nacisk osi? znak E-15b

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

nacisk osi? znak E-15b

Postprzez jjaacc » poniedziałek 29 sierpnia 2005, 23:36

Mam pytanie związane z pytaniem egzaminacyjnym na kat C. Pytanie owo brzmi:

Pojazdy o nacisku osi pojedynczej 10t mogą poruszać się drogom oznaczoną znakiem:
A-1 E-15a
B-2 E-15b
C-3 E15-e
Według testów prawidłowa odpowiedź brzmi: A,C.
ZASTANAWIAM SIĘ DLACZEGO?
Otóż rozporządzenie o znakach mówi cyt:

„2) E-15b "numer drogi wojewódzkiej"

i nic więcej.

Wydaje mi się że dopuszczalny nacisk osi pojedynczej na drodze wojewódzkiej oznaczonej znakiem E-15b wynika z rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdów, które to rozporządzenie zostało zmienione w kwietniu 2004r. Z niego wynika większy nacisk osi pojedynczej zamiast 8t zwiększono nacisk do 10t a osi napędzanej do 11,5t.
Moim skromnym zdaniem odpowiedź B też powinna być poprawna.

Proszę o ustosunkowanie się do mojego pytania, a jeżeli się mylę to proszę o podanie podstawy prawnej tego pytania.
jjaacc

Re: nacisk osi? znak E-15b

Postprzez Feetek » wtorek 30 sierpnia 2005, 10:08

jjaacc napisał(a):Pojazdy o nacisku osi pojedynczej 10t mogą poruszać się drogom oznaczoną znakiem:
A-1 E-15a
B-2 E-15b
C-3 E15-e
Według testów prawidłowa odpowiedź brzmi: A,C.
ZASTANAWIAM SIĘ DLACZEGO?
Otóż rozporządzenie o znakach mówi cyt:

„2) E-15b "numer drogi wojewódzkiej"

i nic więcej.

Wszystko jest ok, na drodze krajowej masz dopuszczalny nacisk osi pojedynczej 10t, na drodze wojewódzkiej 8t, a na drodze wojewódzkiej o zwiększonym dopuszczalnym nacisku - 10t. W tej kwestii nic się nie zmieniło, wczytaj się dokładnie w te rozporządzenia. W razie kłopotów wszystko jest na stronach http://www.gddkia.gov.pl
'Obywatelowi należy ufać i nieustannie go kontrolować'
Feetek

Postprzez jjaacc » wtorek 30 sierpnia 2005, 22:51

Bardzo fajna strona ale nadal nie mogę dojść do tego skąd wzięło się te 8t na drogach wojewódzkich w ustawie prawo o ruchu drogowym czytam:
„11. Jeżeli masa, naciski osi lub wymiary pojazdu wraz z ładunkiem lub bez ładunku są większe od dopuszczalnych, przewidzianych dla danej drogi w przepisach określających warunki techniczne pojazdów oraz określonych w ust. 6, 8 i 10, przejazd pojazdu jest dozwolony tylko pod warunkiem uzyskania zezwolenia.”

A w warunkach techniczny czytam:
§ 5. 1. Nacisk osi nie może przekraczać w przypadku:
1) pojedynczej osi nienapędowej - 10 ton;(...)
4) pojedynczej osi napędowej:
a) pojazdów, o których mowa w §3 ust. 1 pkt 2 i 3 - 11,5 tony,
b) pojazdów, o których mowa w §3 ust. 1 pkt 4, 5, 6, 7, 8 i 9 - 11,5 tony;
A w rozporządzeniu o znakach nigdzie nie zauważyłem tych 8t?
W ustawie o drogach też nic nie ma.
Nie upieram się że to pytanie jest z błędem pragnę tylko wiedzieć skąd się owe 8t wzięło jaka to jest ustawa czy rozporządzenie?
jjaacc

Postprzez Feetek » sobota 10 września 2005, 14:49

Podchodzisz do tego "od strony samochodu" :? To co cytujesz jest ok, ale tylko na drogach, na których masz dopuszczony zwiększony nacisk osi. Znajdź ustawę o drogach publicznych. Tam jest podejście "od strony drogi" :P
'Obywatelowi należy ufać i nieustannie go kontrolować'
Feetek

Powrót do Sytuacje na drodze