Spłata mandatu.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Spłata mandatu.

Postprzez ella » wtorek 06 września 2005, 23:46

Dostałam e-maila z następującym pytaniem. Może ktoś coś wie na ten temat.

Słyszałem o możliwości umożenia spłaty mandatu drogowego (w przypadku gdy nie ma na to środków), bądź rozłożenia go na raty. Czy rzeczywiście jest to możliwe, a jeśli tak to w jakim urzedzie można skladać pismo o coś takiego?
ella
Moderator

Postprzez Silent » środa 07 września 2005, 09:09

Wbrew pozorom w Polsce jest dosyć ciężko dostać się pod nadzór komornika... tzn. jest tak wówczas gdy osoba zadłużona wykazuje chęć spłaty i kontaktowość pomimo braku środków. Musisz skontaktować się z tym urzędem, do którego będziesz wpłacać pieniądze, i przedstawić sytuację... zapewne da się to rozłożyć na raty, bo urząd woli dostać kase nawet w ratach niż jej nuie dostać, a wydawać jeszcze na komorników etc. :) Żeby spłata została umożona, musiałby chyba do Twoejgo domciu wpaść koleś który wycenia wartość rzeczy, i jeżeli stwierdziłby że rzeczywiście nie masz już nic do sprzedania w celu spłaty długu, a zostały Ci jedynie rzeczy niezbędne do przeżycia, to wtedy dług mógłby zostać umożony.
Obrazek
Silent

Postprzez brzewa » sobota 10 września 2005, 11:51

Nie musi być tak jak napisał "Silent". Mój kolega nazbierał troche mandatów, ale żadnego nie zapłacił. Po jakimś czasie do domu zapukał komornik i odziwo wszystkie mandaty mu umorzył. Stało się tak gdyż kolega się uczy, jest na utrzymaniu rodziców i nie ma żadnych dochodów. Przy tym został ostrzeżony o tym, że jeśli sytuacja się powtórzy to nie będzie juz tak miło.
brzewa

Powrót do Luźna gadka