Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 04 września 2023, 20:26

nie wiem, nie byłem na wojnie, ale wiem że jeżeli srasz w krzakach i nie masz świeżej wody i możliwości umycia rąk, a będzie Was kilka tysięcy, to po miesięcu wszyscy będą mieli zatrucie.

to dość powszechne wśród tych co biwakują na dzikusa, mniej dbających o higienę.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 05 września 2023, 02:20

Jezeli juzjestesmy przy sraniu, to jak myslisz jak dlugo mozna tego nie robic i wstrzymywac ?

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 05 września 2023, 07:05

To zależy jak kto znosi stres.
Dzisiaj wrocławski WORD ma nowy elegancki budynek, ale kiedyś wynajmował pomieszczenia i WC miało tylko 3 stanowiska.
Zawsze były tak zasrane, jakby kompania wojska miała rozwolnienie, więc przypuszczam, że parę osób cierpiących na chroniczne zatwardzenie w ferworze walki lub oczekując na nią może sfajdać się na miękko.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 05 września 2023, 11:07

Cyryl, po straej znajomosci powiem Ci, ze na jednych z manewrow w jakich bralem udzial -byly zorganizowane dla kierowcow czolgow MARDER

https://www.bing.com/images/searchq=sch ... C3&first=1

Przez dokladnie 7 dni co do minuty jezdzilismy po pagorkach i lesie. z roznymi predkosciami.

Najsmieszniejsze bdla mnie bylo to, ze zolnierze ktorzy nie mieli widoku bo przeciez okien czy bulai w czolgu niema, dostawali morskiej horoby i zygali jak koty.

Ja jako strzelec MG ( karabinz maszynowego mialem miejsce przy tylnej klapie, wiec z plecakow zrobilem sobie legowisko i spalem ile wlazlo.

Zarcie rowniez w czolgu. Higiena rowniez w czolgu - czytaj zadne, tylko szminketrzeba bylo poprawiac :mrgreen:

Podczas koncowego apelu szybko sie odmeldowalem aby pojsc sie wykaktusic ! Po tygodniu !
Ile tego bylo nie bede pisal ale mniej wiecej plod po porodzie bylby rownie ciezki :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 05 września 2023, 13:48

no dobra, ale jak wiemy wojna na Ukrainie trwa już ponad 1,5 roku.
jak wyobrażasz sobie ten okres?

czy jakbyś brał udział w II WŚ, to raz byś się wykaktusił w sierpniu 1939 roku, a następny w maju 1945 roku?

na dłuższy okres armia jest jak zakład pracy, aby działała sprawnie musza być przepustki, muszą być urlopy.

gdy podczas kryzysu kubańskiego we wszystkich państwach bloku komunistycznego ogłoszono mobilizację, mojego ojca wzięto na ćwiczenia.
trwało to prawie miesiąc i podejrzewam, że przypominało to inne ćwiczenia, zero przepustek, zero urlopów, siedzenie czy to w czołgach, czy przy wyrzutniach, armatach czy przy karabinach, czekanie na rozkaz.
ale to nie była prawdziwa wojna.
gdyby zaczęła się na prawdę, to już inaczej by to wyglądało.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 05 września 2023, 14:10

Cyryl8 napisał(a):no dobra, ale jak wiemy wojna na Ukrainie trwa już ponad 1,5 roku.
jak wyobrażasz sobie ten okres?

czy jakbyś brał udział w II WŚ, to raz byś się wykaktusił w sierpniu 1939 roku, a następny w maju 1945 roku?

na dłuższy okres armia jest jak zakład pracy, aby działała sprawnie musza być przepustki, muszą być urlopy.

gdy podczas kryzysu kubańskiego we wszystkich państwach bloku komunistycznego ogłoszono mobilizację, mojego ojca wzięto na ćwiczenia.
trwało to prawie miesiąc i podejrzewam, że przypominało to inne ćwiczenia, zero przepustek, zero urlopów, siedzenie czy to w czołgach, czy przy wyrzutniach, armatach czy przy karabinach, czekanie na rozkaz.
ale to nie była prawdziwa wojna.
gdyby zaczęła się na prawdę, to już inaczej by to wyglądało.

Trudno sie z tym nie zgodzic ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 05 września 2023, 21:31

dzisiaj w moim sklepie spotkałem swojego byłego kursanta, bardziej to on mnie poznał, to już drugi w tym sklepie.

powspominaliśmy, opowiedział jak potoczyła się jego kariera w zawodzie.

i dla takich chwil warto pracować.
bardzo to miłe.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 06 września 2023, 01:09

ks-rider napisał(a):Podczas koncowego apelu szybko sie odmeldowalem aby pojsc sie wykaktusic ! Po tygodniu !
Ile tego bylo nie bede pisal ale mniej wiecej plod po porodzie bylby rownie ciezki

Lata temu jeden z moich podopiecznych miał zatwardzenie jakieś, że 8 czy 9 dni się nie mógł wypróżnić. Ale jak już po tym czasie zrobił i spuściłem wodę to kibel całkowicie zapchało.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 06 września 2023, 08:07

Blacksmith napisał(a):...Lata temu jeden z moich podopiecznych miał zatwardzenie jakieś, że 8 czy 9 dni ...

może go jeszcze trzymało od Stalingradu?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 06 września 2023, 09:50

Cyryl8 napisał(a):
może go jeszcze trzymało od Stalingradu?

Mnie trzymalo od Grunwaldu ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 06 września 2023, 16:42

może nie trzymało, ale Ci zbroję zanitowali?

dopiero po wynalezieniu wiertarki akumulatorowej mogłeś otworzyć tył.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 07 września 2023, 00:33

Cyryl8 napisał(a):może go jeszcze trzymało od Stalingradu?

Ten od zapchanego kibla akurat "służył" w Norwegii. Ale weterana ze Stalingradu też miałem.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » czwartek 07 września 2023, 08:03

No Pany, dzisiaj mam tylko 2 x 90min i jade do domu azladowac motura na przyczepke. Jutro rano jade w gorki HARZ posmigac. Moh szef tez jedzie a co wazniejsze sponsoruje mi pokrycie kosztow noclegow.

Bede mu preswadowal, ze koszty pokrycia dalszego wyzywienia, zwlaszcza tego plynnego tez wypada pokryc ! :mrgreen:

Przy okazji zabookuje to miejsce juz na przyszly rok ! W Hotelu maja wlasny browar z 5 - cioma rodzajami piwa.

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 07 września 2023, 09:02

a my korzystając z pogody jedziemy dzisiaj po południu na przedłużony weekend nad jezioro.
oczywiście kamperem.

w przyszły weekend Super Puchar Polski Oldbojów na boiskach w Wilanowie.
też kamperem, ale już bez rodziny.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 11 września 2023, 11:36

Polska reprezentacja w piłce nożnej zamieniła się w swoistego Marcina Najmana.
Zresztą Najmana widziałbym jako ich trenera.

Gdyby to ode mnie zależało to reprezentacja w tym sporcie zostałaby zlikwidowana. Po co utrzymywać coś co przynosi tylko wstyd?

Tego meczu nie oglądałem bo nie jestem masochistą. W tym samym czasie był mecz naszych siatkarzy którzy wygrali z Belgią i to się przyjemnie oglądało. Tu nasi prezentują najwyższy światowy poziom.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka