Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez MammaMia » poniedziałek 13 października 2014, 20:45
przez LeszkoII » poniedziałek 13 października 2014, 21:12
przez Henq » poniedziałek 13 października 2014, 21:43
pieter napisał(a):Myślę, że zdania będą podzielone.
przez Henq » wtorek 14 października 2014, 11:03
pieter napisał(a):Henq napisał(a):A dlaczego mają być podzielone? Jedno skrzyżowanie D ma znak D-1 a E ma znak A-7 więc nad czym tu się zastanawiać?
Nie. Zarówno D jak i E mają znak A-7.
przez LeszkoII » czwartek 16 października 2014, 14:10
Glupszon napisał(a):I co z tego, że przesunięty wlot?
Tabliczkę T-6b umieszcza się również pod znakiem D-1. Tutaj dodatkowo zastosowano hybrydę czyli jedna tabliczka(znak drogowy) posiada cechy tabliczki T-6a oraz T-6b (i odpowiednio T-6c oraz T-6d).Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to pod znakiem A- 6a, A-6b lub A-6c umieszcza się tabliczkę T-6b.
przez szoferemeryt » czwartek 16 października 2014, 15:51
przez szoferemeryt » czwartek 16 października 2014, 16:19
przez LeszkoII » czwartek 16 października 2014, 17:31
D wjeżdża na inne skrzyżowanie niż pojazd E. Tutaj są dwa skrzyżowania oznaczone "hurtem" za pomocą przesunięcia wlotów tabliczką T-6b/c (i jednocześnie T-6a/d). Wynika to z zacytowanego przeze mnie przepisu(nawet pogrubiłem czcionkę, gdzie trzeba). Widocznie nie było możliwości oznakować tych skrzyżowań jako każde osobno za pomocą D-1 i A-7 bez "łamanego pierwszeństwa".Glupszon napisał(a):Tutaj natomiast zarówno pojazd D jaki i pojazd E zbliżały sie do skrzyżowania drogą podporządkowaną.
Odpowiedziałem poprawnie. Zanim przeczytałem artykuł, przeczytałem przepisy(ze zrozumieniem i przemyśleniem).Glupszon napisał(a):Odpowiedziałeś niepoprawnie.
Przeczytaj artykuł ZE ZROZUMIENIEM, a potem paragraf 1 rozporządzenia o znakach- to dowiesz się dlaczego.
przez Henq » czwartek 16 października 2014, 20:45
Glupszon napisał(a):I co z tego, że przesunięty wlot?
Glupszon napisał(a):http://express.bydgoski.pl/119182,Trudn ... regul.html
przez lith » czwartek 16 października 2014, 21:01
przez szerszon » czwartek 16 października 2014, 21:54
przez szymon1977 » piątek 17 października 2014, 02:13
Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym o ich treści wyobrażeniem. Okaże się wtedy, że Art.25.1. nie określa PP pomiędzy pojazdami, które już na skrzyżowaniu się znajdują w zależności od wzajemnego położenia dróg, którymi na skrzyżowanie wjechały, a tylko pomiędzy pojazdami, które do skrzyżowania dojeżdżają. Właściwie to wiem, co odpowiecie. Przepisy swoje, a Wy swoje.lith napisał(a):...do którego momentu traktować skrzyżowanie jako całość, a od któego traktować każdy punkt przecinania się kierunków ruchu osobno.
przez szerszon » piątek 17 października 2014, 07:34
Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym o ich treści wyobrażeniem.
"Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym wyobrażeniem o ich treści"
Okaże się wtedy, że Art.25.1. nie określa PP pomiędzy pojazdami, które już na skrzyżowaniu się znajdują w zależności od wzajemnego położenia dróg, którymi na skrzyżowanie wjechały, a tylko pomiędzy pojazdami, które do skrzyżowania dojeżdżają.
A skąd wiesz ?Właściwie to wiem, co odpowiecie. Przepisy swoje, a Wy swoje.
przez szoferemeryt » piątek 17 października 2014, 10:32
przez LeszkoII » piątek 17 października 2014, 19:46
Podałem przepis dotyczący T-6b a zatem nic nie kwiczy.lith napisał(a):@LeszkoII
Skrzyżowanie jest jedno... niestety polkie przypisy pod tym względem leżą i kwiczą do którego momentu traktować skrzyżowanie jako całość, a od któego traktować każdy punkt przecinania się kierunków ruchu osobno.
Wszystko w porządku. Dla pojazdu '5' zastosowano dodatkowo A-7 w obrębie skrzyżowania(tego drugiego). Nawet by się obeszło bez tego A-7 i P-13 na środku.lith napisał(a):Gdyby traktować koniecznie to jako całość to wyjdzie nam, że to przeciez 5 wjechała na skrzyżowanie z prawej strony, więc powinna mieć pierwszeństwo... trochę by to było szalone