Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez jimorrison » piątek 30 grudnia 2005, 12:25

Obrazek

dzisiejsza G.Wyborcza.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

pytanie

Postprzez Damiannnek » piątek 30 grudnia 2005, 13:59

wie ktos czy w kielcach sa juz zamontowane kamery ??????
Damiannnek

Postprzez misiek512 » piątek 30 grudnia 2005, 14:01

A czy w Łodzi są też kamery?
misiek512

Postprzez jimorrison » piątek 30 grudnia 2005, 14:04

z artykulu w g.w. wynika ze zmieniaja cala flote aut, logicznie rzecz rozpatrujac jak zmieniaja auta to i powinni je kompleksowo wyposazyc.
najlepiej jak zadzwonisz do WORDu w Kielcach:
http://www.word.kielce.pl/mb/index.php? ... &Itemid=47

Ej nie pytajcie tu w stylu:
czy tu a tu sa kamery....?
tutaj macie liste wordow (wszystkich) wg. wojewodztw, http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=17 telefon w łape i dzwoncie, na pewno sie dowiecie, a o wynikach mozecie napisac na forum ;)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Re: pytanie

Postprzez ella » piątek 30 grudnia 2005, 15:11

Damiannnek napisał(a):wie ktos czy w kielcach sa juz zamontowane kamery ??????

http://www.mtib.gov.pl/moduly/prasa/tra ... #link20544
w kieleckim WORD po 10 stycznia wszystkie samochody będą miały zainstalowane kamery

Wraz ze zmianą zasad egzaminu praktycznego kielecki WORD planował przeprowadzanie go wyłącznie na oplach corsach - dealer tych aut wygrał niedawno przetarg. Zostaną jednak dwa fiaty punto. - Wielu kursantów uczyło się bowiem jeździć na tych samochodach - stwierdził Czesław Dawid. Wszystkie 14 aut będzie miało zamontowane kamery, w kilku samochodach system nagrywania już jest testowany.(kk)

jjmorisson napisał(a):Ej nie pytajcie tu w stylu:
czy tu a tu sa kamery....?
tutaj macie liste wordow (wszystkich) wg. wojewodztw, http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=17 telefon w łape i dzwoncie, na pewno sie dowiecie, a o wynikach mozecie napisac na for

Masz rację. Bo zaraz zarzuca nas wszyscy pytaniami a czy mój WORD ma.
ella
Moderator

Postprzez Mr Lova Lova » piątek 30 grudnia 2005, 19:11

czytalem ten artykul w gazecie wyborczej ;)
na tym zdjeciu ta padna co jedzie po luku to jedzie juz po nowym luku czy po starym ?
taki szerszy mi sie wydaje ?

wracajac do nowych przepisow to sie ucze wszystkiego na placu ale przyjdzie zdac na nowych zasadach bo wczesniej nie moge z racji ze urodziny mam dopiero w lutym to ciekawe jak bede parkowal zwlaszcza taka jak dzis jest podoga - wszedzie zaspy :-)
Mr Lova Lova

Postprzez Baran » piątek 30 grudnia 2005, 20:55

Mr Lova Lova napisał(a):czytalem ten artykul w gazecie wyborczej ;)
na tym zdjeciu ta padna co jedzie po luku to jedzie juz po nowym luku czy po starym ?
taki szerszy mi sie wydaje ?

To zdjęcie to WORD ze Szczecina (co dziwne, bo w artykule jest mowa o różnych typach samochodów w ośrodkach, typu punta czy corsy a Sznie jeździ się tylko na Pandach, no chyba że na pierwszą lekcję kogoś w starego Seata wcisną), a z tego co słyszałam na Golisza już coś malowali. Jednak to zdjęcie chyba nie jest najnowsze i wydaje mi się, że jest to jeszcze stary łuk. Wynika z tego, że jak poszerzą to Pandy w poprzek sobie staną i nie wyjadą za linie :-). Zresztą ten łuk to i tak wystarczająco szeroki był, problemy były z tego co wiem głównie z zatrzymywaniem, ale i to nie wszędzie bo jak wiadomo Szczecin ma gratisowe pachołki ;)
Baran

Postprzez EwciaMarchewcia » piątek 30 grudnia 2005, 22:34

Co do tego zdjęcia w Gazecie Wyborczej, faktycznie jest to szczeciński WORD, w którym parę dni temu miałam "przyjemność" zdawać egzamin i z tego co widziałam póki co na placu nie ma jeszcze wprowadzonych żadnych zmian, czyli "nowego" łuku. Natomiast są tylko ogłoszenia, że w związku z dostosowywaniem placu do zmian, w dniach 9 i 10 I 2006 WORD będzie nieczynny - więc dopiero wtedy będą bawić się w malarzy. Życzę im dużego mrozu i sporej ilości śniegu:).
Pozdrawiam.
EwciaMarchewcia

Postprzez EwciaMarchewcia » wtorek 03 stycznia 2006, 15:16

Witam Wszystkich. Mam do Was pytanie: słyszałam, że ponoć dziś ma się odbyć jeszcze jakieś spotkanie odnośnie wprowadzenia zmian po 10 I i ma zapaść na nim ostateczna decyzja co i jak. Niestety nie wiem czy to prawda, a jeżeli tak to może Ktoś z Was wie o której godzinie miało się odbyć ewentualne spotkanie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje. Zależy mi na nich bardzo, bo od tego uzależniam wykupienie dodatkowych godzin przed egzaminem, dziś muszę to zrobić, a nie wiem czy wziąć sobie 2-3 godzinki (po staremu) czy sporo więcej (po nowemu).
Pozdrawiam i liczę na odzew.
Ewcia.

23 XII: teoria i placyk 0 błędów,
miasto - oblane po 25 min jazdy:(

20 I: łuk i górka za 1 razem,
miasto oblane po 40 min jazdy, autko 2 razy zgasło:(

17 II: trzecie podejście... ZDAŁAM :):)
EwciaMarchewcia

Postprzez EwciaMarchewcia » wtorek 03 stycznia 2006, 20:47

No niestety, nie otrzymałam od Was żadnej odpowiedzi na moje dziesiejsze pytanie, ale właśnie znalazłam na forum Gazety Wyborczej taką informację: "przed chwila bylo w lodzkich wiadomosciach dnia ze nowe zasady wchodza od kwietnia na wszystko !!!! powtarzam, na wszystko !!!!!!!!!!!!!!". I ciekawa jestem bardzo, czy ktoś z Was również o tym słyszał, bo jak wiadomo, to "tylko" forum i mozna tu pisać właściwie wszystko.
Czekam na jakąś informację od Was.
Mam nadzieję, że ta informacja jest rzeczywiście prawdziwa i nie namieszam tym niepotrzebnie nikomu w głowie.
Pozdrawiam.
Ewcia.

EwciaMarchewcia

Postprzez EwciaMarchewcia » wtorek 03 stycznia 2006, 21:19

Przepraszam Wszystkich za dzisiejsze zamieszanie. Przeczytajcie sobie to:

(PAP, tm/03.01.2006, godz. 19:51)

Więcej jazdy praktycznej i obecność instruktora na egzaminie - to niektóre zmiany zasad egzaminu na prawo jazdy, wchodzące w życie 10 stycznia 2006 r.

Poinformował we wtorek PAP główny specjalista Departamentu Transportu Drogowego w Ministerstwie Transportu i Budownictwa, Tomasz Piętka.

Jak dodał, nowe regulacje dotyczące zasadniczych zmian w egzaminach na prawo jazdy wejdą w życie 10 stycznia 2006 r., a przepisy wprowadzające kamery w samochodach egzaminacyjnych oraz zmianę placów manewrowych dla wyższych kategorii prawa jazdy będą obowiązywały od 10 kwietnia 2006 r.

"Egzamin na kategorię B będzie kosztował 134 zł, czyli o 40 zł więcej niż dotychczas" - powiedział Piętka.

"Nowe egzaminy polepszą sytuację kandydatów na prawo jazdy. Egzaminowani będą spędzali mniej czasu na placu manewrowym, a więcej w ruchu drogowym. Spośród 30 godzin jazdy przynajmniej 75 proc. czasu będzie poświęcone na jazdę praktyczną, łącznie z parkowaniem. Egzaminowani będą lepiej przygotowani do poruszania się na drogach" - podkreślił Piętka.

Jak dodał, istotne jest też to, aby każdemu kursantowi pokazano, w jaki sposób samochód prowadzi się w nocy, do czego służą światła długie i kiedy można ich używać. Do tej pory kurs tego nie obejmował. Jest to wymóg unijny.

Minimalny czas egzaminu w ruchu drogowym wydłuży się z 25 do 40 minut. "Zmieniliśmy to, żeby nie było celowego skracania egzaminu i przyspieszania kursanta oraz by egzaminatorzy mieli czas na sprawdzenie wszystkich umiejętności kandydata" - powiedział Piętka.

W ramach działań antykorupcyjnych Ministerstwo Transportu i Budownictwa przewidziało kamery w samochodach egzaminacyjnych. Mają one służyć temu, aby sprawdzić, czy wszystkie zadania egzaminacyjne zostały wykonane, czy wybrana trasa była właściwa, a czas przeprowadzenia egzaminu był zgodny z zaplanowanym.

"Kursanci mają zastrzeżenia do egzaminatorów, choć to oni często wykazują się dużą niewiedzą. W ośrodkach posiadających kamery ilość skarg zmniejszyła się o 90 proc." - podkreślił Piętka.

Ponadto instruktor prowadzący kursanta może być obecny na egzaminie. Dzięki temu kandydat będzie mniej zdenerwowany i w razie niezdania egzaminu instruktor będzie wiedział, jak tę osobę doszkolić.

Jeśli egzaminowana osoba nie zapnie dwa razy pasów na placu manewrowym, egzamin nie będzie natychmiast przerywany. Kursant, który popełnił kilka błędów, a więc uzyskał wynik negatywny, może brać dalej udział w egzaminie w celu wyszczególnienia swoich umiejętności oraz ich braków. Egzamin będzie natomiast przerywany w przypadku konkretnego zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego. Jak podkreślił Piętka, pomimo wyższej ceny egzaminu kursant skorzysta na nowych przepisach zdawania egzaminu (m.in. poprzez zwiększenie liczby godzin jazdy praktycznej).

Zmiany w egzaminach wprowadza rozporządzenie ministra infrastruktury z 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami instruktorów i egzaminatorów.
Ewcia.

EwciaMarchewcia

Postprzez ella » wtorek 03 stycznia 2006, 22:19

Przepraszam Wszystkich za dzisiejsze zamieszanie

Można było edytować a nie pisać cztery pod rząd.
Przeczytajcie sobie to:

Przeczytałam i nic nowego nie wyczytałam niż to co było pisane na poczatku tego topicu.
Zmiany wchodzą od 10 stycznia.
ella
Moderator

Postprzez gadzik » wtorek 03 stycznia 2006, 23:12

dokładnie, nic sie nie zmieniło. Nowe przepisy wchodza we wtorek 10.01 i mało prawodpodbne aby coś sie zmieniło dlaczego?

np. w Olsztynie zrezygnowano z egzaminowania w poniedziałek 09.01.06 poniewaz tego dnia będzie "modernizacja" placu manewrowego według nowych przepisów
pozdrawiam
gadzik

zapraszam na oficjalną stronę rap audycji brooklyn:
http://www.brooklyn.w.pl

egzamin - 02.01.06
część teoretyczna: 18/18
część praktyczna:
- placyk - P
- miasto - P
gadzik

Postprzez laciak » środa 04 stycznia 2006, 00:20

w TV w ŁWD ( Łódzkie Wiadomości Dnia ) podali informacje że zmiany wejda od kwietnia, i nie chodziło tu tylko o kamery, tylko o wszystkie zmiany.

Co by nie było jest to jeden wielki burdel, zarówno kursanci jak i instruktorzy są robieni w wielkiego balona :?
laciak

Postprzez kamilka » środa 04 stycznia 2006, 01:13

kamilka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy