kategoria c+e

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kategoria c+e

Postprzez Pietrek » środa 23 sierpnia 2006, 12:29

witam wszystkich forumowiczów chciałbym zapytac sie posiadajacych prawojazdy kat c+e jak i tych który beda w stanie odpowiedziec na to pytanie czy lepiej zdawac c+e (łacznie z nauka ) na naczepie tzw składajacej sie z ciagnika siodłowego i naczepy czy lepiej sie zdaje na samochodzie ciezarowym z zespolonym z burta ładunkowa i do tego doczepiana naczepa tzw na dyszelku (mam nadzieje ze dobrze opisałem o co mi chodzi bo jezeli nie to prosił bym o naprowadzenie jak to fachowo nazywac )

z góry dziekuje za odpowiedzi
i pozdrawiam
Pietrek

Postprzez Tomek_ » środa 23 sierpnia 2006, 12:53

Zalezy co masz na mysli piszac "lepiej". Nie treba byc wielkim filozofem, zeby zauwazyc, ze wiekszosc zestawow w transporcie to ciagnik siodlowy+naczepa, wiec chcac byc posiadaczem C+E bezwzgeldnie trzeba umiec sie tym poruszac/sprzegac/rozprzegac. Poza tym dobry kierowca powinien poradzic sobie z kazdym rodzajem zestawu.

Odnosnie tego co piszesz:

samochodzie ciezarowym z zespolonym z burta ładunkowa i do tego doczepiana naczepa tzw na dyszelku

mowisz o przyczepie?

Jesli planujesz zawodowo zajac sie jazda to nawet jesli twoj osrodek szkoli tylko powiedzmy na naczepie, na twoim miejscu wykupilbym sobie chociaz ze 2h w innym osrodku, ktory szkoli rowniez na przyczepie, aby miec choc minimalne pojecie z czym to sie je, W koncu chyba nie o samo zdane egzaminu chodzi, prawda?
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Pietrek » środa 23 sierpnia 2006, 23:06

oczywiscie dzieki za odpowiedz bo moj osrodek szkolenia posiada zarówno jak i jedno tak i drugie rozwiazanie dlatego popytam czy moge spróbowac obu zestawach dzieki za odpowiedz

pozdrawiam
Prawko na B od 2002 roku
Prawjo na C od 2006 roku
kolej na E
Pietrek

Postprzez fafal » czwartek 24 sierpnia 2006, 07:54

Jesli masz mozliwoc to ja bym bardziej proponowalbym Ci zdawanie i sama nauke na ciagnik siodlowy + naczepa. Chociaz z drugiej strony jezdzac solowka z przyczepa, gdzie przyczepa ma pierwsza os skretna jest napewno trudnij jezdzic takim zestawem, ale moze lepiej uczuc si na czyms trudnym niz pozniej powiedzmy z ciagnika +naczepa przesiasc sie na tzw. Tandem.

Nie ma co ale ciagnik + naczepa jezdzi manewruje sie najlatwiej, jeszcze jest dobrze jesli w solowka + przyczepa, przyczepa ma dwie osie posrodku. Wtedy rowniez nie jest najgorzej i caliem przyzwoicie sie manerwuje.

Ostateczna decyzja nalezy do Ciebie.
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Powrót do Luźna gadka