Oblałem na łuku i mam pytanie !?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblałem na łuku i mam pytanie !?

Postprzez BiGos » czwartek 09 lutego 2006, 21:47

Słuchajcie ... dziś miałem 1 raz praktyke no i oblali mnie niestety na łuku ( powod najechałem na słupek ) Moje pytanie jest takie bo instruktor mi mowił że można sie patrzeć przy jeździe w tył na łuku w lusterka boczne oraz w lusterko tylnie , a na egzaminie egzaminator mi tego zabronił przez co nie wiedziałem ile jestem od lini i tuż przy kopercie dosłownie 5 cm najechałem na słupek i dupa :/ teraz musze prawie 2 mc czekać ... Prosze o jakieś odp ... :?
BiGos

Postprzez Vella » czwartek 09 lutego 2006, 22:11

Prawidłowa pozycja przy cofaniu to obserwacja drogi przez tylną szybę i lusterka - z tym, ze lusterka (ustawione do normalnej jazdy "na miasto" a nie tak by widzieć linie!) mają pełnić tylko rolę pomocniczą.

W praktyce różnie bywa, czytając forum możesz przeczytać i o takich co to raz zerkneli w lusterka i już dostali ochrzan, i o takich, którzy powtarzali łuk bo egzaminator się przyczepił, że patrzyli tylko w tył i nie mieli świadomości tego co się dzieje wokół samochodu.

Tak czy siak oblałeś i masz dwa miesiące na przećwiczenie łuku, tak by jadąc patrzeć przez szybę i pomagać sobie lusterkami. A w WORDzie przed egzaminem dokładnie słuchaj tego co mówią na odprawie, u nas egzaminator wyraźnie powiedział "przede wszystkim tylna szyba, w lusterka można zerknąć".
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez jjaacc » czwartek 09 lutego 2006, 22:30

Jeszcze jeden dowód na to, że WORDy oderwały się od rzeczywistości. Według opinii większości WORDów obserwacja drogi za pojazdem we wstecznym lusterku jest niezgodna z techniką kierowania czyli lusterko wsteczne absolutnie nie służy do tego celu, można co najwyżej poprawić sobie makijaż. OBSERWACJA DROGI W TYLNIEJ SZYBIE POPRZEZ LUSTERKO WSTECZNE JEST ZABRONIONA. Ja tego nie wymyślam i dodam, że się z tym nie zgadzam. Moje zdanie jest takie, że manewr ma być wykonany poprawnie. Ale moje zdanie się nie liczy.
jjaacc

Postprzez SXE » piątek 10 lutego 2006, 00:38

no juz mialem sam ten temat tworzyc , bo mnie krew zalala jak 2 osoby , ktore jeszcze czesciowo uczyly si epo straych zasadach i na koniec na szybko sie musialy prezstawiac oblay przez zla technike jazdy. 3 dni temu bylem w wordzie w jastrzebiu i wraz z kierownikiem osrodka rozmawialismy na ten temat z kierownikiem word , po czym dolaczyl do niego jeden z egzaminatorow i powstal lekki zgrzyt , poniewaz egzamintor twierdzi , ze boczne lusterka sa tylko pomocnicze(czytalismy kolesiowi rozporzadznie,ale ten sie upieral). Pytalem rowniez czy patrzenie w wew lusterko to prawidlowa technika jazdy. on odpowiedzial , ze on uznaje , ale zeby tak nie uczyc , bo i tak nie wygramy. Nastepnie dzwonie do dyr Word w Katowicach i mu mowie , a oni mi to samo obracac sie przez prawe ramie. Co za chory system jak dzis pamietam zajecia na kursie instruktora jak egaminator wyraznie tlumaczy , ze nie ma jazdy"jedna rąsią!'
Fakty sa takie , ze jezeli chcesz pewnie przejechac , to po dojechaniu przodem od razu prawa lapa za zaglwek pasazera i przez boczna a na prosej przez tylna szybe i od czasu do czasu prawe lusterko. Wprawdzie Wordy nie sa od interpretacji prawa , a od jego egzekwowania a w rozporzadzniu nie ma jednoznacznie opisanej techniki, ale coz pozostaje..
SXE

Postprzez BiGos » piątek 10 lutego 2006, 20:58

No załamka chłopaki załamka :? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ... ehh nie chce sie denerwowac ... strata czasu prawie 2 mc musze czekać ... i jak tu sie nie wq :x
BiGos

Postprzez Ewelina_sc » piątek 10 lutego 2006, 23:41

a czy jadac do tylu i patrzac przez tylna szybe musze prowadzic jedna reka(druga oparta na fotelu pasazera) czy moge obiema??
Ewelina
Ewelina_sc

Postprzez Salansky » sobota 11 lutego 2006, 19:00

czy moge obiema??

Oprzyj ręce na kierownicy i obróć się. NIc nie zobaczysz. Trzeba prowadzić jedną ręką.
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez miros » sobota 11 lutego 2006, 20:14

hmmm ja jakos moge zauwazyc co sie dzieje z tylu jak trzymam obie rece na kierownicy.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » sobota 11 lutego 2006, 20:23

miros napisał(a):hmmm ja jakos moge zauwazyc co sie dzieje z tylu jak trzymam obie rece na kierownicy.

Miros, wszystko to prawda.
Ale na egzaminie trzymamy lewą ręką kierownicę a prawa ręka na oparciu pasażera.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy