Ruszyły nowe egzaminy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Włoski strajk

Postprzez ella » sobota 14 stycznia 2006, 19:25

Małopolski Ośrodek Ruchu Drogowego w Krakowie jako jedyny w południowej Polsce nie nadąża z egzaminowaniem kandydatów na kierowców. Co jest tego przyczyną? Dyrektor ośrodka przyznaje, że nie potrafi zmotywować egzaminatorów do wydajnej pracy, a część z nich prowadzi włoski strajk.

A dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego w Krakowie jest tak źle? - Grupka egzaminatorów z długim stażem pracy robi wszystko, żeby egzaminy trwały jak najdłużej. Prowadzą taki włoski strajk - zdradza jeden z egzaminatorów (zastrzega sobie anonimowość). Jego zdaniem chcą w ten sposób udowodnić, że dyrektor krakowskiego ośrodka Artur Then nie potrafi nim zarządzać. To rewanż za to, że dyrektor zakręcił kurek z pieniędzmi pochodzącymi z łapówek.
- Mam świadomość takich działań. Nie potrafię sobie na razie z tym poradzić - rozkłada ręce Then. Według niego bardzo łatwo doprowadzić do sytuacji, w której egzamin zamiast 45 minut trwa dwa razy tyle. - Wystarczy skierować zdającego na zakorkowaną ulicę. Gwarantowane pół godziny jazdy więcej - wyjaśnia. Egzaminatorzy często też tłumaczą, że musieli poświęcić zdającemu więcej czasu, bo nie byli pewni jego umiejętności. - Łapią mnie za słówka. Chciałem, żeby egzaminy były wysokiej jakości, to są, aż do przesady. Jednocześnie skrupulatnie pilnują, czy nie łamię prawa pracy - mówi Then.

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3113140.html

No i jak tu prawidłowo egzaminować jak w środowisku WORDów toczy się wojna podjazdowa.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » sobota 14 stycznia 2006, 20:41

Stworzenie WORDów było największym błędem jaki popełniono w procesie szkolenia kierowców, kiedyś egzaminator przychodził do ośrodka i moim zdaniem było to lepsze rozwiązanie. W tej chwili WORDY są instytucją samom dla siebie, państwo w państwie, robi się łaskę ludziom że łaskawie się ich oblewa, a powody oblania niekiedy są idiotyczne. Prawda można się odwołać. Ale co to da? A no to, że wtedy to będzie trzeba jechać zdawać do sąsiedniego miasta. WORDY są bezczelne i aroganckie, nie spełniają powierzonych im zadań, nabijają kasę tylko i wyłącznie sobie jako instytucji, nadzór nad nimi jest zerowy. Brak komunikacji między WORD a OSK powoduje często i gęsto że instruktorzy nie wiedzą czego wymagają egzaminatorzy.
Byłem kiedyś na takim szkoleniu na którym był pan z ministerstwa, jaki on był dumny że stworzenie WORDów wymusiło zmianę pojazdów szkoleniowych. Stwierdziłem że faktycznie teraz robi się prawo jazdy nie na kat. B tylko na punta i to najlepiej czerwone takie jak ma WORD. Głównym problemem nie są łapówki ale to, że WORDy oderwały się od rzeczywistości i tylko patrzeć jak ogłoszą niepodległość. A o egzaminatorach to już nic nie chce gadać, chociaż muszę przyznać że w moim mieście są dość obiektywni ale mało praktyczni.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy