W nowej karcie przeprowadzonych zajęć w części praktycznej jest punkt 14, temat: „podejmowanie działań w zakresie przed lekarskiej pomocy ofiarom wypadków drogowych”. Ponieważ są to zajęcia praktyczne nie bardzo wiem jak to powinno być realizowane, jeżeli chodzi o zajęcia teoretyczne to do ośrodka w którym pracuje przychodzi pan doktor i realizuje nam ten temat, ma jakieś tam swoje materiały i manekina do ćwiczeń. Natomiast jeżeli chodzi o praktyczne to zastanawiam się jak to zrealizować? Na początku próbowaliśmy spowodować zdarzenie drogowe z ofiarami, żeby było kogo ratować, ale doszedłem do wniosku, że takie ćwiczenia mogły by się źle skończyć dla poszkodowanych, zwłaszcza podczas zajęć dla kategorii C i powiem, że nie mam koncepcji jak to realizować. Jak rozwiązujecie ten problem w swoich OSK?
Zajęcia teoretyczne - wykład, slajdy, tablice
Zajęcia praktyczne - ćwiczenia na manekinie, nauka zakładania opatrunków, usztywnienia kończyny. Ew. symulacja zachowania w przypadku konieczności udzielenia pierwszej pomocy (jak podejść do rannego, jak zabezpieczyć otoczenie, jaka kolejność działań)
jesli niepotrzebnie się wcinam to przepraszam, skasujcie mój post.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
No tak Vellu to jest wszystko realizowane na zajęciach teoretycznych. Ale jak to zrealizować w praktyce. Kursant przychodzi na jazdę i kto kogo ma reanimować instruktor kursanta czy odwrotnie? Nie można prowadzić zajęć z więcej jak jedną osobą. Można by zasymulować zdarzenie na placu ale moim zdaniem jest to nadal teoria. W praktyce to trzeba mieć faktyczne zdarzenie.
Powracam z tym problemem , ponieważ na kontroli z wydziału komunikacji zakwestionowano w naszym osk brak literki X we wszystkich kartach przy tym punkcie(karta przeprowadzonych zajęć)
Formuła punktu brzmi zakres udzielania pomocy przedlekarskiej w RAZIE UCZESTNICZENIA W WYPADKACH DROGOWYCH
pomysł velli jest dobry na teorie i jest tak realizowany natomiast miałem chyba 2 krotnie na jazdach sytuacje gdzie zatrzymaliśmy się koło takiego zdarzenia , lecz było już wszystko zabezpieczone.
Wg mnie pomysłodawca tego punktu chciał , aby realizować to zadanie w razie napotkania takiej sytuacji(sporadycznie się zdarzają) , natomiast wydział w moim mieście twierdzi , że rozkładanie trójkąta wybór 112 w telefonie i ewentualne zabezpieczenie realizuje ten punkt rozporządzenia
Proszę o inne komentarze
Ten punkt również rozumiem podobnie, czyli, żeby poprowadzić zajęcia w tym zakresie musimy uczestniczyć w zdarzeniu, i jakoś myślę, że samo ustawienie trójkąta i wybieranie 112, nie bardzo pasuje do tego tematu. Stawiam krzyżyk dla świętego spokoju, ale nie widzę w tym sensu. A jeżeli chodzi o kontrole to wyraźnie pisze w załączniku do rozporządzenia jakie tematy są obowiązkowe, a resztę ustala instruktor indywidualnie dla każdej osoby i niektórych krzyżyków może nie być:
„instruktor dokonuje podziału godzin zajęć oraz ustala ich zakres tematyczny odpowiednio do stwierdzonego u osoby poziomu wiedzy i umiejętności, jej predyspozycji, łatwości przyswajania poszczególnych zagadnień itp.”