Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2019, 19:40

Cyryl napisał(a):
napisałeś, że każdym swoim postem potwierdzam brak znajomości przepisów, mimo, że znaczna cześć moich wypowiedzi jest na inne tematy niż przepisy. do tego nazwałeś użytkowników (ja również jestem użytkownikiem tego forum) "amebami umysłowymi".
Jak gostek czegoś nie rozumie i nie dociera, bo ma ograniczenia wynikające z braku podstawowego wykształcenia to reaguje agresją w stosunku do kontrromówcy.
On nie jest w stanie pojąć, że jak coś jest przeznaczone do jazdy dla wyszczególnionych uczestników to nie jest przeznaczone dla wszystkich. Pozostała część może co najwyżej wjechać zaparkować, wyjechać. Ale te manewry to nie jazda po poboczu. Ale aby to pojąć trzeba odróżniać parę zwrotów w języku polskim.
szerszon

Postprzez Henq » środa 27 lutego 2019, 20:40

Cyryl napisał(a):
Henq napisał(a):tak napisałem wskażesz?...
napisałeś, że każdym swoim postem potwierdzam brak znajomości przepisów, mimo, że znaczna cześć moich wypowiedzi jest na inne tematy niż przepisy.
w szczególności w wątku "Sytuacje na drodze" :spoko:
Cyryl napisał(a):do tego nazwałeś użytkowników (ja również jestem użytkownikiem tego forum) "amebami umysłowymi".
:wow: użytkowników tak nazwałem :wow: wskażesz gdzie użyj quote! oczerniasz mnie teraz!
nazwałem tak jednego konkretnego hipokrytę który zarzuca mi że nie znam polskiego a sam nie ogarnia podstawowych pojęć co to synonim :help:
jak ty tak czytasz wszystko jak moje wpisy to współczuję :eek2:

Cyryl napisał(a):gdzie ja udowadniam, że czuję się alfą i omegą?
jeżeli ja mam lub ktoś inny ma wątpliwości odsyłam do mądrzejszych
Ale ty nie masz wątpliwość jesteś świecie przekonany o swojej racji a przepisy mówią zgoła coś innego :eek2:

Cyryl napisał(a):ja przepisy zacytowałem, co oczywiście z powodu mojej ułomności umysłowej nie potraktowałeś poważnie,
:wow: gdzie cytowaleś? przewertowałem wszystkie 7 stron i oprócz moich wpisów nie znalazłem słowa zabroniona bądź jakiejkolwiek jego odmiany więc jakie ty przepisy cytowaleś?

Cyryl napisał(a):więc zachęciłem do kontaktu z egzaminatorem nadzorującym.
to czy z tego skorzystasz, czy nie - to Twoja sprawa.
jest to jakiś źródło i wydaje mi się, zawsze lepiej znać zdanie osoby, która decyduje jak będzie to interpretowane na egzaminie.
może jakiś wyrok sądu ten egzaminator ma w zanadrzu?

Czekam nadal na przepis zabraniający jazdy poboczem!
ja rozumiem że dla niektórych zapis:
"która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów" jest ewidentnym dowodem na to że pojazdy kategorycznie nie mogą jechać poboczem, ale kurde no bez przesady polonistka tych orłów w grobie się przewraca :eek2:
wyobraź sobie zapis:
skórka jabłka przylega do miąższu i może być przeznaczona do jedzenia przez ptaki.
czy to oznacza że skórka jabłka jest tylko do jedzenia przez ptaki nie wolno jej spożywać przez innych użytkowników? jakiś zakaz na to? podstawy polskiego się klaniają u hipokrytów!

Oczywiście nie mogę zrozumieć dlaczego dla niektórych zapis:
"Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni." dotyczący jezdni chcą stosować do pojazdów na poboczu :eek2: ten user to nadal poza skalą :help:

co do twoich "przepisów" nadal braku zakazu! Co do reszty widzisz powyżej mój sceptycyzm?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » środa 27 lutego 2019, 21:09

Henq napisał(a):skórka jabłka przylega do miąższu i może być przeznaczona do jedzenia przez ptaki. czy to oznacza że skórka jabłka jest tylko do jedzenia przez ptaki nie wolno jej spożywać przez innych użytkowników?
Piszesz przepisy dla zwierząt? :D
Jeśli byś tak napisał w regulaminie swojego domu, to tak. Nie mógłbyś wpierniczac skórek. :mrgreen:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2019, 21:16

Henq napisał(a):
Czekam nadal na przepis zabraniający jazdy poboczem!
ja rozumiem że dla niektórych zapis:
"która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów" jest ewidentnym dowodem na to że pojazdy kategorycznie nie mogą jechać poboczem, ale kurde no bez przesady polonistka tych orłów w grobie się przewraca :eek2:
Twoja za to lata jak wentylator. Nie będą specjalnie dla ciebie pisać o zakazie, skoro ten zakaz wynika pośrednio z przepisów. Dobra rada. Użyj mózgu.
szerszon

Postprzez Cyryl » środa 27 lutego 2019, 21:40

idąc tym tropem, to jak się zastanowimy, to w PoRD nie ma zakazu poruszania się pojazdów szynowych po drogach dla rowerów.
przynajmniej ja takiego zakazu nigdzie nie znalazłem.
Cyryl

Postprzez Henq » środa 27 lutego 2019, 22:42

a znalazłeś szyny na drodze dla rowerów? nie no argument pierwsza klasa :spoko:
a znalazłeś zakaz poruszania się pojazdów szynowych po chodniku? no przecież chodnik służy dla pieszych a jeszcze niedawno w innym wątku oglądaliśmy zdjęcie torów biegnących po chodniku :eek2:

-------------

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):skórka jabłka przylega do miąższu i może być przeznaczona do jedzenia przez ptaki. czy to oznacza że skórka jabłka jest tylko do jedzenia przez ptaki nie wolno jej spożywać przez innych użytkowników?
Piszesz przepisy dla zwierząt? :D
Jeśli byś tak napisał w regulaminie swojego domu, to tak. Nie mógłbyś wpierniczac skórek. :mrgreen:
trochę obniżę poprzeczkę:
piłka do nogi może służyć do gry w piłkę nożną, czy to znaczy, że tą piłką nie można rzucać rękoma?
czy zapis "może służyć" do gry w piłkę nożną eliminuje ją do użycia przez inne kończyny?
czy to znaczy że nie może służyć do tego i do tego?
masakra te twoje wypociny :eek2:
Henq

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2019, 23:18

Porównanie na iście wysokim poziomie. Tu jest dyskusja o jeździe po poboczu, a nie o piłce.
Ze zrozumieniem heniu, ze zrozumieniem.
Cyryl napisał(a):idąc tym tropem, to jak się zastanowimy, to w PoRD nie ma zakazu poruszania się pojazdów szynowych po drogach dla rowerów.
przynajmniej ja takiego zakazu nigdzie nie znalazłem.
Czy nie ma zakazu poruszania się pojazdów silnikowych pt samochód osobowy po DDR. Ktoś coś ?
szerszon

Postprzez gumik » środa 27 lutego 2019, 23:32

Henq napisał(a):trochę obniżę poprzeczkę:
piłka do nogi może służyć do gry w piłkę nożną, czy to znaczy, że tą piłką nie można rzucać rękoma?
czy zapis "może służyć" do gry w piłkę nożną eliminuje ją do użycia przez inne kończyny?

W tym całym swoim zacietrzewieniu ignorujesz fakt, że przepisy nie składają się z jednego zdania. Jako pracę domową możesz sobie rozpisać analogię do jabłka, piłki, czy czego tam chcesz.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » środa 27 lutego 2019, 23:37

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):trochę obniżę poprzeczkę:

W tym całym swoim zacietrzewieniu ignorujesz fakt, że przepisy nie składają się z jednego zdania. Jako pracę domową możesz sobie rozpisać analogię do jabłka, piłki, czy czego tam chcesz.
Nadal czekam na te przepisy, tylko wiesz konkretne do danego tematu a nie wymyślaj i wstawiaj co popadnie :spoko:
Henq

Postprzez gumik » środa 27 lutego 2019, 23:40

Wszystko już było tu podane na tacy. Nikt nie będzie biegał za Tobą z łyżeczką kaszki. (ma nadzieję, że zrozumiesz tą analogię ;-))
gumik

Postprzez Henq » środa 27 lutego 2019, 23:46

gumik napisał(a):Wszystko już było tu podane na tacy. Nikt nie będzie biegał za Tobą z łyżeczką kaszki. (ma nadzieję, że zrozumiesz tą analogię ;-))

tłumaczyłem ci że podałeś przepisy odnośnie jezdni! :help: a rozmawiamy o poboczu nie dotarło do ciebie?
nic nie podałeś konkretnego! nadal czekam na konkretny przepis :eek2: mam nadzieję że nawet do ciebie to dotrze - a ty to zrozumiałeś?
Henq

Postprzez gumik » środa 27 lutego 2019, 23:59

Pomijasz inne istotne przepisy jakie tu były przytoczone. No sorry. Na normalnym forum już dawno byś wyleciał. Ale tutaj to taki eden dla trolli. :mrgreen:
gumik

Postprzez Henq » czwartek 28 lutego 2019, 00:24

gumik napisał(a):Pomijasz inne istotne przepisy jakie tu były przytoczone. No sorry. Na normalnym forum już dawno byś wyleciał. Ale tutaj to taki eden dla trolli. :mrgreen:

przytoczone przez ciebie? które? może przepis o drodze dwujezdniowej? - nie dotyczy drogi jednojezdniowej, a może inny przepis zabraniający przytoczyleś? i mi umknął? możesz powtórzyć? może przytoczyłeś konkretny taryfikator za to pseudo wykroczenie? i mi umknęło? coś w stylu:
Niestosowanie się do znaków:
C-13 "Droga dla rowerów" 100 PLN; 1 pkt;
albo:
Jazda wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych pojazdem silnikowym
250 PLN; 0 pkt;

no trollu nie żeruj na nietrafionych cytatach innych śmiało wskaż przepisy! tylko rozmawiamy o konkretnej rzeczy czyli poboczu na drodze jednojezdniowej więc odnośnie tych rzeczy przytaczaj przepisy a nie bzdurki :spoko:
Henq

Postprzez gumik » czwartek 28 lutego 2019, 01:08

Bystrzakom wystarczy definicja jezdni i pobocza. Co do mandatów:

"Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń."

Błędna jest argumentacja, że jeśli czegoś nie ma w taryfikatorze, to nie jest wykroczeniem.

Swoją drogą, to zastanawiające jest, że przepisy dotyczące poruszania się pojazdów po drodze dotyczą jezdni. Hmm. Czyżby to był ten kawałek przeznaczony dla nich? ;)
gumik

Postprzez Henq » czwartek 28 lutego 2019, 07:41

gumik napisał(a):Bystrzakom wystarczy definicja jezdni i pobocza.

no to panie bystrzaku i inni bystrzacy:
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;

pobocze - część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

nie widzę zakazu "jazdy" poboczem! wskażesz!
w def pobocza nie widzę zapisu przeznaczona tylko do jazdy konkretnych pojazdów :eek2: wskażesz!
podpowiem żaden z was nie potrafi tego wskazać :spoko:
ale uparcie twierdzicie że jest :eek2: :help:

Polskie prawo jest bardzo specyficzne w tej sprawie i swoją drogą proste w interpretacji:
jeżeli coś nie jest zakazane jest dozwolone! Jest to tzw funkcja gwarancyjna prawa, aż dziw bierze, że tacy znawcy prawa nie przestrzegają podstawowych przepisów tego prawa, a no tak przestrzegają jak to jest im wygodne i na rękę pod ich interpretacje :spoko:

gumik napisał(a):Co do mandatów:

"Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń."

Błędna jest argumentacja, że jeśli czegoś nie ma w taryfikatorze, to nie jest wykroczeniem.
to dziwne że jest mandat za niestosowanie się do znaku C-13, jest mandat za niestosowanie się do zakazu jazdy wzdłuż chodnikiem, jest mandat za niestosowanie się do zakazu jazdy wzdłuż po PDP, ale akurat nie ma mandatu za jazdę poboczem :hmm:

gumik napisał(a):Swoją drogą, to zastanawiające jest, że przepisy dotyczące poruszania się pojazdów po drodze dotyczą jezdni. Hmm. Czyżby to był ten kawałek przeznaczony dla nich? ;)
jak to pisałeś: "bystrzakom" wystarczy art 17 włączanie się do ruchu by wiedzieli, że pojazdy na poboczu są z ruchu drogowego wyłączone :spoko:
dlaczego do pojazdu będącego na poboczu chcesz stosować przepisy dotyczące jezdni? :help:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze