Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » poniedziałek 23 stycznia 2023, 10:15

Myślę, że każde pokolenie radzi sobie w kryzysowych sytuacjach po prostu najlepiej jak się da. Młodsi mają tą przewagę, że nie boją i nie wstydzą się mówić, kiedy jest źle, kiedy nie dają rady. Nie próbują udawać, że są silni, kiedy nie są. A dzięki temu mogą poradzić sobie lepiej niż starsze pokolenie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 23 stycznia 2023, 10:48

jak to któryś kolega powiedział: kiedyś wódka smakowała lepiej, a dziewczyny były chętne.

a ja powiedziałem, że dzisiaj wódka równie smakuje, a dziewczyny są tak samo chętne, ale dla młodszych.
Cyryl8

Postprzez gumik » poniedziałek 23 stycznia 2023, 11:11

you've made my day :mrgreen:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 23 stycznia 2023, 12:22

wczoraj wróciłem z turnieju siatkówki plażowej, ale był ciekawy przypadek związany z transportem.

w sobotę grali w młodszych grupach, bo są tylko 4 boiska.

z tymi boiskami to też trochę ciekawie, bo przepisy w siatkówkę plażową wymagają, aby z boku boiska było co najmniej 2 m i z tyłu 5.
więc w COS w Spale są trzy boiska meczowe, albo cztery treningowe.

ten turniej ma być docelowo w randze mistrzostw Polski, więc wtedy będzie możliwość rozstawienia tylko trzech boisk.

moi młodsi koledzy jechali więc z Wrocławia w sobotę wcześnie rano, bo mieli grać pierwszy mecz o 11:00, a do przejechania niecałe 300km.
wyjechali o 6 rano, zrobili 20km i pod Długołęką na S8 położył się na boku tir. do przodu nie można było dojechać, z tyłu dojechało aut od groma, postali w tym korku do 10:00 i wrócili, bo nie było już sensu jechać.

my pojechaliśmy w sobotę o 12, drogi były już czyste, bez kłopotów.
oglądneliśmy mecz Gwardii Wrocław, która grała z SMS Spała w siatkówkę halową I liga.
popatrzyliśmy jak grają młodsi koledzy, w Karczmie Spalskiej byłą imprezka.
spaliśmy pod halą w kamperze, była możliwość noclegu na terenie COS w hotelu.
w niedzielę granie, o 19:00 wracaliśmy - drogi były czyste,
bez kłopotów.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 23 stycznia 2023, 19:00

gumik napisał(a):Wynika z tego, że ludzkość już dawno powinna zginąć. Od wieków każde pokolenie jest coraz gorsze.

Gumik,

spoko, do zenitu jeszcze troche zostalo ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » poniedziałek 23 stycznia 2023, 19:05

Cyryl8 napisał(a):a ja powiedziałem, że dzisiaj wódka równie smakuje, a dziewczyny są tak samo chętne, ale dla młodszych.

Cyryl,

co do wodki to kiedys ( czytaj za mlodych lat, pilo sie wszystko co stalo na stole :mrgreen: ). Obecnie pije tylko to co lubie a troche tego by sie znalazlonie o ilosc, a o roznorodnosc chodzi, od mlodosci sporo nowosci ukazalo sie na rynku a nie tylko Zytnia i Zubrowka " he, he. :mrgreen:

Za ostatnia czesc zdania ( z ta " chetnoscia " to powinienes dostac 100 NOBEL'i i 200 Pulitzer'ow " :mrgreen:

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 23 stycznia 2023, 19:22

gumik napisał(a):Wynika z tego, że ludzkość już dawno powinna zginąć. Od wieków każde pokolenie jest coraz gorsze.

od wielu lat od żony słyszę, że ciśnienie spada, więc gdyby to była prawda, to na ziemi musiałaby być próżnia doskonała.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 25 stycznia 2023, 01:47

Polski Youtuber korzysta z autonomicznej taksówki Ubera w mieście Phoenix w USA. To już nie są testy tylko ogólnodostępna usługa. Na filmiku od 5:00 minuty zaczyna się to co interesujące gdy taksówka bez kierowcy podjeżdża zabrać pasażerów.

https://www.youtube.com/watch?v=4WAjSCmZbwk
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » środa 25 stycznia 2023, 12:20

Słyszałem o tym, że myśliwi strzelają do zwierząt, ale jak się okazuje zwierze potrafi też zastrzelić myśliwego...

https://www.o2.pl/informacje/dramat-na- ... 668914368a

Przy okazji taka ciekawostka... w średniowieczu a nawet jeszcze w starożytności... sądzono i skazywano za złe uczynki zwierzęta!
Bywało, że zwierzeta siedziały w celach jak ludzie. Odczytywano im oskarżenia i wyroki. Czasem przydzielano im obrońcę. Dokonywano publicznych egzekucji. Wierzono, że takie egzekucje będą przestrogą dla innych zwierząt i ludzi.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Procesy_zwierz%C4%85t
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 25 stycznia 2023, 13:09

To dobry pomysł. Ludzie od zwierząt się niewiele różnią. :lol:

To taxi autonomiczne to WOOOOOW. Mi się osobiście podoba automatyzacja takich powtarzalnych czynności jak np. prowadzenie pojazdów. Docelowo powinno to zwiększyć bezpieczeństwo, choć, wiadomo, czychaja też inne niebezpieczeństwa - choćby przejęcie auta przez hackerów
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 25 stycznia 2023, 13:50

Bardzo licze na to, że autonomiczność pojazdów szybko się rozpowszechni i aby były dostępne dla zwykłego Kowalskiego. Nie mogę się doczekać momentu jak WORD'y bedą rwały sobie włosy z głowy, że ludziom już nie będą potrzebne egzaminy a będą mogli "samodzielnie" korzystać z pojazdów.

Jak widzimy na filmiku auto odpowiednio zareagowało na wtargnięcie na jezdnie kobiety poza przejściem dla pieszych. A na samym końcu przed wysiadaniem ostrzegło pasażerów, że nadjeżdża rowerzysta aby nie zahaczyć o niego drzwiami.
Niesamowite jak technologia się rozwija.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 25 stycznia 2023, 17:42

technika idzie do przodu więc pojazdy autonomiczne będą coraz lepsze i coraz bardziej powszechne.
jednak wydaje mi się, że w większości będą to pojazdy komunikacji publicznej, ponieważ znaczna część kupujących chce pojazdy indywidualnie dopasowane do ich gustu i kupuje po to aby mieć przyjemność z jazdy.
jeżeli dzisiaj ktoś ma samochód po to aby się tylko przemieszczać, zdecyduje się na transport publiczny jeżeli będzie wystarczająco dostępny.
sam był chętnie pozbył się auta miejskiego, gdyby takie taksówki byłby porównywalne ceną i dostępne na pstryknięcie.

natomiast nie wyobrażam sobie kampera autonomicznego, chociaż kto wie?
gdybym trochę pojeździł takimi taksówkami, może bym zmienił zdanie.
Cyryl8

Postprzez gumik » środa 25 stycznia 2023, 18:23

Jest jeszcze coś takiego jak wygoda. Jak by mnie było stać, to wolałbym zdecydowanie autonomiczny samochód niż komunikację publiczną. Większy komfort, większa prywatność, nikt Ci sterczy nad nosem, itp.

Nie bardzo rozumiem co znaczy "przyjemność z jazdy". Może jeśli jest to jazda w jakimś rajdzie/wyścigu, to tak. Ale tak na codzień - do pracy, z pracy, do sklepu, ze sklepu - to naprawdę nie wiem.

Kamper autonomiczny? - brałbym!
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 25 stycznia 2023, 18:44

Nie zapominajmy, że te pojazdy oczywiście umożliwiają przejęcie nad nimi steru.

A więc wyobraźcie sobie, że jedziecie kamperem w Europę i kierujecie w dzień (powiedzmy dla przyjemności) a na noc przestawiacie w tryb autonomiczny, auto jedzie dalej a wy śpicie w łóżeczku. (Choć swoją drogą nie wiem czy aby przepisy na to pozwalają aby podczas ruchu pojazdu spać w łóżku. W Japonii i w USA są autokary oferujące spanie w łóżkach).

Można też wyobrazić sobie jak to usprawni transport drogowy towarowy. Choć masa ludzi straci pracę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 25 stycznia 2023, 19:20

Po co jechać w nocy jak nie musisz?
Kamperem jeździ się turystycznie, aby poznawać kraje, podziwiać widoki.
Nie prowadzę dokumentacji podróży, ale niektórzy tak.
Tu masz mapkę biwaków na półwyspie Iberyjskim z kilku wyjazdów, gdzie tu jeździć w nocy?
A po drodze jest tyle ciekawych miejsc w Niemczech i Francji.
Załączniki
t_hiszpania_portugalia_2022_932_copy_260x140.png
t_hiszpania_portugalia_2022_932_copy_260x140.png (53.26 KiB) Przeglądane 2949 razy
Ostatnio zmieniony środa 25 stycznia 2023, 19:30 przez Cyryl8, łącznie zmieniany 3 razy
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka