Nowe przepisy (już jestem kompletnie zamotany)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe przepisy (już jestem kompletnie zamotany)

Postprzez azyl18 » poniedziałek 30 stycznia 2006, 17:32

Witam.3 lutego mam egzamin w WORD-zie w bydgoszczy (na corsach).Caly czas bylem pewien że juz wszystko wiem.O swiatlach o tym że po placu sie lusterek nie zmiena że jest tylko łuk i górka że sie parkuje na mieście i że sie sprawdza co jest pod maska.Jednak dzis sie od kompla dowiedzalem ze przy jechaniu tylem na łuku t nie można patrzec w lusterka tylko przez prawe ramie.Mam pytanie.Czy moglby mi ktos wszystkie te różnice i różne sztuczki powiedzieć.Bym był bardzo wdzięczny.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
azyl18

Postprzez cappricio » poniedziałek 30 stycznia 2006, 17:51

azyl, no poczytaj sobie forum, od pazdziernika nie dyskutuje się tu o niczym innym... to nie jest trudne zerknac na pare tematów nizej...
cappricio

Postprzez Arecki » wtorek 31 stycznia 2006, 10:10

należy wykorzystać technikę kierowaia pojazdem do tyłu czyli możesz patrzeć w lusterka ,ale lepiej obejrzeć się ze dwa razy do tyłu przez prawe ramię(nie wiadomo na kogo się trafi na egzaminie)
Arecki

Postprzez abrover » wtorek 31 stycznia 2006, 13:23

Jak robisz łuk do tyłu to taka moja rada:
Obejmujesz oparcie fotela pasażera i ustawiasz sobie głowe tak żebyś mógł sięgnąć okiem i na prawe lusterko i na tylną szybe. Podczas wykonywania skrętu tyłem raczej najważniejsze jest prawe luterko, zadbaj żeby słupki były oddalone od samochodu o niecałe pół metra i jeżeli następny słupek będzie dalej lub bliżej to skoryguj to kierownicą. Przez cały ten czas jedź wolno na półsprzęgle. Gdy skoczysz skręt, spójrz tylko w oba lusterka żeby po równo było z obu stron i dalej to już cofaj patrząc przez tylną szybę patrzać się na środkowy słupek przy którym masz sie zatrzymać. Postaraj zatrzymać sie jaknajbliżej tego słupka. Ja raz zatrzymałem sie bardzo blosko a mój egzaminator skłamał że za daleko i kazał mi powtrzać łuk. Jestem pewien że skłamał i mogłem wyjść i mu to pokazać ale po co zwiększać jego czujność na mieście.
abrover

Postprzez emka » wtorek 31 stycznia 2006, 13:31

TO JEST JAKAŚ PORAŻKA!! W katowicach parę dni temu nie zdała pani, bo ... zrobiła poprawnie łuk!! Ale za długo patrzyła w lusterka!!
"Pytając kobietę o drogę w końcu zabłądzisz razem z nią"
emka

Postprzez Arecki » czwartek 02 lutego 2006, 22:24

2) dla kategorii B, B1, C, C1, D1 - płynna jazda pasem
ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1
w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu
zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę
pojazdu i lusterka), TO JEST WYCNEK Z DZIENNIKA USTAW KTÓRY REGULUJE TECHNIKĘ COFANIA PO ŁUKU .Dziwi mnie to że egzaminator oblał kogoś kto dobrze przejechał łuk wykorzystując powyższą technikę cofania
Arecki

Powrót do Egzamin na prawo jazdy