Parkowanie na chodniku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie na chodniku

Postprzez Radwan » piątek 31 marca 2006, 19:18

Mam proste pytanie - czy można parkować na chodniku cały samochód osobowy o d.m.c. powyżej 2,5 t. Są na ten temat różne zdania. Bardzo proszę. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez jjaacc » piątek 31 marca 2006, 20:23

To jest fakt, że artykuł 47 jest troszkę nie jasny w tej kwestii. Jednak moim zdaniem zabrania się.
jjaacc

Postprzez Radwan » piątek 31 marca 2006, 20:31

Moje zdanie też jest podobne. Jeżeli parkowanie kołami jednego boku lub przedniej osi jest możliwe tylko pojazdem samochodowym o d.m.c. do 2,5 t. to tymbardziej całym samochodem osobowym. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez BoGo » piątek 31 marca 2006, 22:19

gdzie tkwi haczyk? wydawało mi sie, ze jest to jasno powiedziane.
BoGo

Postprzez jjaacc » piątek 31 marca 2006, 23:11

Haczyk tkwi w treści punktu drugiego „Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego”. Można by z tego zapisu wnioskować, że każdego osobowego o ile pozostawi 1,5m, a więc i cięższego. I niektórzy tak interpretują. Ale moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę i punkt pierwszy artykułu czyli żeby była możliwość parkowania na chodniku pojazd musi mieć DMC nie przekraczającą 2,5 tony.
jjaacc

Postprzez Radwan » sobota 01 kwietnia 2006, 07:30

Gdyby w ust. 1 było tak napisane to byłoby jasne. Ale w ust.1 mówi się, że dopuszcza się parkowanie na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi poj. sam. o d.c.m. do 2,5 t itd.i tu koledzy nie mogą się zgodzić, że jeśli sam. osobowy w całości na chodniku to też tylko do 2,5 t. Mam nadzieję , że dyskusja się rozwinie. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez B - 20 » niedziela 09 kwietnia 2006, 12:26

B - 20

Postprzez Cycu » niedziela 09 kwietnia 2006, 13:51

Dyskusja przeniesiona to mogę się wreszcie wypowiedzieć :D

Tutaj rzeczywiście mamy do czynienia z luką prawną :wink: biorąc pod uwagę sam ust. 2 samochód osobowy, o masie przekraczającej 2,5 t może zaparkować. Bo, według definicji :arrow: "samochód osobowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz ich bagażu", Nie ma mowy o masie :D
Więc, skoro "coś" jest samochodem osobowym, to dlaczego ma nie parkować :?: :wink: bez względu na masę, wg mnie, może to zrobić :D
Logika podpowiada jednak inaczej :D bo z konstrukcji zarówno ust. 2 jak i 1 można wnioskować, że chodzi o sam. osob. o masie do 2500 kg.

Reasumując, jeżeli mój pojazd miałby w dowodzie wpisane "samochód osobowy", a masę np. 3000 kg, to bym zaparkował :D i byłbym przekonany, że robię to zgodnie z przepisami, bo samochód osobowy może zaparkować, W przepisie brakuje stwierdzenia np. "sam. osob. o masie do 2,5t" :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Sytuacje na drodze