parkowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

parkowanie

Postprzez dragoslaw » piątek 21 lipca 2006, 21:21

Proszę podzielcie sie jakie najczęściej mieliście rodzaje parkowania na mieście?? Czy często zadają parkowania tyłem? Czy jeżeli egzaminator zada kopertę, to innego parkowania juz nie zada? bo tak słyszałam,
dragoslaw

Postprzez Radwan » piątek 21 lipca 2006, 21:55

Witam. Program egzaminu w ruchu drogowym obejmuje co najmniej parkowanie prostopadłe lub skośne lub parkowanie równoległe i zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej. Parkowanie tyłem nie jest wymienione w tabeli 7 regulaminu. Słowa co najmniej oznaczają, że egzaminator może polecić również wykonanie parkowania tyłem. Praktycznie, jeśli manewr ten jest wykonywany, to sporadycznie. Najczęściej, osoba egzaminowana wykonuje parkowanie prostopadłe przodem,skośne i zawracanie. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez sonix » sobota 22 lipca 2006, 07:00

"zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej" napisał Radwan a czy istnieje zawracanie na jezdni czyli na "trzy" pomiędzy krawężnikami.
Życie jest brutalne a prawdy są dwie
sonix

Postprzez Włodek » sobota 22 lipca 2006, 14:20

sonix napisał(a):"zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej" napisał Radwan a czy istnieje zawracanie na jezdni czyli na "trzy" pomiędzy krawężnikami.

sonix czy widziałeś drogę jednojezdniową - dwukierunkową ?
Wyobraź sobie, że są 2 pasy na drodze o szerokości min 3-3,5m.każdy.
Jezdnia jest ograniczona krawężnikami.
Zawracanie wykonujesz pomiędzy krawężnikami w ten sposób aby nie najechać na krawężnik i zrobić tylko 3 zmiany kierunku jazdy. Jeżeli nie zrozumiałeś to podpowiem, że na jezdni jednokierunkowej zawracania nie możesz wykonać. :wink:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez sonix » poniedziałek 24 lipca 2006, 07:16

Włodek. Tak napisał Radwan a nie ja. Pytam się, czy istnieje podczas egzaminu praktycznego zawracanie na jezdni. Na drodze na pewno jest.
Życie jest brutalne a prawdy są dwie
sonix

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 24 lipca 2006, 15:50

sonix napisał(a):Pytam się, czy istnieje podczas egzaminu praktycznego zawracanie na jezdni. Na drodze na pewno jest.

A czy jezdnia nie jest przypadkiem częścią drogi? ;) Może się trafić zawracanie na szerokiej ulicy na raz i na wąskiej ulicy na trzy razy. I wszystko to będzie zawracaniem na drodze.
scorpio44

Postprzez Włodek » poniedziałek 24 lipca 2006, 21:27

sonix napisał(a):Włodek. Tak napisał Radwan a nie ja. Pytam się, czy istnieje podczas egzaminu praktycznego zawracanie na jezdni. Na drodze na pewno jest.

I dobrze napisał.A Ty czytać nie umiesz? Scorpio 44 wyjaśnił Ci to chyba jasno.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

parkowanie

Postprzez Efelinka » czwartek 27 lipca 2006, 18:02

ja dzisiaj miałam egzamin (zdałam!! juppi) miałam tylko jedno parkowanie, skośne, szkoda tylkoe, że jak mi powiedział "zaparkuje pani za tym oplem po prawejstronie" to nie wiedzialam ktory to samochod.. bo prawde mowiac, nie znam sie na tym..
co do zawracania mialam 3 (!) raz zle zrobilam, bo chcialam zawrocic przodem (tak mnie uczyli) ale tylko sie zasmial, ze baby zawsze na odwrot robia.. (dyskryminacja) i powiedzial ze tylem mam wjechac we wjazd do posesji :) pozniej mialam zawracanie na skrzyzowaniu, i na zatoczce dla autobusow (tez tylem).. tym razem jakos mi wyszlo :)
pozdrawiam :)
Efelinka

Postprzez Ad_aM » czwartek 27 lipca 2006, 21:09

Tu raczej nie było dyskyminacji bo się zaśmiał ;) - tutaj bliżej było do dyskryminacji facetów, bo oni nie mają wytłumaczenia. I gratuluje :)
Ad_aM

Powrót do Egzamin na prawo jazdy