Węgry

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Węgry

Postprzez Cyryl8 » czwartek 15 stycznia 2026, 08:52

jak to zwykle bywa utrudnienie dla jednych może był ułatwieniem dla drugich.

zacznijmy od pozytywów:
o tego roku opłaty za drogi na Węgrzech (autostrady) w formie winiet będą równe dla kamperów powyżej 3,5t i dla kamperów do 3,5t. znaczy to, że duże kampery nie będą już traktowane finansowo jak ciężarówki.

złe rzeczy:
od tego roku Węgry wprowadziły trasy tranzytowe dla pojazdów powyżej 20t DMC, co skutkuje zakazem poruszania się ciężarówek i autobusów w ruchu tranzytowych po drogach krajowych.
będzie to dużym utrudnieniem dla transportu, bo na Węgrzech autostrad jest mało i są bardzo drogie.

i znów pozytywy:
to ograniczenie ruchu tranzytowego będzie ułatwiało jazdę turystom.
jadąc z Polski na południe Europy np. drogą krajową 86 na której nie będzie ciężarówek będzie dla turystów poruszających się osobówkami, z przyczepami i kamperami o wiele spokojniejsze.

poniżej mapa z drogami tranzytowymi dla ciężkiego transportu tranzytowego.
Załączniki
tranzitut-halozat-en.jpg
Cyryl8

Re: Węgry

Postprzez maryann » poniedziałek 13 lipca 2026, 10:08

Temat ogólny, więc ogólna przestroga. Uważajcie, bo choć po zmroku ogólnie ciemno, wszystkie stacje paliw zamknięte to w byle dziurze może was zatrzymać patrol z kałachem na ramieniu i lepiej przygotować się na .... , bo zawsze coś znajdą.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 13 lipca 2026, 14:08

to jest temat o Węgrzech, a nie o Dombasie.

kiedy Ty ostatnio byłeś na Węgrzech i ile razy?

jestem na Węgrzech średnio 4 x w roku.
nie jeżdżę autostradami, bo przez Węgry na południe jedzie się około 220km, a autostradami możesz jechać najwyżej 80km, a winieta kosztuje za dzień powyżej 25 euro.
dodatkowo od stycznia tego roku na Węgrzech jest zakaz jazdy poza autostradami w ruchu tranzytowym ciężarówkom i autobusom.
oraz na drodze na południe 86 przez połowę obowiązuje zakaz powyżej 12t.

więc jeżdżę wiochami i Węgry są w połowie drogi na południe i dość często tam stawaliśmy na noc kamperem na dzikusa.
nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją.

funkcjonariuszy z kałachami widziałem tam ostatnio za komuny na granicach.
Cyryl8

Postprzez maryann » poniedziałek 13 lipca 2026, 18:17

To jest moje doświadczenie z wakacji 2024.
maryann

Postprzez Cyryl8 » wtorek 14 lipca 2026, 06:52

maryann napisał(a):...Uważajcie, bo choć po zmroku ogólnie ciemno, wszystkie stacje paliw zamknięte...

to też mi się nie zgadza.

wszystkie stacje przy autostradach są otwarte całą dobę.
przy drogach krajowych jak Mosonmagyaróvár - Redisc, Budapeszt Mochacz, Budapeszt Szeget, Budapeszt - Letenye, stacje największych operatorów OMV, MOL, Shell i Orlenu są otwarte również całodobowo.
prawdą jest, że oprócz tych mamy jeszcze sporo stacji pomniejszych firm, które faktycznie zamykają się na noc, ale stwierdzenie, że wszystkie, jest dalekie od prawdy.
Cyryl8

Postprzez maryann » wtorek 14 lipca 2026, 09:51

Jechałem z Rumunii od Satu Mare na Sarospatak. Jakie autostrady? Dopiero na parę kilometrów przed granicą Słowacką gaz zatankowaliśmy.
maryann

Postprzez Cyryl8 » wtorek 14 lipca 2026, 12:30

ja ponieważ jestem z Wrocławia jadę głównie przez Bratysławę, a także gdy jedziemy na grób teścia w Zawoi, przez Balassagyarmat.

maryann napisał(a):Jechałem z Rumunii od Satu Mare na Sarospatak. Jakie autostrady? Dopiero na parę kilometrów przed granicą Słowacką gaz zatankowaliśmy.

napisałeś "wszystkie stacje", zrozumiałem wszystkie na Węgrzech.
Cyryl8

Powrót do Luźna gadka