Auto z zagranicy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Auto z zagranicy

Postprzez Aniusia » poniedziałek 25 września 2006, 20:22

Mam pytanie. Otóż w tym tygodniu zamierzam kupić Opla Tigrę, rok 1995, 1.4, 75 tys przejechane za 8300. Mój problem polega na tym, że auto sprowadzone jest z Niemiec i dochodzą do tego opłaty. Chciałabym wiedzieć co muszę załatwić, bo słyszałam że przegląd techniczny, tłumaczenie dokumentów, podatek w urzędzie skarbowym i pierwszą rejestrację. A co z akcyzą? Czy ona nadal jest czy już ją znieśli? Jakie tą są w przybliżeniu opłaty? Może ktoś się orientuje ile i za co? A przede wszystkim co z tą akcyzą? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!
02.06.2006- zdany egzamin
09.06.2006- prawko odebrane!!
Aniusia

Postprzez Wiedźma » poniedziałek 25 września 2006, 20:33

Przegląd z tego co pamiętam około 170 - 200 zł
tłumaczenie to około 50-70 zł, ale to pewnie zależy od miasta
w skarbówce 150 zł (+ 5 zł w znaczkach skarbowych) -> druk VAT-24
akcyzę chyba trzeba - to będzie w twoim przypadku 65% od ceny auta na umowie pzreliczonej na złotówki wg sredneigo kursku NBP z danego dnia + w urzędzie celnym 16 zł w znaczkach skarbowych -> druk AKC-U
w urzedzie komunikacji to nie wiem, ale na pewno 500 zł opłaty recyklingowej (chyba, ze masz umowe sprzed 01.01.2006, heh.....) + opłaty za d-d rejestr + tablice + pewnie jeszcze jakieś bla bla
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Re: Auto z zagranicy

Postprzez ella » poniedziałek 25 września 2006, 20:39

Aniusia napisał(a): A przede wszystkim co z tą akcyzą?

Stosowana w Polsce wysoka akcyza na używane samochody sprowadzane z innych krajów UE jest niezgodna z prawem unijnym - uznała w czwartek rzecznik generalna Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu Eleanor Sharpston.
Ostateczny wyrok zapadnie przed końcem roku. Jeśli sędziowie zgodzą się z linią przedstawioną przez Eleanor Sharpston, podatnicy będą mogli zwrócić się o zwrot bezprawnie pobranej akcyzy, co może mieć poważne konsekwencje dla polskiego budżetu.

Tak więc sprowadzając samochód teraz będziesz musiała ją zapłacić.

Co do reszty to może to ci trochę pomoże.

http://www.admoto.pl/poradniki/?p=sprowadzamyz
ella
Moderator

Postprzez barbra » czwartek 27 marca 2008, 23:43

W związku z nabyciem autka(sprowadzonego z Niemiec) jestem na bieżąco w temacie,toteż podzielę się tym ,jak te urzędowe formalności przedstawiają sie na dzień dzisiejszy w Poznaniu:
Dodam,że autko z silnikiem 1,1(bo od wielkości silnika kształtują się opłaty urzędowe),które podaję.
Urząd Celny
Urząd Celny w Poznaniu - 391000
ul. Wichrowa 4, 60-449 Poznań
tel. (+61) 8488071; fax 8488012

*-opłata skarbowa 17 zł
*-akcyza3,1%,od wartości auta(obliczana wg ceny wpisanej
na umowie kupna-sprzedaży)
(Na miejscu też możliwość tłumaczenia niemieckiego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu-cena 100 zł,pomoc w komputerowym wypełnieniu akcyzy 30 zł.)

Urząd Skarbowy
*-VAT-24,opłata 160 zł.

Przegląd techniczny-180 zł

Wydział Komunikacji
http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bi ... sp_id=1741

*opłata rycyklingowa-500zł
*opłata komunikacyjna-242,50zł ; ewidencyjna-2,50zł

Ubezpieczenie OC
tu warto zorientować się w różnych miejscach,bo ubezpieczenia kształtowały się w przedziale różnicy do 300zł .
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Powrót do Porady techniczne