Soczewki kontaktowe-czy mogę w nich zdawać egzamin?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Soczewki kontaktowe-czy mogę w nich zdawać egzamin?

Postprzez dodka » czwartek 15 grudnia 2005, 00:41

Jestem krótkowidzem i generalnie nie noszę okularów, ale soczewki. I w nich też uczę sie jeździć. Może ktoś wie co z egzaminem?Czy moge mieć soczewki, czy musze wcześniej o tym powiedzieć egzaminatorowi?
dodka

Postprzez wiruswww » czwartek 15 grudnia 2005, 00:59

To wszystko zalezy od tego jak masz w papierach. Jezeli lekaz przyznał ci prawko na czas okreslony z powodu słabego słabego wzroku i zaznaczył ze jazda tylko w okularach to musisz miec okulary i z soczewakmi moga byc problemy (zresztą nie tylko na egzaminie). Jezeli masz prawko bezterminowe to mozesz spoko w soczekwach i nie musisz nic nikomu mowic
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez dodka » czwartek 15 grudnia 2005, 01:09

No lekarz wystawil mi zaswiadczenie na czas okreslony,ale nie widzialam żadnego prcyzyjneo komentarza czy mam jeździć w okularach czy soczewkach.Pytał mnie tylko o to właśnie i mówił, ze soczewki mają jakiś inny kod i on to musi zaznaczyć, czy coś w tym stylu. Nie wiem na jakiej zasadzie on wypełnia te papiery, może musze zajrzeć do nich w swoim OSK.Ale cienko sie widzę jeśli mam zdawać w okularach...
dodka

Postprzez Vella » czwartek 15 grudnia 2005, 10:05

Mnie też lekarka pytała czy noszę soczewki i czy zamierzam w przyszłości prowadzić w soczewkach. Nigdy nie nosiłam ale tego nie wykluczam i powiedziałam lekarce, ze tak. Oświadczyła, że da mi zaświadczenie na „może prowadzić w okularach i soczewkach”.
Kod jaki wpisała w dokument to 0106.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Vella » czwartek 15 grudnia 2005, 10:20

Liczbowe oznaczenia kodów i subkodów, które określają ograniczenia w korzystaniu z uprawnień:

01 - wymagana korekta i/lub ochrona wzroku:
01.01 - okulary,
01.02 - soczewka (i) kontaktowa (e),
01.03 - szkła ochronne,
01.04 - szkło matowe,
01.05 - przepaska na oko,
01.06 - okulary lub szkła kontaktowe,

niezamaco :D
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez dodka » czwartek 15 grudnia 2005, 10:26

:D Dzięki Vella,od razu się uspokoiłam.No właśnie takich kodach lekarz wspominał.Ale sprawdzę jeszcze co dokładnie nabazgrał w tych papierach :) pozdrawiam
dodka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy