Kwalifikacja wstępna

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kwalifikacja wstępna

Postprzez wodnik69 » sobota 30 sierpnia 2014, 22:03

Witajcie, jestem nowy i aktualnie robię kat.b, którą niedługo skończę i nasuwa się tu moje pytanie do Was drodzy forumowicze jak zrobić dalej:
do kwalifikacji wstępnej wymagają kursu c, który mogę uzyskać dopiero w wieku 21 lat (teraz mam 18), więc jak zacząć pełną kwalifikację wstępną skoro prawo jazdy mogę zacząć dopiero za 3 lata?
wodnik69

Re: Kwalifikacja wstępna

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 22:06

Zrób kwalifikacje wstępną, i potem możesz iść na C nawet w wieku 18 lat
Anett

Postprzez wodnik69 » sobota 30 sierpnia 2014, 22:10

A czy nie jest tak że najpierw kat c a później kwalifikacja?

dzięki za odp.
wodnik69

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 22:10

Nie. Najpierw kwalifikacja i dopiero po niej na kurs możesz gdyz nie masz 21 lat

Zmiany po 19 stycznia 2013r

Kurs kwalifikacji wstępnej jest dla osób, ktore nie ukończyły 21 lat. Uzyskane kwalifikacji wstępnej pozwala na rozpoczęcie kurs prawa jazdy kat: C i CE przed osiągnięciem wymaganego wieku do prawa jazdy kat: C i CE (czyli 21 lat).
Anett

Postprzez jasper1 » niedziela 31 sierpnia 2014, 19:34

to jak w końcu

Ostatnie zmiany w Ustawie o Kierujących... umożliwiają osobom nie spełniającym kryterium wiekowego rozpoczęcie kursu prawa jazdy już w trakcie trwania szkolenia na kwalifikację, a nie dopiero po jej uzyskaniu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez adek123 » wtorek 02 września 2014, 12:32

miana ustawy o transporcie drogowym z 2006 r. wprowadziła obowiązek kształcenia kierowców wykonujących przewozy drogowe. Dotyczy to osób prowadzących pojazdy kategorii C1, C1 + E, C, C + E oraz D1, D1 + E, D, D + E. Wprowadzenie nowych przepisów podzieliło kierowców na „starych” i „nowych”. Przynależność do jednej lub drugiej kategorii wyznacza data uzyskania uprawnień. Kierowcy, którzy uzyskali prawo jazdy kategorii D1, D1 + E, D lub D + E po 10 września 2008 oraz kategorii C1, C1 + E, C lub C + E po 10 września 2009 r., chcąc wykonywać zawód kierowcy, muszą wcześniej przystąpić do szkolenia w ramach kwalifikacji wstępnej. Bez niej nie mogą wykonywać pracy kierowcy zawodowego.
W ramach kwalifikacji wstępnej wyróżniamy 8 typów szkoleń: kwalifikacja wstępna/kwalifikacja wstępna uzupełniająca/kwalifikacja wstępna przyspieszona/kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona w zakresie bloków programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy C, C + E, C1 i C1 + E oraz kwalifikacja wstępna/kwalifikacja wstępna uzupełniająca/kwalifikacja wstępna przyspieszona /kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona w zakresie bloków programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy D, D + E, D1 i D1 + E
carpe diem
adek123

Powrót do Luźna gadka