przez Anett » niedziela 31 sierpnia 2014, 11:40
przez jasper1 » niedziela 31 sierpnia 2014, 12:27
Makabra napisał(a):Jak kursant na placu podczas nauki jazdy po łuku już jęczy z bólu, bo go noga od sprzęgła boli i potrzebuje przerwy, to co innego robić jak nie obsługa pojazdu?
przez Makabra » niedziela 31 sierpnia 2014, 13:01
jasper1 napisał(a):Makabra napisał(a):Jak kursant na placu podczas nauki jazdy po łuku już jęczy z bólu, bo go noga od sprzęgła boli i potrzebuje przerwy, to co innego robić jak nie obsługa pojazdu?
I tu pełna zgoda, ale z drugiej strony kto każe jeździć na plac na więcej niż 15 - 20 minut..., no chyba, że jest gdzieś niekorzystnie zlokalizowany.
jasper1 napisał(a):Makabra, ludzie są różni i różnego wkładu pracy potrzebują by osiągnąć zamierzony efekt. Zdecydowana większość potrafi samodzielnie utrwalać i pogłębiać wiedzę, a obsługa w wydaniu egzaminacyjnym to bardziej wiedza jak coś zrobić, niż umiejętność.
Dlatego nie zgadzam się z tociemel, że każdy koniecznie musi powtarzać obsługę z instruktorem i że to błąd instruktora, że tego nie robił. To jest wręcz nieuzasadnione napuszczanie autora wątku na instruktora i niepotrzebne podkręcanie stresu przed egzaminem. Tego dotyczy mój protest.
Obsługi naprawdę da się nauczyć samodzielnie z netu w przeciwieństwie do nabycia wielu innych umiejętności. Przygotowując się do jazdy za każdym razem kursant ma kontakt z manetką, widzi włączone światła innych elek, do powtórzenia przed egzaminem zostaje naprawdę niewiele pod warunkiem, że od początku wymaga się samodzielnego myślenia, a nie podaje na tacy.
Wielu ludzi tak ma, że im więcej czasu na coś się im daje, tym bardziej go marnują, więc często więcej można osiągnąć zapowiadając przed przekazaniem wiedzy, że powtórek nie będzie, niż powtarzając do znudzenia podczas gdy ktoś w tym czasie pół głowy ma zajęte nadchodzącymi smsami lub jest zestresowany łukiem, który nie idzie. Wtedy jest to czas zmarnowany.
przez jasper1 » niedziela 31 sierpnia 2014, 13:31
Makabra napisał(a): Podejrzewam że Ty już umiesz cofać
Tylko że jakieś 85% ludzi na kursie prawa jazdy to młode osoby które jeszcze są przed studiami. Takim się nie chce nic w domu uczyć (...) Jakby pracować z osobami dojrzałymi, które sobie same finansują kurs, to by można oczekiwać że w domu coś przerobią tak jak piszesz.
przez Makabra » niedziela 31 sierpnia 2014, 14:22
przez Solarisu » niedziela 31 sierpnia 2014, 15:50
przez Anett » niedziela 31 sierpnia 2014, 16:00
przez Solarisu » niedziela 31 sierpnia 2014, 16:08
przez Anett » niedziela 31 sierpnia 2014, 16:24
przez Makabra » niedziela 31 sierpnia 2014, 16:31
Solarisu napisał(a):A tak btw mój instruktor nawet zapomniał wpisać do kalendarza umówione jazdy, przyszłam i czekałam, a jak zadzwoniłam okazało się, że nie miał zapisane.
Solarisu napisał(a):Jak było hamowanie do zatrzymania we wskazanym miejscu miał pretensję, że nie użyłam kierunkowskazu chociaż wcześniej tego nie robiliśmy.
przez tomcioel1 » niedziela 31 sierpnia 2014, 22:49
jasper1 napisał(a):Dlatego nie zgadzam się z tociemel, że każdy koniecznie musi powtarzać obsługę z instruktorem i że to błąd instruktora, że tego nie robił. To jest wręcz nieuzasadnione napuszczanie autora wątku na instruktora i niepotrzebne podkręcanie stresu przed egzaminem.
jasper1 napisał(a):Cytuj:
wiesz ile spali moje auto za 15 minut ? no wlaśnie nie wiesz , a już szukasz teorii spiskowych ..
Akurat mniej więcej wiem. Zależy jeszcze co by kursant w tym czasie robił: parkował czy jeździł po prostej. Przy 20 kursantach w miesiącu jest to oszczędność będąca równowartością zapłaty za kilka godzin pracy instruktora, a przecież są jeszcze tacy którzy obsługę będą powtarzać u Ciebie do skutku.
jasper1 napisał(a):Cytuj:
jak sie pózniej wyłoży na głupocie to i tak zwali wine na instruktora
A nie przypadkiem na egzaminatora?![]()
jasper1 napisał(a):Jak czytam to co piszesz o swoich kursantach, to mam wrażenie, że masz jakąś nadreprezentację klientów znerwicowanych lub jakoś upośledzonych. Zastanawiam się czy to tylko Ty ich tak traktujesz, bo masz takie wyobrażenie o nich czy faktycznie tylko zaburzone osoby chcą się uczyć u Ciebie.
przez Solarisu » niedziela 31 sierpnia 2014, 23:13
przez Anett » niedziela 31 sierpnia 2014, 23:24
przez Makabra » niedziela 31 sierpnia 2014, 23:25
przez Solarisu » niedziela 31 sierpnia 2014, 23:37
Anett napisał(a):Tak, tzn zostawiasz na kontrolkach i sprawdzasz