POJAZDY UPRZYWILEJOWANE KWALIFIKACJE POMOCY

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

POJAZDY UPRZYWILEJOWANE KWALIFIKACJE POMOCY

Postprzez jozoss » czwartek 13 października 2005, 14:02

Mam pytaniee - Otóż wiem ze nie ma już wydawania świadectw kwalifikacji - zastapiły je zaswiadczenia o ukończeniu kursu (na pojazdy uprzywilejowane,ADr bądz przewóz rzeczy)
Jednak mam pytanie odnośnie takiej sprawy

Jestem w służbie kandydackiej w Straży Granicznej i tam przeszedłem badania psychotechniczne i lekarskie - po to zeby byc kierowca zawodowym pojadów uprzywilejowanych.

Oddział wystawił mi ZASWIADCZENIE nr XXXX/XXXX i w nim zawarte jest pieczątka pracodawcy (Straż Graniczna) oraz wpis że posiadam badania psychologiczne wazne do XXX.2010r i badania lekarskie ważne do XXX.2010r i nizej napisane jest ze jestem uprawniony do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych słuzbowych.

i podpis komendanta oddziału
Jest tam tez notka że zaswiadczenie jest ważne do 31.12.2005 - czyli do momentu ukończenia słuzby
Mam watpliwości co do faktu iż widziałem takie zaswiadczenia z wojska i sa wystawiane na wiekszej kartce - moje natomiast jest na małym formacie jak legitymacja i teraz czy takie zaswiadczenie uprawnia mnie w takim samym stopniu do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych np w OSP - ochotniczej Strazy Pozarnej czy musze coś innego wyrabiac gdzies tzn oddaje im to co mam na koniec słuzby ale robie ksero i wtedy ide z tym ksero dokumentu do np strazy OSP i oni mi coś wystawiaja??? nie wiem jak to jest.[/img]
jozoss

Postprzez jjaacc » czwartek 13 października 2005, 22:07

Przepisy mówią tak:

Art. 95a
1. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające jej zatrudnienie oraz spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, i psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
2. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez dowódcę jednostki wojskowej, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
3. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Policji może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez odpowiedni organ Policji, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.

Wynika z tego że zaświadczenie o którym piszesz jest ważne u twojego bieżącego pracodawcy, jak zmienisz pracę pracodawca wystawi ci nowe na podstawie przedstawionych badań lekarskich i psychologicznych. Musisz zgłosić się do obecnego pracodawcy żeby wydał ci z twoich akt owe zaświadczenia gdyż to on jest zobowiązany do przechowywania tych dokumentów. Ale i tak może okazać się że przyszły pracodawca zażąda przeprowadzenia badań powtórnie po to aby wiedzieć kogo przyjmuje do pracy.
jjaacc

Postprzez jjaacc » czwartek 13 października 2005, 22:15

I jeszcze jedno:
Badania, o których mowa przeprowadzane są na koszt pracodawcy także wcale nie muszą ci ich udostępnić, ponieważ są one ich własnością. To zależy od dobrej woli kadrowej. Albo innych przepisów wewnętrznych. A ksero nic tu nie pomoże pracodawca musi mieć te świadectwa w swoich aktach w orginale.
jjaacc

Powrót do Szkolenie kierowców