prawo jazdy od szesnastego roku zycia

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy od szesnastego roku zycia

Postprzez passi » wtorek 18 kwietnia 2006, 12:05

Chcialbym sie dowiedziec wszystkiego na temat prawa jazdy od szesnastego roku życia. Niedawno ukończylem wlasnie ten wiek i mam zamiar isc na prawo jazdy - w jakiej szkole mozna sie tego podjac, ile to kosztuje i jak to jest z jazda. Z kim moge jezdzic? Czy moge jezdzic sam? Jakie moge rozwijac predkosci? Czy moge jezdzic na autostradach badz trasach szybkiego ruchu? Czy sa jakies ograniczenia dotyczace parametrow samochodu, np. masa pojazdu, pojemnosc, moc, dlugosc pojazdu??

ps. przelecialem cale forum i nie zauwazylem tematu na ten temat wiec mam nadzieje ze sie nie powtarzam
passi

Postprzez ella » wtorek 18 kwietnia 2006, 12:20

ps. przelecialem cale forum i nie zauwazylem tematu na ten temat wiec mam nadzieje ze sie nie powtarzam

Nie wiem jakich wiadomości się spodziewałeś tu znaleźć
Jezeli chodzi o kategorie B to:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1267
Kiedy mogę zapisać się na kurs prawa jazdy?

Na kurs prawa jazdy zapisać się możesz na 3 miesiące przed ukończeniem 18 lat. (dotyczy kat. B)

Od 16 lat obowiazuje kategoria B1. Szukaj po hasłem Kategoria B1. Jest sporo na forum na ten temat.
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » wtorek 18 kwietnia 2006, 19:37

Prawko od 16 lat to dopiero projekt, choc nie do konca prawko, ale szkolenie.
Zasady sa nastepujace (mowiac w skrocie).

Zapisujesz sie na kurs w wieku 16 lat, po ukonczeniu kursu (egzamin wewnetrzny) mozesz jezdzic (szkolic sie) z osoba ktora ma prawko cnm 7 lat, min. 28 lat, niekarana o bliskim stopniu pokrewienstwa. Osoba ta musi rowniez przejsc szkolenie w osrodku szkolenia. Jazda z ta osoba musi trwac minimum 2 lata. Nie mozesz przekraczac 80km/h, zadnych autostrad i drog szybkiego ruchu. Sam jedzic nie mozesz. W tym okresie 3 wykroczenia oznaczaja powtrke kursu od poczatku. po ukonczeniu 18 lat udajesz sie na egzamin.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Szalony » środa 09 sierpnia 2006, 23:39

Tomek_ napisał(a):Prawko od 16 lat to dopiero projekt, choc nie do konca prawko, ale szkolenie.
Zasady sa nastepujace (mowiac w skrocie).

Kiedy jest planowane wejście tej ustawy w życie?
Szalony

Postprzez ella » czwartek 10 sierpnia 2006, 08:33

Nie ma planowego wejścia. Sa różne propozyjce :lol:
Kolejny nowy projekt z marca tego roku według, ktorego Ustawa ma wejsc w zycie z dniem 1 stycznia 2008 r
ella
Moderator

Postprzez gardziej » czwartek 10 sierpnia 2006, 23:16

a po co w ogole chca to wprowadzic? ja jak patrze na te osiemnastoletnie dzieci, to wolalbym, zeby prawko bylo od 21 lat...
gardziej

Postprzez Tomek_ » piątek 11 sierpnia 2006, 10:15

gardziej napisał(a):a po co w ogole chca to wprowadzic? ja jak patrze na te osiemnastoletnie dzieci, to wolalbym, zeby prawko bylo od 21 lat...

Taki system szkolenia jest juz od dawna wprowadzony w wielu krajach europejskich i jak wiadomo bezpieczenstwo na tamtejszych drogach jest nieporownywalnie wieksze niz u nas. Osobiscie nie uwazam kursu od 16 roku zycia za jakis przywilej, a raczej za ograniczenie. Szkolenie wciaz jest obowiazkowe i to nie tylko dla kursanta ale i dla powiedzmy rodzica, takie jazdy z innym kierowca nie moga tez trwac mniej niz rok ani dluzej niz dwa lata, wiec to nie jest prawko od 16 lat tylko szkolenie od 16 lat, prawko wciaz pozostaje od 18 roku zycie, kiedy to udajemy sie na egzamin.
Tomek_

Postprzez Ad_aM » piątek 11 sierpnia 2006, 11:29

Niby tak Tomek, ale ten poziom bezpieczeństwa w głównej mierze zależy od zupełnie innych czynników - dróg, restrykcyjnej policji etc. Co nauczy się ten 16latek przy ojcu/matce gdy ta osoba sama jeździ nie zgodnie z przepisami?
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Tomek_ » piątek 11 sierpnia 2006, 12:36

Tez tak mysle, ze to troche nie do konca doskonaly pomysl, ale nawet jesli rodzic ktory jest na bakier z przepisami bedzie "uczyl" swoja "pocieche", to ta "pociecha" i tak musi zdac egzamin.
Tomek_

Postprzez Ad_aM » piątek 11 sierpnia 2006, 12:51

I wracamy do egzaminu w wieku 18 lat ;) I pozatym łatwiej jest się nauczyć niż oduczyć złych nawyków ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez miros » piątek 11 sierpnia 2006, 14:19

no wlasnie tutaj sie kryje haczyk dla tych co marza juz o posiadaniu prawka.
czesc z nich mysli zapewne, ze osiagna wiek 16 lat, rodzice kupia im samochodzik, pojezdza pod opieka pare miesiecy, a pozniej beda juz mogli zajechac do kumpli i przyszpanowac. A TU ZONK - bedzie trzeba sobie pojezdzic z rodzicami dosc dlugo, nawet do osiagniecia pelnoletnosci, a to jest to samo jakby zrobili prawko zwyklym systemem.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez rudesmen » sobota 19 sierpnia 2006, 10:31

ciagle ktoś mi mówi, że można mieć kat. B od 16 lat za zgodą rodziców/opeikunów, ale w rzeczywistosci mają na myśli to co powyżej? ten samochód musibyć jakoś przystosowany czy moze byc zwykły tylko trzeba jeździć z rodzicem?
rudesmen

Postprzez miros » sobota 19 sierpnia 2006, 14:16

ale czlowieku, czegos takiego jeszcze nie ma i pewnie dlugo jeszcze nie bedzie.
ludziom co mowia, ze jest prawko od 16 mozesz powiedziec: "pierd..... glupoty"
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ESCALADE » niedziela 03 września 2006, 14:11

Hmm... Mam pytanie, dotyczące prawka B1. Nie chciałem nowego tematu robić, żeby nie śmiecić, więc pytam tutaj... Wiadomo, że samochody na B1 są niesamowicie drogie (nawet Colo, który kosztuje dużo więcej, niż maluch, kiedy był w sprzedaży :D) i generalnie żadnego pożytku z takiego prawa jazdy nie ma... Ale, czy zrobione B1 wpływa w jakiś sposób na kurs i egzamin B? Np. mniejsza ilość godzin przy kursie, albo zwolnienie z egzaminu teoretycznego? Proszę o odpowiedź i z góry dzięki :)
ESCALADE

Postprzez cman » niedziela 03 września 2006, 14:29

Tak, jeśli masz już B1 to później, kiedy będziesz robił B, na kursie nie będzie teorii, a praktyka będzie skrócona do 20 godzin. Egzamin zdaje się wtedy też tylko praktyczny.

Ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się to zbyt opłacalne.
cman

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców