Czy umiecie zrobić coś sami przy samochodzie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy umiecie zrobić coś sami przy samochodzie?

Postprzez Agawa » piątek 02 września 2005, 14:21

No własnie..tak jak w temacie.Czy potraficie sami zrobic cos koło auta, np. wymienić koło, posprawdzac oleje i płyny oraz ewentualnie uzupełnic braki, naprawić drobne usterki itp. :?:
Ja osobiscie niewiele umiem zrobic koło auta, poza dolaniem płynu do spryskiwacza...hehehe.Reszte rzeczy przy aucie robi mój mąż.
Jakbym, nie daj Boże przebiła oponę lub auto stanęło mi na środku drogi, to nic jak wzywać Pomoc Drogową :oops:
Agawa

Re: Czy umiecie zrobić coś sami przy samochodzie?

Postprzez Silent » piątek 02 września 2005, 16:41

Agawa napisał(a):Czy potraficie sami zrobic cos koło auta, np. wymienić koło, posprawdzac oleje i płyny oraz ewentualnie uzupełnic braki, naprawić drobne usterki itp. :?:
Ja potrafie... przecież to podstawy podstaw... miałem zresztą to na kursie prawa jazdy :D
Obrazek
Silent

Postprzez Wiedźma » piątek 02 września 2005, 17:35

W teorii wiem, jka wymienić koło - ja byłoby z praktyką nie mam pojęcia.
W maluchu wiedziałam, gzdie jest pasek klinowy i raczej umiałabym go wymienić- tata mi pokazywał :D
Jak miałabym własne autko, to na pewno wiedziałabym, gdzie i jak wymienia się jakieś tam płyny i takie tam ;) Zawsze mnie to interesowało, więc na pewno starałabym się jak anjwięcej dowiedzieć i nauczyć w tym temacie :)
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez miros » piątek 02 września 2005, 19:41

no ludzie, przecie to sa podstawy. takie rzeczy powinno sie wiedziec. plyny powinno sie co jakis czas kontrolowac i uzupelniac ubytki, sprawdzac stan klockow i tarcz hamulcowych. z samochodem jak z czlowiekiem, lepiej zapobiegac niz leczyc, o czym sam sie przekonalem bedac zmuszonym wymienic tarcze hamulcowe bo skonczyly sie klocki, a ja tego w pore nie zauwazylem. tak wiec do wymiany poszly klocki razem z tarczami, a mogly byc tylko klocki :(
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez jimorrison » piątek 02 września 2005, 21:50

w samochodzie jakim jezdze ograniczam sie do wymiany plynow oraz robienia regulacji zwyczajowych, wymienionych w ks. gwarancyjnej. do reszty wole sie nie dotykac.... silnik schowany za wielka plastikowa atrapa :|..... ale w autach starszej generacji szczegolnie polskiej maści spokojnie moge sie podjac drobnej naprawy.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez bialy » piątek 30 września 2005, 23:47

umiem troche wiecej nie wymiana koła, sprawdzenie poziomu plynów. jezeli autko jest proste w budowie to nie ma problemow z wiekszascia drobniejszych napraw tylko czasami miejsca i kanalu brakuje :(.
bialy

Postprzez Julita » sobota 15 października 2005, 20:58

Tak,umiem zmienic kolo.
Julita

Postprzez rocko19 » sobota 08 listopada 2008, 18:17

Gdybym miał auto swoje i używane to pewnie bym pogrzebał ale tak przy samochodzie rodziców to ograniczam sie tylko do dolewki płynu do sprzyskiwacza,wymiana koła,i ogólnie sprawdzanie pod maską czy wszystko gra.Ale zeby grzebac to nie.
rocko19

Postprzez lled3 » sobota 08 listopada 2008, 18:40

robie WSZYTSKO sam. Nie zaufał bym komus by mi robil cos powazniejszego niz wymiana zarowki (a i tu mozna spie***) - to tak na podstawie wlasnych doswiadczen i obserwacji :) - kiedys jeszcze zdazalo sie ze korzystalem z czyich uslug. Obecnie NIE.

no ... poza takimi czynnosciami wymagajacymi strcte specjalistycznego i drogiego sprzetu, jak wyważanie kół, czy ustawienie zbiezności.

a już troszkę tego było ...

http://stalowemiasto.pl/ftp/aaa/ - tu pare fotek jak wymieniałem ramę silnika, zwaną sankami

dzisiaj akurat wymianiałem drazek kierowniczy i łącznik stabilizatora :wink: - i w pon. bede sie musial wybrac na ust. zbiezności :(
Obrazek
lled3

Postprzez rocko19 » sobota 08 listopada 2008, 18:49

To dobrze ze potrafisz i miałes gdzie sie uczyc ja takiej przyjemnosci nie miałem i jestem zacofany codo napraw i wymiany czesci w aucie.
rocko19

Postprzez vila_ » sobota 08 listopada 2008, 21:37

Nie iwem jak z oponą, bo w teorii umiałabym to zrobic - gorzej z praktyką.. Umiałąbym sprawdzic i podolewac płyny (olej, hamulcowy i do spryskiwaczy). Tyle chyba wystarczy dla takiego lamera jak ja ;)
vila_

Postprzez lled3 » sobota 08 listopada 2008, 21:55

z opona, bez "montażownicy" - da się - ale baaardzo pracochłonne :P no i pompowanie bez wydajnego kompresora też do najłatwiejszych zadan nie nalezy.
Obrazek
lled3

Postprzez mati89tczew » sobota 08 listopada 2008, 23:05

przy moim samochodze robie wszystko sam (renault 19) w czwartek wymieniałem sałe sprzęgło a co za tym idzie trzeba wyjac cały silnik o dziwo udało to sie tylko w 7 godzin. sprzęgło wymienione lecz znowu musze wyjac silnik cos nie gra zobaczymy czy pobije czas. i umiem zrobic wszystko przy moim samochodzie oczywiscie poza lakierowaniem szpachlowaniem, wywazaniem kół i takich rzeczy do których jest potrzebne jakies sprecjalne pomieszczenie lub specjalny sprzęt.
mati89tczew

Postprzez funnygirl » niedziela 09 listopada 2008, 01:05

:)
ja umiem dolać płynów ustrojowych :D
wymienić wszystkie żarówki (małą rączkę mam, dlatego przy przednim reflektorze nie muszę wyjmować akumulatora, jest łatwiej bo się mieszczę ;) mała, ale jaka sprawna ;)
zmienić koła letnie<->zimowe, zajmuje mi to ok 40min.
skorzystać z garażowego kompresora i dopompować opony
naładować akumulator przy użyciu prostownika

odkurzyć w aucie też potrafię :P
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez Fk_daro » niedziela 09 listopada 2008, 01:35

Jeszcze nic nie zmienialem itd bo czekam na odbior prawka :)

Jak cos sie zepsuje to postaram sie naprawic jak to moja mama mowi "jednym dotknieciem palca" :lol:. Probowac bede a co z tego wyjdzie zobaczymy :D
Fk_daro

Następna strona

Powrót do Luźna gadka