:44

Faktycznie " inna część drogi" , tam nie było drogi dla rowerów ani przejścia dla pieszych.
Właśnie zważywszy na te dzieci, zastanawiałem się czy ich rodzice nie stwarzają dla nich jakiegoś zagrożenia....
RossoneriDevil

Postprzez jasper1 » środa 09 lipca 2014, 08:51

Brak przejścia nie ma znaczenia. Nie chodzi o art. 26.1 tylko art.26.2. Jak szerszon zauważył takie szkraby na rowerze to piesi.
Co do zagrożenia, to chyba nie rzucili Ci się nagle pod koła?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez piotrz » środa 09 lipca 2014, 17:06

RossoneriDevil napisał(a): jechała straż miejska z włączonym kogutem bez żadnego dźwięku

Jeśli bez dźwięku, to nie jest uprzywilejowany (wyjątek: jeśli stoi, to nie musi mieć dźwięku), czyli możesz wyprzedzać. Ponadto uprzywilejowany musi mieć włączone światła mijania lub drogowe (wg mnie przepis mówi, że także na postoju) - art.2 p.38 oraz art.53 ust.2 PoRD
Czyli rozumiem że w tej sytuacji powinienem najwyżej się z nimi zrównać?

Zakładając, że ma dźwięk: Wydaje mi się, że zgodnie z duchem prawa nie powinieneś, bo jeśli się zrównasz to także utrudniasz jazdę bardziej, niż gdybyś wyprzedził i zostawił ich za sobą (ściśle trzymając się definicji wyprzedzania, jazda obok z tą samą prędkością jest to także wyprzedzanie - w definicji nie ma nic o różnicy prędkości (art.2 p.38); nie wiadomo także, czy 2 lub 3 pasy dalej, to nadal jest "przyjeżdżanie obok", czyli wyprzedzanie - ale to już do ewentualnej dyskusji w innym wątku).
piotrz

Postprzez Borys_q » środa 09 lipca 2014, 17:54

nie wiadomo także, czy 2 lub 3 pasy dalej, to nadal jest "przyjeżdżanie obok", czyli wyprzedzanie - ale to już do ewentualnej dyskusji w innym wątku)

Co do idei przepisu nie należy wyprzedzać nawet z odstępem kilku pasów, idea jest taka żeby pojazd uprzywilejowany co każde światła nie musiał przeciskać się między tymi samymi autami które go potem znowu wyprzedzą.

toczyli się z prędkością ok 30km/h, trochę niecodzienna sytuacja i nie za bardzo wiedziałem jak się zachować....chociaż się domyślałem...

Rzadko się zdarza ja raz miałem sytuację 3 jelcze straży pożarnej jadące na sygnale w górę Armii krajowej, 3 pasy 80 na godzinę ale góra jak sto pięćdziesiąt, tymi Jelonkami z wodą ledwo 40 jechali.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez RossoneriDevil » środa 09 lipca 2014, 19:20

Brak przejścia nie ma znaczenia. Nie chodzi o art. 26.1 tylko art.26.2. Jak szerszon zauważył takie szkraby na rowerze to piesi.

W takim razie art. 27 bez szkrabów, a 27 i 26.2 ze szkrabami.

Co do zagrożenia, to chyba nie rzucili Ci się nagle pod koła?

Raczej chodziło mi czy oni nie wystawiają się na jakieś zagrożenie, ponieważ ludzie mogą jeździć nieodpowiedzialnie, dlatego chciałem się upewnić.
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » środa 09 lipca 2014, 19:26

W takim razie art. 27 bez szkrabów,

Nie widz\ę do końca podstaw, aby mieli jakiekolwiek pierwszeństwo.
Było tu wałkowane..ale jak się nie czyta...
szerszon

Postprzez Radhezz » środa 09 lipca 2014, 23:54

piotrz napisał(a):Ponadto uprzywilejowany musi mieć włączone światła mijania lub drogowe (wg mnie przepis mówi, że także na postoju) - art.2 p.38 oraz art.53 ust.2 PoRD
Źle myślisz - nawet wszystkich świateł niebieskich nie musi mieć włączonych.

dylek napisał(a):1 pytanie - strąbić łajzy za utrudnianie ruchu...to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie. Nie wiem co miało oznaczać w ich mniemaniu to, że błyskali sobie na niebiesko, ale na pewno nie dawało im tylko takie błyskanie od razu uprzywilejowania.
Radzę spróbować tak szczęścia z otrąbieniem "łajz z policji"... szybko wytłumaczą wątpliwości co do utrudniania ruchu. W takiej sytuacji włączony sygnał świetlny niebieski = włączonemu sygnałowi świetlnemu pomarańczowemu w kontekście art. 54 pkt. 3 PoRD.

Zresztą przepisy mówią swoje, a życie swoje - w pewnych sytuacjach jeździ się na samych błyskach, choćby żeby dać ludziom w nocy pospać... Kto mieszka w okolicy szpitala czy pod JRG PSP ten raczej docenia ten gest kierowców pojazdów uprzywilejowanych.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 10 lipca 2014, 06:22

szerszon napisał(a):Nie widzę do końca podstaw, aby mieli jakiekolwiek pierwszeństwo.
Było tu wałkowane..ale jak się nie czyta...

Czy artykuł 33.5.2 pord
nie ma tutaj zastosowania w tym przypadku, wszakże korzysta on z chodnika jako innej drogi....ja to tak rozumiem.

Nie wiem jak szerokość chodnika, bo go nie mierzyłem :mrgreen:
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » czwartek 10 lipca 2014, 07:02

Chodzi o lekkie zamieszanie pomiędzy Art 17 a Art 27.1a...tyle teorii.
W oryginale przepuszcza sie rowerzystów jadących nawet po PdP, ponieważ są nieświadomi co czynią... :D
szerszon

Postprzez rusel » czwartek 10 lipca 2014, 09:19

dziecko do lat (..) na rowerze to pieszy?
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 10 lipca 2014, 09:26

Coś się zmieniło w Art 2.18) ostatnio ? :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 lipca 2014, 11:25

Radhezz napisał(a):Zresztą przepisy mówią swoje, a życie swoje - w pewnych sytuacjach jeździ się na samych błyskach, choćby żeby dać ludziom w nocy pospać...
Miły gest. Tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że wg PoRD musisz się wtedy stosować do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych i zbyt wiele od innych kierujących nie oczekiwać.
Kodeks napisał(a):Art. 53.2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:
- pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy
; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego;
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze