Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 23:16

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Ruch odbywający się=>kierunekruchu=> kierunek jazdy
A ktos poza Toba tak stwierdzil?
.....
szerszon napisał(a):...skręcasz w lewo. Zmieniasz kierunek jazdy ?
A czy stoi cos na przeszkodzie abym w niektorych sytuacjach skrecajac zmienial kierunek jazdy?

Ad.1 Jeden nasz ulubiony user multikontowiec sprecyzował konkretnie i twoje stanowisko. Ty rżniesz ...czy mam ci poszukać odpowiednich cytatów ? Znowu zwiejesz z podkulonym ogonem i będziesz udawał,że nie ma tematu jak w przypadku Art 22.6
Ad.2 Chyba sobie kpisz...sam przecież napisałeś
Bo zgodnie z zasadami jezyka prawnego i wykladni prawa "zmiana kierunku jazdy" i "skręcanie" musza byc dwoma roznymi pojeciami.
Czyli co ? W pewnych sytuacjach jednak są tożsame ? Jak szybko zmieniłeś zdanie, jak ci pokazałem,że piszesz od rzeczy.
a nie wiesz nawet co to kierunek jazdy.
Przede wszystkim ty nie wiesz... :lol:

nie jest mozliwa "interpretacja", ze podczas zmiany pasa ruchu nastepuje zmiana kierunku jazdy. To niewiedza a nie "interpretacja".
Jak miło,że zmieniłes zdanie...do tej pory omijanie dziur na drodze czy test łosia był dla ciebie zmianą kierunku jazdy..pisałeś o tym w okolicach sławetnego rys E :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 25 sierpnia 2015, 00:59

szerszon napisał(a): Jeden nasz ulubiony user multikontowiec sprecyzował konkretnie i twoje stanowisko. Ty rżniesz ...czy mam ci poszukać odpowiednich cytatów ?
Ze ktos cos stwietdzil? A co mnie to? Ktos sie wypowiada ale to moje zdanie? Chory psychicznie jestes.

szerszon napisał(a):...do tej pory omijanie dziur na drodze czy test łosia był dla ciebie zmianą kierunku jazdy..pisałeś o tym w okolicach sławetnego rys E
Poszukaj cytatu.

szerszon napisał(a):Czyli co ? W pewnych sytuacjach jednak są tożsame ?
Nie. To dwa rozne fakty. Czasem wystepuja razem, a czasem nie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 25 sierpnia 2015, 01:52

@dylek
W juesej już dawno odkryłem, że tam rond to dobrych kilka rodzajów mają i nikt nie próbuje udowadniać, że rondo to rondo ;) Te islandzkie z pierwszeństwem z wewnętrznego bardzo mi się spodobały...tylko jakby się chwilę zastanowić to chyba gdzieś już podobne widziałem :D
https://www.google.pl/maps/@54.1656178, ... 312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@54.1656655, ... 312!8i6656

Co by nie mówić to oznakowanie jest tam z zamierzchłych czasów... kiedy nikomu tu jeszcze nie przychodziło do głowy podważanie 'krakowskiej szkoły'...a działało zawsze całkiem sprawnie.
lith

Postprzez szerszon » wtorek 25 sierpnia 2015, 07:40

Ze ktos cos stwietdzil? A co mnie to? Ktos sie wypowiada ale to moje zdanie?

Pytasz kto stwierdził, a więc ci podałem przykład z ostatnich postów.Jak bedę miał czas przekopać sie pokażę i twoje. :lol:
Poszukaj cytatu.
Oczywiście ,że poszukam. Tylko jak wyżej..masz sporo "perełek" pt własny kierunek jazdy na skrzyzowaniu bo widać :lol: :lol: :lol:
Nie. To dwa rozne fakty. Czasem wystepuja razem, a czasem nie.
Nie a jednak tak :lol: :lol: :lol: No to jak ci piszemy że przejazd na wprost przez rondo nie nosi znamion zmiany kierunku jazdy pomimo że skręcasz to sie burzysz,że widać ,że skręcamy i trzeba sygnalizować :lol: :lol: :lol:
Głowne argumenty to resorak piaskownica, skarpetki, dywanik odległe brzegi rzeki...bo widać :lol: :lol: :lol:
i znowu zostałeś wzięty za buziunię i plątasz się w zeznaniach. :lol: :lol: :lol:
Chory psychicznie jestes.
:lol: :lol: :lol: wszyscy mamy podobno cos nie tak z głową..tylko jeszcze wszyscy nie zostaliśmy zdiagnozowani. Miło mi,że jednak wobec braku argumentów popisujesz sie tym, z czym lecisz z płaczem do Księgi :lol: :spoko:
Przykro mi,ze jednak wobec przepisów twoje wypowiedzi pozostawiają wiele do zyczenia a twoja "interpretacja" woła o pomstę do nieba. :mrgreen:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 25 sierpnia 2015, 07:47

Ktos kiedys wpadl na pomysl podwazenia "szkoly krakowskiej". Dawno, dawno temu, czyli w czasach kiedy w modzie bylo podwazanie starego i wymyslanie nowego. Na sile. Bo stare be, a nowe cacy. Dla zasady. Obecne pokolenie nie pamieta. I masz ci babo placek - "szkola warszawska", na potwierdzenie ktorej przekrecic trzeba chyba wszystkie obowiazujace na rondzie przepisy. Bo Ustawodawca napisal tak, ale nalezy to rozumiec inaczej.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sierpnia 2015, 08:00 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 25 sierpnia 2015, 07:55

Ktos kiedys wpadl na pomysl podwazenia "szkoly krakowskiej".
Jakie mądrości spływają z twej klawiatury :lol: :lol: równiez kiedyś ktoś wpadł na pomysł podważenia faktuiz to Słońce kręci się wokół Ziemi...no i masz babo placek.
Przykro mi,że ciemnogród,którego jesteś przedstawicielem odchodzi na śmietnik historii...teraz trzeba myśleć.Pa pa...
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 25 sierpnia 2015, 08:01

To myśl!
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 25 sierpnia 2015, 08:14

Oczywiście,że to robię nawet skutecznie i dlatego juz zarzuciłeś potyczkę na argumenty, a zacząłeś...
szymon1977 napisał(a): Chory psychicznie jestes.

.
:lol: :lol: :lol:
Porzuciłeś przedmiot sporu.
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 25 sierpnia 2015, 09:15

Jako że szanowny oponent sie dopisał, a nie mogę edytować...
szymon1977 napisał(a):"szkola warszawska", na potwierdzenie ktorej przekrecic trzeba chyba wszystkie obowiazujace na rondzie przepisy. Bo Ustawodawca napisal tak, ale nalezy to rozumiec inaczej.

Napisał cos ustawodwca,że obwiednia to jednokierunkowa ? Wskazuj. :lol:
Napisał coś o kierunku jazdy przy C-12...że traktujesz to jako jazdę na wprost ? Wskazuj. :lol:
Napisał coś ,że drogi kończą się przed skrzyzowaniem, a rondojest mostem łączącym dwa odległe brzegi rzeki ? Wskazuj. :lol:
Coś o resoraku itp ? Wskazuj :lol:
O "własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" ? Wskazuj. :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 25 sierpnia 2015, 09:25

lith napisał(a):Te islandzkie z pierwszeństwem z wewnętrznego bardzo mi się spodobały...tylko jakby się chwilę zastanowić to chyba gdzieś już podobne widziałem
Podobny efekt można uzyskać przeznaczając prawy na wlocie tylko do skrętu w prawo a lewy pas na wlocie do jazdy na wprost, w lewo i zawracania. Ci z lewego pasa po wjechaniu na obwiednię mieliby do dyspozycji naturalną kontynuację lewego pasa lub zajęcie nowo utworzonego pasa przy zewnętrznej stronie obwiedni(służącego do kontynuacji jazdy na wprost lub do wyprowadzania ze skrzyżowania po skręcie w lewo/zawracaniu). Ten zewnętrzny leżałby w ciągu prawego pasa wlotowego.

Dodatkowa zaletą "islandzkiego" rozwiązania to wyeliminowanie kolizyjności między skręcającym w prawo a opuszczającym rondo (na podstawie zmiany pasa ruchu).

Jestem zwolennikiem "rond kwadratowych" pod jednym warunkiem - skrzyżowanie zostanie objęte strefą ograniczonej prędkości. Zamiast naturalnego (w postaci krzywizny toru jazdy) ograniczenia prędkości, trzeba by było wprowadzić je sztucznie(to się już planuje w większych miastach, Katowice)

W przypadku dzwona można łatwo oszacować czy jechał te 30 km/h czy 50.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » wtorek 25 sierpnia 2015, 12:09

A ja jestem zwolennikiem poprawnego oznakowania.
W rozporządzeniu w spr. warunków technicznych dla znaków- narysowano jak powinny wyglądać skrzyżowania z C-12.
Kwadratowe skrzyżownia z C-12 są bezprawnie oznakowane.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez lith » wtorek 25 sierpnia 2015, 12:17

@szymon1977
Krakowska szkoła zaczęła być podważana, bo pojawiły się niewielkie, dwupasmowe, 'nowoczesne' ronda gdzie się ona totalnie nie sprawdza. Fajnie jednak jakby coś na ten temat było napisane wprost w przepisach, bo póki co mamy na rondach dżunglę.
lith

Postprzez tomekkoz » wtorek 25 sierpnia 2015, 12:25

Tylko co w nich takiego nowoczesnego oprócz tego, że nie mogę pojechać prawym pasem zgodnie z kierunkiem wskazanym na C-12?
Taki skrzyżowania powinny być oznakowane w sposób standardowy - ewentualnie a-7 na wlocie i d-1 na skrzyżowaniu.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez lith » wtorek 25 sierpnia 2015, 12:35

No właśnie to, że opuszczasz je często z wewnętrznego, więc przydałaby się gwarancja, że nikt tym zewnętrznym jechał nie będzie. Inaczej o kant tyłka to potłuc, bo przecież to jest bardziej niebezpieczne niż skręcanie w prawo z lewego pasa na zwykłym skrzyżowaniu. Możliwośc objechania takiego 'małego' ronda zewnetrznym i jeszcze konieczność ustępowania takiemu jak sobie ubzdura jazdę dalej niż zjazdem na wprost sprawia, ze takie ronda są zupełnie bez sensu - i tak wszystko kończy się na 1, zewnętrznym pasie. Do tego zmiany pasa na 'bardzoej zewnętrzny' na takich małych rondkach są zwyczajnie niebezpieczne, bo g. widać.
lith

Postprzez LeszkoII » wtorek 25 sierpnia 2015, 14:22

tomekkoz napisał(a):W rozporządzeniu w spr. warunków technicznych dla znaków- narysowano jak powinny wyglądać skrzyżowania z C-12.
Doczytałeś do miejsca, w którym opisuje się oznakowanie poziome i pionowe na wlotach skrzyżowań? Rysunek to nie wszystko. Za to wszystkie rysunki są odpowiednio opisane.
tomekkoz napisał(a):A ja jestem zwolennikiem poprawnego oznakowania.
Ja też :spoko:
tomekkoz napisał(a):Kwadratowe skrzyżownia z C-12 są bezprawnie oznakowane.
YYY? Współczuję trwania w samotności przy tak oryginalnych tezach.
tomekkoz napisał(a):nie mogę pojechać prawym pasem zgodnie z kierunkiem wskazanym na C-12
Coś Ci się gębka zamknęła, jak zobaczyłeś to...
Obrazek

Wokół tego placu musisz odbyć ruch w taki sposób, żebyś spoglądając przez lewe okno widział ratusz a przez prawe okno sklepy i chodniki. Tyle odnośnie dyspozycji C-12, która nie ma kompletnie nic wspólnego ani z dyspozycjami F-10/P-8x ani z Art. 22.2..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze