czy szkoła jazdy może odmówić wydania zaświadczenia...

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

czy szkoła jazdy może odmówić wydania zaświadczenia...

Postprzez kincia » poniedziałek 01 maja 2006, 23:41

witam!
Nie wiem, czy to moja niewiedza, czy bezczelność włodarzy jednej z lubelskich szkół jazdy! nie chcieli mi wydać dokumentów po skończonym kursie, dopóki nie zapiszę się na doszkalanie!!! rzekomo nie potrafię jeszcze jeździć( chociaż jak dla mnie to nie mam z tym ŻADNYCH problemów, a przynajmniej nie jest tak tragicznie, że (zacytuję instruktora)" 20 godzin dla pani to było by za mało..."). " wyszarpałam w końcu te dokumenty i zaniosłam do WORDU. przed egzaminem zapisałabym się na jakieś godziny, ale nie chce wracać do TEJ szkoły.
MOJE PYTANIE: czy szkoła jazdy( ze tak napiszę bezosobowo) może odmówić wydania zaświadczenia o ukończonym kursie???????????( dodam jeszcze, za zapłaciłam całą kwotę za kurs i wyjeździłam komplet godzin, zeby nie było wątpliwości)
z góry dziękuję za odpowiedz
kincia

Re: czy szkoła jazdy może odmówić wydania zaświadczenia...

Postprzez ella » wtorek 02 maja 2006, 00:27

kincia napisał(a): czy szkoła jazdy( ze tak napiszę bezosobowo) może odmówić wydania zaświadczenia o ukończonym kursie???????????

OSK może odmówić wydania zaswiadczenia.

§ 10. 1. Po ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego kierownik ośrodka szkolenia kierowców wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy odpowiedniej kategorii, zwane dalej "zaświadczeniem", osobom, które:
1) posiadają wiedzę i umiejętności określone w charakterystyce absolwenta kursu;
2) uzyskały pozytywny wynik egzaminu wewnętrznego.

Wyjeżdzenie 30 godzin też nie jest warunkiem dostania zaswiadczenia.

§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych,

Nie może być mniejsza czyli może być większa.

Ale jeżeli zdałaś egzamin wewnętrzny to nie powinien robić ci żadnych problemów z wydaniem zaświadczenia.
Niestety instruktorzy znają zapis rozporządzenia mówiący, że liczba wyjeżdzonych godzin nie może być mniejsza niż 30 godzin czyli może być większa i bardzo często wykorzystują to (czasami bezpodstawnie) do wykupienia dodatkowych godzin.
Jednak dostałaś zaswiadczenie to teraz godziny dodatkowe możesz spokojnie wykupić w innym OSK.
ella
Moderator

Postprzez kincia » wtorek 02 maja 2006, 11:56

Witam!
Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz:)
Mam jeszcze jedno pytanko, a właściwie prośbę o radę!!!oni wydali mi to zaświadczenie pod warunkiem, ze zapiszę sie na kolejne godziny!!!niestety wybuchła "mała" kłótnia i zrobiło się niesmacznie. (uparłam się bo w lublinie na egzamin czeka sie ok. 5 tygodni, a ja mam juz termin wyjazdu za granicę i dlatego chciałabym mieć egzamin zanim wyjadę) . nie wiem co teraz robić. obiecałam tej szkole, ze zapiszę sie na kolejne godziny, ale po awanturze nie mam ochoty do nich wracać. poza tym poczułam sie oszukana. Facet( kierownik- instruktor) spiłował na mnie mordę( bo takich słów należy użyć) i sprawił, ze poczułam się jak totalny bezmózg, który nawet do samochodu wsiąść nie potrafi o jeździe już nie wspominając...i teraz mam dylemat, czy pójśc tam i powiedzieć, ze dziękuję za ich szkołę, czy wykupować tam dodatkowe godziny??? i czy oni nie mogą na przykład cofnąć tego zaświadczenia jeśli zrezygnuję teraz z ich szkoły.
moze mój dylemat jest naiwny, ale spać przez to nie mogę, bo byłam pewna, ze dobrze jeżdzę, instruktorzy podczas kursu mnie chwalili, a jak przyszło co do czego to taka sytuacja wynikła. i na prawdę juz nie wiem co z tym zrobić...( a za tydzien zdaje juz teorię w wordzie)
kincia

Postprzez cappricio » wtorek 02 maja 2006, 12:10

tak na logike, to jak juz wystawili zaswiadczenie to niby na jakiej podstawie mieliby je cofnac? nagle przypomnieli sobie, ze jednak nie umiesz jezdzic? (no bo wystawiają wtedy, gdy uznają, ze nadajesz sie na egzamin...) jak masz zaswiadczenie to (jesli nie ma przeciwskazań prawnych, o ktorych moze wypowiedziec sie ktos bardziej zorientowany) bierz papiery i uciekaj do innego osk na godzinke dodatkową, albo dwie, zebys poczula sie pewniej :)
cappricio

Postprzez ella » wtorek 02 maja 2006, 19:48

czy oni nie mogą na przykład cofnąć tego zaświadczenia jeśli zrezygnuję teraz z ich szkoły.

Tak jak napisała Cappricio, nie ma możliwości cofnięcia zaświadczenia. Złożyłaś już dokumenty w WORD, zapisałaś się na egzamin i nikt ich z tamtąd już nie dostanie.
Zresztą instruktor złożył podpis na tym zaświadczeniu, że jesteś przygotowana do egzaminu więc śmiesznie by to zabieranie papierów wyglądało :D :D

Gdzie wykupisz te dodatkowe jazdy to już zalezy tylko od Ciebie.
Jeżeli zrezygnujesz z dodatkowych godzin u nich to wcale nie musisz tam chodzić i mówić, że rezygnujesz z ich usług. Przecież nie umawiałaś się chyba na jakieś terminy, żeby teraz to odkręcać.

Z drugiej strony jeżeli instruktor z którym jeździaś był wobec ciebie w porządku i dobrze uczył (bo rozumiem że to właściciel szkoły tak ciebie potraktował ) to może warto u niego wziąc te godzinki przed egzaminem. No ale tu już sama zadecydujesz.
ella
Moderator

Postprzez kincia » wtorek 09 maja 2006, 13:24

witam!
dzieki za rady!!!w poniedziałek zdałam już teorię i na początku czerwca mam egzamin praktyczny. szukam teraz dobrego osrodka, zeby się dodszkalać na wszelki wypadek:/
pozdr
kincia

Postprzez laciak » niedziela 14 maja 2006, 23:57

No niestety czasami trafiają się takie ośrodki, które naciągają. Sama zobaczysz czy była to chęć zbicia kasy na Tobie czy szczera rada dokupienia godzin. Potem mozesz wydać na nich opinie na forum.

Ale stając w twojej obronie to powiem Ci, że bardzo dziwne jest zmuszanie kursanta by obiecał że przed egzaminem to włąsnie u nich dokupisz jazdy. A stawianie ultimatum, że jak obiecasz to dostaniesz zaświadczenie to szczyt kanciarstwa :wink: Albo jesteś przygotowana i dostajesz zaświadczenie albo nie. Jeśli ty uważasz że śmigasz dobrze to spokojnie zabierasz papiery i idziesz do innego ośrodka.

Powiem Ci że to jest sposób szkół które mają wyjątkowo niskie ceny. Co z tego że kurs kosztuje przykładowo 950 zł jesli i tak żaswiadczenie chcą wydać dopiero po dodatkowych 5h ( 5 x 35= 175) Czyli cena skacze już do 1125zł !!!

Oczywiście ceny podane są przykładowo :)
pozdrawiam
laciak

Powrót do Szkolenie kierowców