Kolizja parkingowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja parkingowa

Postprzez gagatek » środa 29 marca 2017, 23:01

gagatek

Re: Kolizja parkingowa

Postprzez mp0011 » czwartek 30 marca 2017, 02:14

https://goo.gl/maps/P1AinmXmtjL2

Jechałem kiedyś po deszczu tak, jak ten rowerzysta. Dość szybko, bo z górki. Z oznakowania jest wyłącznie linia warunkowego, która akurat była pod wodą, więc niewidoczna z daleka. Nie miałem A-7. Z mojej lewej jechała akurat drogówka i mało pod nich nie wjechałem - oni D-1 mieli.

Chcieli mnie karać za wymuszenie pierwszeństwa (zatrzymałem się z piskiem tuż za linią, bo zobaczyłem ją w ostatniej chwili), "bo na drogach wewnętrznych znaki pionowe nie są wymagane, starczą poziome"...

Tak więc są już trzy opcje:
a) Linie oraz znaki nie obowiązują poza drogami publicznymi;
b) Linie obowiązują ale tylko łącznie ze znakami;
c) Starczą same linie, bez znaków
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » czwartek 30 marca 2017, 07:38

mp0011 napisał(a):Jechałem kiedyś po deszczu tak, jak ten rowerzysta. Dość szybko, bo z górki.

zgłosić jak najszybciej do zarządcy drogi o brak znaku A-7 bo się ktoś kiedyś zabije.

mp0011 napisał(a):"bo na drogach wewnętrznych znaki pionowe nie są wymagane, starczą poziome".

Nie znak P-13 on jak sama dyspozycja jego mówi musi być ze znakiem A-7
Znak P-13 nie jest znakiem który wymaga ustąpienia pierwszeństwa, on tylko wskazuje miejsce zatrzymania
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 30 marca 2017, 12:23

Nie ma o czym dyskutować. Kamerzysta spowodował kolizję. Kierowcy powinni na tym placu poruszać się z taką samą prędkością jakby przejeżdżali przez chodnik.

Dodatkowo grzywna dla zarządcy drogi oraz dla wykonującego to wadliwe oznakowanie poziome.
LeszkoII

Postprzez sankila » czwartek 30 marca 2017, 19:46

mp0011 napisał(a):Tak więc są już trzy opcje:
a) Linie oraz znaki nie obowiązują poza drogami publicznymi;
b) Linie obowiązują ale tylko łącznie ze znakami;
c) Starczą same linie, bez znaków
a) - nie; b) - nie; c) - i tak, i nie.
Drogi wewnętrzne czy parkingi to własność prywatna i właściciel ustala reguły. Nie musi stawiać znaków i wtedy na całym obszarze obowiązuje reguła prawej ręki. Może postawić własne oznakowanie, ale odpowiada, żeby było widoczne. Na parkingu - same trójkąty czy namalowany "stop" wystarczą, bo tam jest minimalna prędkość (zwykle 5 -10/h), wiec nie ma wafla, żebyś ich nie zauważył na czas. Ale na drodze wewnętrznej, gdzie raczej nie daje się ograniczenia pon. 30 km/h - nikt się nie będzie wygłupiał z oszczędzaniem na znakach pionowych (w przeciwieństwie do parkingu, gdzie znak zabiera miejsce postojowe). W każdym razie - prywatny właściciel nie ma obowiązku znakowania zgodnie z regułami obowiązującymi na drodze publicznej.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 30 marca 2017, 21:22

sankila napisał(a):[ W każdym razie - prywatny właściciel nie ma obowiązku znakowania zgodnie z regułami obowiązującymi na drodze publicznej.
O ile w pierwszej kolejności ogłosi własne rozporządzenie. :lol: :lol: :lol:
Art 1.2
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 30 marca 2017, 21:37

sankila napisał(a): prywatny właściciel nie ma obowiązku znakowania zgodnie z regułami obowiązującymi na drodze publicznej
Reguły znakowania dróg zawierają się załącznikach do rozporządzenia wydanego na podstawie art. 7 ust. 3 uPoRD. W tym zał. 1, na samym początku czytamy że przepisy tego rozporządzenia stosuje się w większości do dróg twardych a w mniejszości (i wymieniono przypadki) do dróg gruntowych. Nie ma tutaj słowa o podziale na publiczne/niepubliczne. Nawet gdyby taki podział był, to pierwszeństwo ma przepis ustawy:
10a. Podmioty zarządzające drogami, o których mowa w ust. 7, ustalając organizację ruchu na tych drogach stosują znaki i sygnały drogowe oraz zasady ich umieszczania wynikające z ustawy i jej przepisów wykonawczych. Koszt oznakowania drogi wewnętrznej ponosi podmiot zarządzający drogą.
LeszkoII

Postprzez kg1956 » sobota 01 kwietnia 2017, 08:04

Czy złomiarz, który wyrwał A-7 na flaszkie - upoważnia kierujących do olania P-13?
kg1956

Postprzez Henq » sobota 01 kwietnia 2017, 11:32

kg1956 napisał(a):Czy złomiarz, który wyrwał A-7 na flaszkie - upoważnia kierujących do olania P-13?

Czy graficiarz malujący P-13 na jezdni upoważnia kierującego do ustąpienia pierwszeństwa? :D
P-13 bez A-7 jest tylko bohomazem na jezdni.
Henq

Postprzez sankila » sobota 01 kwietnia 2017, 20:12

Henq napisał(a):P-13 bez A-7 jest tylko bohomazem na jezdni.
Na publicznej - owszem. Ale na prywatnej posesji (a taką jest parking pod sklepem) nawet gdy postawię tabliczkę "ruch lewostronny" to masz zjechać do lewej krawędzi jezdni albo w tył zwrot i wypad. Mój teren i ja rządzę. Ja nawet nie muszę mieć piktogramów chłopczyka i dziewczynki na toalecie parkingowej. Mogę namalować banana i brzoskwinkę - i lepiej będzie, żebyś trafił do właściwego.
Znaki drogowe muszą być jedynie przy wjeździe na drogę publiczną, a za te odpowiada zarządca dróg publicznych.

BTW - w 42 punkcie regulaminu, wywieszonego przed wjazdem na parking - mam zapis, że kierowcy zobowiązani są stosować się do znaków poziomych. A teraz tłumacz się przed sądem, dlaczego nie zastosowałeś się do obowiązującego regulaminu i zlekceważyłeś trójkąty :twisted:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » sobota 01 kwietnia 2017, 20:20

Proponuję poczytać jak skończyła się stłuczka na parkingu z P-13 bez A7 i jak wypowiadają się osoby związane z ruchem drogowym:
http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/p ... 94298.html

Inna sprawa że każdy jeździ intuicyjnie, jakby to A7 było. Raz w Lublinie na takim parkingu (akurat nie pod OBI) pojechałem tak jak pisali, czyli wg zasady prawej dłoni. Chyba nie muszę pisać ile razy zostałem otrąbiony przez tych z tyłu...
waw

Postprzez mp0011 » sobota 01 kwietnia 2017, 21:41

Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...

/edit/

Inna ważna rzecz: konsekwencja. Jak choćby tu: https://goo.gl/maps/goivDUsqEqJ2
Poruszam się drogą, na którą wjechałem mijając znak "Strefa Ruchu" Skrzyżowanie przede mną jest oznakowane prawidłowo, A-7/D-1 - podobnie jak wszystkie które do tej pory mijałem.

Ale jak skręcę w prawo, trafiam na samą linię P-13, bez znaków - nie ma takżę tablicy, że opuszczam strefę ruchu i wjeżdżam w drogę wewnętrzną...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » sobota 01 kwietnia 2017, 22:40

sankila napisał(a):
BTW - w 42 punkcie regulaminu, wywieszonego przed wjazdem na parking - mam zapis, że kierowcy zobowiązani są stosować się do znaków poziomych. A teraz tłumacz się przed sądem, dlaczego nie zastosowałeś się do obowiązującego regulaminu i zlekceważyłeś trójkąty :twisted:
Zatrzymaj się i czytaj cały regulamin. :lol: :lol: :lol:
To farsa co wypisujesz.
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 02 kwietnia 2017, 00:23

waw napisał(a):Proponuję poczytać jak skończyła się stłuczka na parkingu z P-13 bez A7
Nic dziwnego, TU zawsze kombinują jak nie zapłacić. Taka sprawa kończy się w sądzie i TU grzecznie zapłaci, bo sąd to nie "eksperci ruchu" i używa logiki. Skoro P13 maluje się tam, gdzie stoi A7, to znaczy, że A7 tu jest/ma być. Może ktoś zajumał, może przewrócił, czy bokiem postawił, a może nie zauważyłam, ale P13 nie namalowano dla ozdoby jezdni - o czym każdy kierowca wiedzieć powinien ...

Swoją drogą, to najsensowniejsze jest malowanie P15/16 - tu już się nikt nie może przyczepić, że nie ma znaku pionowego.

mp0011 napisał(a):Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...
Nie spotkałam się nigdy ze strefą na parkingu - Zazwyczaj jest na wjeździe ograniczenie prędkości i tablica, że "obowiązują przepisy ruchu drogowego" albo "wszystkie drogi są równorzędne" (albo "42 punkty regulaminu") i to wszystko. Nie ma to wpływu na znaczenie trójkątów; brak A7 możesz co najwyżej wykorzystać do tłumaczenia, że linii nie zauważyłeś, ale nie próbuj tłumaczyć się przed sądem, że olałeś ją, bo "bez A7 to bohomaz na jezdni". Takie rzeczy to tylko na forum ...
sankila

Postprzez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 04:20

sankila napisał(a):
waw napisał(a):Proponuję poczytać jak skończyła się stłuczka na parkingu z P-13 bez A7
Nic dziwnego, TU zawsze kombinują jak nie zapłacić. Taka sprawa kończy się w sądzie i TU grzecznie zapłaci, bo sąd to nie "eksperci ruchu" i używa logiki. Skoro P13 maluje się tam, gdzie stoi A7, to znaczy, że A7 tu jest/ma być. Może ktoś zajumał, może przewrócił, czy bokiem postawił, a może nie zauważyłam, ale P13 nie namalowano dla ozdoby jezdni - o czym każdy kierowca wiedzieć powinien ...

Swoją drogą, to najsensowniejsze jest malowanie P15/16 - tu już się nikt nie może przyczepić, że nie ma znaku pionowego.

mp0011 napisał(a):Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...
Nie spotkałam się nigdy ze strefą na parkingu - Zazwyczaj jest na wjeździe ograniczenie prędkości i tablica, że "obowiązują przepisy ruchu drogowego" albo "wszystkie drogi są równorzędne" (albo "42 punkty regulaminu") i to wszystko. Nie ma to wpływu na znaczenie trójkątów; brak A7 możesz co najwyżej wykorzystać do tłumaczenia, że linii nie zauważyłeś, ale nie próbuj tłumaczyć się przed sądem, że olałeś ją, bo "bez A7 to bohomaz na jezdni". Takie rzeczy to tylko na forum ...

Co mówi dyspozycja znaku P-13?
mówi coś o jakimś 42pkt czegoś tam co sobie wymysliłaś?
czy P-13 informuje o ustąpieniu pierwszeństwa?
proponuję ci poczytanie dokładniej jak zarządca drogi powinien drogę oznaczyć a nie wymyślać że sobie może postawić co mu się podoba :eek2:

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:

koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

czas byś poznała PoRD, nie nie może sobie zarządca postawić tabliczki ruch lewostronny. :eek2:
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze