opłata na egzamin i ustalenie terminu!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

opłata na egzamin i ustalenie terminu!

Postprzez wiktoria_85 » niedziela 04 grudnia 2005, 15:26

hej wszystkim!

Mam maly problem, chcialabym jutro jechac do Wordu i ustalic termin egzaminu,a le niestety nie zdaze do 17.00- do tej godziny jest czynna kasa...itd, czy w takim razie moze za mnie jechac inna osoba np. siotra z moim dowodem i wplacic na egzamin i ustalic tewrmin ,czy musze napisac jakis upowaznienie??????????????????
wiktoria_85

Postprzez konradekk » niedziela 04 grudnia 2005, 15:42

Raczej osobiscie musisz to zalatwic tu nie moze byc mowy o wysylaniu np siostry sama musisz te formalnosci zalatwiac... (no ze chyba masz siostre blizniaczke :lol: )
konradekk

Postprzez milena » niedziela 04 grudnia 2005, 15:44

Witam :!:
Chyba nie musisz ustalac egzaminu osobiscie.
Mialam 3 egzminy i rzadnego osobiscie nie ustalałam.
Tak jak za kazdym razem uśmiecham się ładnie do mojego instruktora i jak on jedzie do WORDu to mi ustawał. W przypadku czwartego egzaminu powtórzę tą procedurę. (Podkreślam, że nie wynika to z mojego lenistwa, tylko z tego, że mieszkam od WORDu 80km i nie mam możliwości jeździć tam za każdym razem gdy będę miała taką potrzebę)

A dowód opłaty za egzamin :?: Albo daje pieniądze Instruktorowi albo płacę na poczcie.
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez kabat » niedziela 04 grudnia 2005, 15:47

Pewnie że może za ciebie, mnie (i z resztą każdego) na pierwszy egzamin zapisuje mój instruktor, z resztą i mi zdazyło się raz zapisywać trzech moich kolegów. Więc chyba nie widze problemu, tylko musisz mieć oczywiscie wszystkie dokumenty jakie trzeba mieć.
kabat

Postprzez Wiedźma » niedziela 04 grudnia 2005, 16:10

Ja zapisywałam kilka osób, mnie również zapisywały inne osoby - nie mieszkam w mieście, gzdie zdaje sie egzaminy, więc formalności załatwiały te osoby, które akurat tam były. Tylko oczywiscie trzeba mieć komplet dokumentów.
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez dianda » niedziela 04 grudnia 2005, 16:48

Przede mną instruktor zapisywał 5 osob, więc mozna :)
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez wiruswww » niedziela 04 grudnia 2005, 17:02

Można tylko siostra musi mieć twoj dowód, komplet dokumentów i podpisane przez ciebie upoważnienie w którym napiszesz dokładnie kogo upoważniasz (łacznie z nr osobistym dowodu siostry, adresem itp.) Bez problemu ona to załatwi, miałem 4 egzaminy i na żaden nie zapisywałem się sam. Jeszcze jako ciekawostke powiem że przy zapisywaniu na kolejny egzamin nie trzeba mięc nawet dowodu, wystarczy, upoważnienie
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Wiedźma » niedziela 04 grudnia 2005, 17:36

A mnei zapisywali obcy ludzie (tzn inni kursanci) nie mając ani mojego dowodu ani żadnego upoważnienia. Ja też zapisywałam innych ludzi i nigdy nie miałam ich dowodów czy innych papiórków.
Najlepiej zadzwoń do WORD i dowiedz sie, czego wymagają u ciebie.
Wiedźma

Postprzez ella » niedziela 04 grudnia 2005, 18:48

Nie trzeba żadnego upoważnienia. Osobiście to masz się stawić na egzamin a zapisać może cię inna osoba. Musi mieć tylko komplet dokumentów i Twój dowód. I to wszystko.
Dowód musi być bo tam jest nr pesel.
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » niedziela 04 grudnia 2005, 23:35

no coz u mnie zawsze trzeba było upoważnienie. Jak przekładałem sobie termian egzaminu (tzn instruktor mi to robił) to nie napisałem upoważnienia i dzwoniła do mnie pani z WORDu że stary termin został anulowany ale nie może mnie zapisać na nowy bo instruktor nie ma mojego upoważnienia.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Wiedźma » niedziela 04 grudnia 2005, 23:44

Krótko mówiąc - co kraj (WORD) to obyczaj.
U mnie nawet dowodu os. nie było trzeba (pesel był najprawdopodobniej już wpisany w tych papierach, które się składa).
Wiedźma

Postprzez Vella » niedziela 04 grudnia 2005, 23:44

Na stronie lubelskiego WORD masz informację o tym jakie dokumenty są wymagane.
Możesz tam tez przeczytać:
W przypadku niemożności osobistego stawienia się w ośrodku, dokumenty może złożyć i ustalić termin egzaminu osoba trzecia posiadająca pełnomocnictwo [do pobrania].
oraz ściągnąć formularz penomocnictwa.

"UWAGA: Pełnomocnik składający dokumenty w imieniu mocodawcy musi posiadać - oprócz swojego dokumentu - dokument tożsamości osoby udzielającej pełnomocnictwa (mocodawcy)."
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Wiedźma » niedziela 04 grudnia 2005, 23:55

Hmm... z ciekawości zerknęłam na str WORDu, gdzie zdawałam (Jel. Góra) i rzeczywiście - tam jest napisane, że konieczne jest upoważnienie.
I coś mi tam świta, że na początku kursu mogłam takowe podpisać w mojej szkole nauki jazdy. Ale fakt faktem, że kiedy zapisywałam inne osoby na egzamin to JA takiego czegoś nie posiadałam pzry sobie i nikt się o to nie upominał... To już nie wiem, jka to jest - najlepiej zazdwonić do swojego WORDu i tyle.
Wiedźma

Postprzez ella » poniedziałek 05 grudnia 2005, 00:01

Na stronie Warszawskiego WORD jest
Czy w celu zapisania się na egzamin można dokonać jedynie osobiście, czy też można zrobić to drogą elektroniczną lub za pośrednictwem innej osoby?

Niestety, zapisania na egzamin można dokonać jedynie w miejscu egzaminowania (ul. Odlewnicza lub ul. Powstańców Śląskich), ale niekoniecznie osobiście. Może dokonać tego osoba, która będzie posiadała dowód osobisty osoby chcącej zapisać się na egzamin.

Czyli tylko dowód.
ella
Moderator

Postprzez Myslovitz » wtorek 06 grudnia 2005, 13:01

Mnie zapisał mój mąż i zgodnie z tym, co zacytowała ella, miał tylko mój dowód osobisty, no i oczywiście zaświadczenie o ukończeniu kursu :D

Poza tym, ciągle się nie mogę nadziwić, że poszczególne WORDY rządzą się różnymi prawami :o
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy