Zawracanie na skrzyżowaniach...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na skrzyżowaniach...

Postprzez Bull » poniedziałek 15 maja 2006, 07:09

Witam evrybody...
Moi 2 kumple oblali na zawracaniu na skrzyzowaniu na egzaminie. Ja niestety tez trafilem na zawracanie na skrzyzowaniu, ale byl nakaz jazdy prosto przez skrzyzowanie, powiedzialem temu gejowi, ze tutaj nie moge zawrocic bo mam nakaz jazdy prosto, on powiedzial ze to moj drugi blad i koniec egzaminu. Pytam dla czego? przeciez jesli jest nakaz jazdy prosto to nie moge zawracac, on kazal poczytac mi kodeks drogowy anie dyskutowac z nim. Ma ktos moze jakies info jesli chodzi o zawracanie na skrzyzowaniu?

Moglby ktos napisac na jakich skrzyzowaniach mozna zawracac a na jakich nie? Z gory bardzo dziekuje, jutro mam egzamin...
Bull

Postprzez Agawa » poniedziałek 15 maja 2006, 08:35

Dziwna sprawa z tym nakazem. Nie wykłumaczył Ci egzaminator dlaczego popełniłeś bład? :shock:
A czy przypadkiem nie pomyliłeś znaku nakaz jazdy na wprost ze znakiem drogi jednokierunkowej :?: Tylko sie tak zastanawiam no bo skoro naprawde był tam nakaz jazdy na wprost to zrobiłes dobrze, nie wiem czego uczepił sie Twój egzaminator :roll: :?:
A co do skrzyzowań to jest tak:
:arrow: jesli nie ma przed skrzyzowaniem sygnalizatora swietlnego i nie ma znaku zakaz zawracania lub zakaz skretu w lewo-->mozna zawracać
:arrow: jesli przed skrzyzowaniem masz sygnalizator swietlny kierunkowy (w lewo) -->nie możesz zawracać.
:arrow: jesli przed skrzyzowaniem masz sygnalizator zwykły(chyba wiesz o co chodzi :wink: ) i nie ma zakazu skretu w lewo lub zakazu zawracania --> możesz zawracać :D
Agawa

Re: Zawracanie na skrzyżowaniach...

Postprzez ella » poniedziałek 15 maja 2006, 10:44

Bull napisał(a):Pytam dla czego? przeciez jesli jest nakaz jazdy prosto to nie moge zawracac, on kazal poczytac mi kodeks drogowy anie dyskutowac z nim. ...

Jeżeli miałes ten znak
Obrazek
to spokojnie możesz sie odwołać od wyniku egzaminu.
Nakaz jazdy prosto przez skrzyżowanie
Wskazuje, że kierujący jest zobowiązany do jazdy prosto przez skrzyżowanie. Nakaz kończy się za skrzyżowaniem. Skręcanie na skrzyżowaniu w prawo bądź w lewo jest zabronione.

Chyba, że miałes ten znak.
Obrazek
to mogłeś spokojnie zawrócić.
ella
Moderator

Postprzez kwito » poniedziałek 15 maja 2006, 11:44

pragnę tylko uzupełnić to co napisała Agawa:
:arrow: jeśli przed skrzyżowaniem masz zwykły sygnalizator, pali się czerwone światło i zielona strzałka w lewo to również możesz zawracać, ale dopiero po upewnieniu się że możesz to wykonać i nie wetniesz się nikomu
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Powrót do Sytuacje na drodze