Skasowany policyjny Mustang pod Radomiem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Skasowany policyjny Mustang pod Radomiem

Postprzez Cyryl8 » środa 15 lipca 2026, 13:22

1. na drodze mamy unikać zagrożenia i utrudnienia ruchu Art.3.

2. kierująca obowiązana jest prowadzić pojazd z prędkością zapewniającą jej panowanie nad pojazdem Art. 19.

3. pojazd uprzywilejowany jechał prawidłowo oznaczony (sygnał dźwiękowy, sygnały świetlne) Art. 2.38.

4. kierująca zgodnie obowiązana była ułatwić przejazd pojazdowi uprzywilejowanemu przez zjechanie mu z dragi bądź zatrzymanie się. Art. 9.

5. na skrzyżowaniu (obowiązuje zachowanie szczególnej ostrożności) Art. 25.

6. przed skrętem w lewo (zmiana kierunku jazdy) kierująca obowiązana jest zachować szczególna ostrożność i upewnić się czy ten manewr nie spowoduje zagrożenia Art. 22.

czy kierująca może tłumaczyć się, że nie widział lub nie słyszała pojazdu uprzywilejowanego?

NIE.

pojazd uprzywilejowany jeżeli jest dopuszczony do ruchu to jego sygnalizacja świetlna i dźwiękowa musi być zgodna z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów i ich niezbędnego wyposażenia - rozdział 8.

dodatkowo kierująca uzyskując prawo jazdy musiał przejść badania lekarskie (odnośnie wzroku i słuchu zgodnie z Ustawą o Kierujących Pojazdami - rozdział 12.

oczywiście kierujący pojazdem uprzywilejowanym nie otrzymuje licencji na zabijanie i jego też obowiązuje Art. 3 - unikanie zagrożenia, ale pokazałem Ci z ile obowiązków nie spełniła kierująca tym VW, i z jakich artykułów można by ją ukarać.

więc wybierz co chcesz.
Cyryl8

Postprzez maryann » czwartek 16 lipca 2026, 08:40

Wybrałbym sobie bez zaglądania tu, chodzi mi o to, co wybrala policja.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyryl8 » czwartek 16 lipca 2026, 14:11

a jakie to ma znaczenie?

wszystkie te obowiązki zaniechała, może brak koncentracji, może zamyślenie, może po prostu zwykły ludzki błąd.

nie ma żadnych nadziei na powodzenie w odwołaniu, chociaż przyjęcie mandatu przekreśla możliwości reklamacji.

a na mandacie znalazł się pewnie ten artykuł, który wypisujący policjant lepiej zapamiętał,
Cyryl8

Postprzez maryann » czwartek 16 lipca 2026, 17:56

Zasadnicze- chcę wiedzieć, co zrobiła KONKRETNIE źle, a nie że policja górą i tak, więc skaże ją za cokolwiek, jak Ala Capone'a - za niepłacenie podatków.
Oczywiście, skończoną głupotą jest skręcenie w lewo w obecności poj uprz. Ale równie głupie jest stwierdzenie ogólne, że nie ustąpiła poj uprz i nie nazwanie, na czym to nieustąpienie polegało. Tutaj raczej nie miało miejsca bierne nieustąpienie(niezjechanie z drogi, niezatrzymanie się etc.), tylko aktywne zajechanie drogi. Ale myślałem, że ktoś wie, a nie zgaduje.
maryann

Postprzez Cyryl8 » czwartek 16 lipca 2026, 20:50

maryann napisał(a):Zasadnicze- chcę wiedzieć, co zrobiła KONKRETNIE źle...

konkretnie wymieniłem Ci punktach.

czy to mało?
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 17 lipca 2026, 06:58

czy Ty masz prawo jazdy lub czy kiedykolwiek jechałeś samochodem jako pasażer? bo zaczyna to dla mnie być wątpliwe.

jeżeli jedziesz samochodem jako kierujący lub pasażer sygnał pojazdu uprzywilejowanego zaczynasz słyszeć mniej więcej z odległości 150 - 200m.
w mieście gdzie są budynki i duże płaskie powierzchnie odbijające dźwięk, można mieć początkowo wątpliwości z którego kierunku nadjeżdża pojazd uprzywilejowany.

w tym przypadku zdarzenie miało miejsce w Milejowicach na drodze wojewódzkiej 740. w tamten weekend byłem na turnieju w Przysuchej, więc mniej więcej wiem jak ta droga wygląda.
jedna droga, więc pojazd uprzywilejowany może nadjeżdżać tylko z przodu lub z tyłu.
słysząc taki sygnał kierujący jest zobowiązany do zachowania szczególnej ostrożności, a po ustaleniu gdzie jest ów pojazd, z którego kierunku nadjeżdża ma mu ułatwić przejazd, poprzez zjechanie mu z drogi lub zatrzymanie się.

kierująca musiała nie usłyszeć sygnału dźwiękowego, nie zauważyć sygnałów świetlnych, bo zobaczyła pojazd uprzywilejowany dopiero jak on uderzył w jej bok, to chyba troszeczkę za późno.

więc albo miała dość dobry sprzęt audio, który zagłuszył sygnał dźwiękowy, do tego miała tak ciemne okulary, które uniemożliwiły jej zauważenie sygnałów świetlnych.
albo jest głucha i ślepa, albo tak czymś zafrapowana, że bodźce zewnętrzne do niej nie docierały, albo to wszystko słyszała i widziała, ale kompletnie zlekceważyła wszelkie przepisy próbując jechać jakby pojazdu uprzywilejowanego nie było na drodze.

mogło być również tak, że podejrzewała, iż policja jechała na interwencję kradzieży sklepu, który właśnie obrabiał jej mąż.

dodatkowo Art. 4 mówi:
"Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego,"

więc kierujący pojazdem uprzywilejowanym miał prawo domniemywać, że kierująca VW widzi go i zachowa się zgodnie z przepisami.
Cyryl8

Postprzez maryann » piątek 17 lipca 2026, 09:29

Cyryl8 napisał(a):
maryann napisał(a):Zasadnicze- chcę wiedzieć, co zrobiła KONKRETNIE źle...

konkretnie wymieniłem Ci punktach.

czy to mało?

A czy ty umiesz czytać po polsku? Za dużo!
Widziałeś tyle art na bankiecie mandatu? Chodzi o ten jeden, faktyczny, nie prawdopodobny.
maryann

Postprzez Cyryl8 » piątek 17 lipca 2026, 10:37

a jakie to ma znaczenie?

jak już tak chcesz wiedzieć, to nie szukaj takiej informacji na forum, ale zwróć się do rzecznika prasowego policji.
Cyryl8

Postprzez maryann » piątek 17 lipca 2026, 11:12

Teraz pytasz? Jak nie miałeś zamiaru odpowiadać, to w pierwszym poście trzeba było tak napisać.
maryann

Postprzez Cyryl8 » sobota 18 lipca 2026, 14:08

nie bardzo rozumiem, odpowiedziałem Ci najbardziej wyczerpująco jak można było.

teraz już nie ma znaczenia za który artykuł została ukarana.

mandat przyjęty, brak możliwości odwołania, sprawa zamknięta.

gdyby ta pani nie przyjęła mandatu, sprawa trafiłaby do sądu, to zgadzam się.
bardzo ważne, z którego artykułu został wystawiony mandat.
jest możliwość podważenia oceny policjanta, odwołanie się do opinii rzeczoznawcy, rozpatrzenia nowych okoliczności, zmniejszenia, uniknięcia kary.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka