jaki samochód (kupno)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jaki samochód (kupno)

Postprzez iffona » niedziela 20 kwietnia 2003, 11:58

witam,

chciałabym kupić samochodzik tzn. rodzinny 4-5 drzwiowy, jestem trochę ograniczona kaską (a kto nie ;-) ), myślałam o renault thalia, z wyglądu bardzo kontrowersyjna, ale bagaźnik oraz jej cena mnie zachwyciły...

bardzo proszę o jakokolwiek radę, na co mam zwrócić uwagę przy kupnie, co w wypasie powinnam mieć (myślę o wspomaganiu i ABSie na pewno), ewentualnie proszę mi polecić taki samochód, do którego bez problemu wejdzie wózek, łóżeczko turystyczne, bagaże i dwójka dzieci

aha proszę mnie także uświadomić jakie opłaty mnie czekają , myślałam o pakiecie ubezpieczeń z zieloną kartą, ale coś jeszcze ?

słyszałam także o możliwości przedłużenia gwarancji na 3 lata za odpłatą, ale muszę sprawdzić na jakie podzespoły, i tu czarna magia, na jakie opłaca mi się wziąć a na jakie nie ?

pozdrówka
iffka
iffona

Postprzez Kasia » wtorek 22 kwietnia 2003, 13:43

Odpowiedź na takie pytanie jest tak trudna.... że chyba niewiele osób potrafiło by jej udzielić...
Jeżeli chodzi o mnie to kupiłabym nie nowe ale używane, jeżeli rodzinne to jakiegoś większego, 5-cio drzwiowego Nissana Patrola ale tylko długiego (chodzi o ten wózek dziecięcy). Ale podkreślam jest to moje zdanie - lubię terenowe i uważam je za bardzo przydatne samochody.....a przede wszystkim bardzo bezpieczne...
Kasia

Postprzez iffona » wtorek 22 kwietnia 2003, 17:12

witaj,

dzięki za odpowiedż, chyba pomyliłam jednak fora, bo w zasadzie skąd ludkowie, którzy dopiero zaczynają przygodę za kółkiem mogą wiedzieć, co polecić (nie urażając niekogo).

też myślałam o używanym, ale jestem laik, boję się, że ktoś mi coś wciśnie (np. jakis feralny egzemplarz), no i nie mam żadnego znajomego, który by się znał na rzeczy i mógł ze mną pojeżdzić na giełdy itp. Dlatego zdecydowałam się już w zasadzie na nówkę, w renault jest m.inn. taka forma kredytu że wpłaca się 70% a resztę po roku bez odsetek

może jednak ktoś może mi cosik polecić w pułapie cenowym ok. 35 tys.
iffka
iffona

Postprzez miros » wtorek 22 kwietnia 2003, 17:44

hmmmm tak sie sklada ze ludzie na tym forum(ci co juz siedza tu okolo roku) maja prawa jazdy juz od dluzszego czasu.

mozesz zobaczyc skode fabie combi, okolo chyba 35 tys(malym minusem jest spalanie srednio 7 litrow na setk, a w miescie podchodzi pod 9 litrow)
miros

Postprzez Sławek_18 » wtorek 22 kwietnia 2003, 19:12

Myśle, że jeśli chodzi o silnik to polecałbym jednak Diesla mało pali, ropa jest tania(chodź teraz nie jest tak jak powinno byc, ale sadze ze wróci do "normy"), a i osiagi sa całkiem niezle (turbodiesel).
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez iffona » wtorek 22 kwietnia 2003, 19:48

miros napisał(a):hmmmm tak sie sklada ze ludzie na tym forum(ci co juz siedza tu okolo roku) maja prawa jazdy juz od dluzszego czasu.

opsss, sorka miros, nie chciałam nikogo urazić

pozdrówka

ps. skoda dopiero od silnika 16 zaworowego jest silnikiem vw, a niżej to ulepszona wersja skody

ps2, qrde na dieselka niestety z ta kaską mnie nie stać :(
iffka
iffona

Postprzez Sławek_18 » wtorek 22 kwietnia 2003, 21:22

http://www.ct.com.pl/
może Ci coś pomoże
Sławek_18

Postprzez Kasia » środa 23 kwietnia 2003, 14:30

Można chba polecić jakiegoś VW.... chyba Polo teraz ma jakieś promocje.....
Ale mimo wszystko jestem raczej za jakimś 2-3 latkiem, to się naprawdę bardzej opłaca niż nowy...
Kasia

Postprzez Sławek_18 » środa 23 kwietnia 2003, 14:38

Tak. Kupienie nowego wiarze sie z przeplata, po kilku latach(własnie 2,3) traci on ZNACZNIE na wartosci. A wiec pomyśl kupno samochodu jest duzym "wyzwaniem".
Sławek_18

Postprzez iffona » czwartek 24 kwietnia 2003, 11:20

witam,

Sławku dzięki za stronkę, właśnie przejrzałam sobie i byc może zdecyduję się jednak na jakiegoś japończyka, ale to jeszcze muszę przemyśleć i dotrzeć do kogoś kto pomoże mi kupić, tzn. obejrzy autko, no nie wiem co jeszcze, zajrzymy może czy nie było bite, może doradzćie mi prosze na co mam zwrócić uwagę przy kupowaniu auta używanego, czy w książce serwisowej wszystko się wpisuje ?
iffka
iffona

Postprzez Sławek_18 » czwartek 24 kwietnia 2003, 11:55

Na pewno musisz:
"Wziąśc" auto na próbną jazde
pojechąc z nim do jakiegoś mechanika/diagnostyka (czy czasami silnik nie jest "zajeżdżony").
No jeżeli jest ksiazka serwisowa to trzeba w nia zajrzeć ;):)
Sławek_18

Postprzez Łakom » czwartek 24 kwietnia 2003, 16:52

iffona jezli nie masz zielonego pojecia o samochodach, i wogóle nie wiesz nic na ich temat to popytaj sie kolegów z pracy czy sąsiada napewno ktoś sie znajdzie, nie wierze z żyjesz na około z samymi kobitami, ewentualnie kolezanki mąż czy cos......i jak kogos znajdziesz to popros go zeby pojechał z Tobą na giełde czy do komisu ( meżczyxni to lubią :D ) i tam zoriętujesz sie co i jak, on wie na co zwrócić szczególna uwage przy kupnie itd ......
słyszałam także o możliwości przedłużenia gwarancji na 3 lata za odpłatą, ale muszę sprawdzić na jakie podzespoły, i tu czarna magia, na jakie opłaca mi się wziąć a na jakie nie ?
to zalezy jeżeli bedziesz jeździła bardzo czesto to najlepiej przydało by sie na silnik i zawieszenie bo to jest chyba najważniejsze, a jeżeli bedziesz niedzielnym kierowcą to po co Ci dodatkowe koszy ??
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez iffona » piątek 25 kwietnia 2003, 06:56

hej Łakom,

co do tej gwarancji, to słyszałam o takiej opcji, więc się ewentualnie pytam, żeby wiedzieć cosik więcej, ale masz rację, w moim przypadku całkiem niepotrzebna

co do wzięcia kogoś ze znajomych, otóż mieszkam tutaj od niedawna, kontakty towarzyskie mocno ograniczone, a akurat te osoby, co znam, to albo samotne matki, korzystajace z komunikacji miejskiej, albo nadęte bufony ;-)

tia.... dlatego pytanko dałam na forum, coby usłyszec kilka dobrych porad :-)

pozdrowionka
iffka
iffona

Postprzez iffona » piątek 25 kwietnia 2003, 19:24

witajcie,

dzisiaj zdałam za drugim podejściem egzamin na prawko, więc zaczynam się już na poważnie rozglądać za autkiem

pozdrawiam
iffka
iffona

Postprzez Łakom » sobota 26 kwietnia 2003, 22:37

Iffona a może Nam napiszesz jak oblałas za pierwszym :?: :twisted: :D polecam tą stronke http://autoswiat.redakcja.pl/forum/forum.asp moze troche komercyja ale na odpowiedzi nie tzreba długo czekac :D aha niektórzy tam pier**** bezsensu :D napewno ktos Ci jakos pomoże :D
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Następna strona

Powrót do Luźna gadka