przez marzencia123 » wtorek 03 października 2006, 11:44
Poniżej przedstawiam uzasadnienie do mojego odwołania.
Zgodnie z arkuszem przebiegu egzaminu (w załączeniu) jako błędy zostały uznane:
1.Dynamika jazdy – mała prędkość na prostej, jazda na II biegu.
2.Wybór właściwego pasa ruchu – jazda lewym pasem.
3.Sygnalizowanie zamierzonych manewrów – trzykrotny brak prawego kierunkowskazu przy zjeździe z ronda.
Ad. 1 Zarzut złej dynamiki jazdy wydaje się nie uzasadniony. Jazdę z małą prędkością stosowałam jedynie w sytuacji kiedy nawierzchnia drogowa nie pozwalała na rozwinięcie większej prędkości oraz przy jeździe po tzw. “kocich łbach”. Chcę również zwrócić uwagę na fakt, iż nie jechałam na II biegu w trakcie całego egzaminu a jedynie w wymuszonych, podanych powyżej sytuacjach. Jako argument chciałabym podać, iż nie znam dobrze miasta w którym zdawałam egzamin, stanu dróg po których się poruszałam, w związku z tym zastosowanie w określonych sytuacjach ostrożnej jazdy wydaje mi się uzasadnione.
Ad. 3 Zdając sobie sprawę, iż występują różne rodzaje rond i w zasadzie nie ma jednej interpretacji przepisów dotyczących używania kierunkowskazów na nich pragnę nadmienić, iż nie użycie przeze mnie kierunkowskazów nie było wynikiem “zapomnienia” lecz jak mi się wydaje uzasadnionego działania. Brak kierunkowskazu, który został mi zarzucony przez egzaminatora dotyczył przejazdu przez specyficzny rodzaj ronda. Ponieważ już wcześniej w czasie przygotowań do egzaminu temat rond zainteresował mnie zwróciłam szczególną uwagę na interpretację przepisów dotyczących ruchu na rondzie. Wtedy też udało mi się wyszukać opinie jak się wydaje osób kompetentnych. Mój przypadek dotyczył skrzyżowania o ruchu okrężnym gdzie skrzyżowane są dwie prostopadłe drogi w wyspą centralną, a wyspa centralna separuje jezdnię przeznaczoną dla poszczególnych kierunków bez wymuszenia zmiany kierunków ruchu pojazdów nie skręcających na skrzyżowaniu. Zgodnie z poleceniem egzaminatora miałam przejechać skrzyżowanie na wprost. Powołując się na opinię Macieja Wrońskiego ( Konsultant Ministerstwa Transportu i Gospodarki Morskiej) “...na takim skrzyżowaniu zachowanie kierującego jest odmienne niż na tzw. rondzie. Kierujący pojazdem, który zjeżdża ze skrzyżowania, przejeżdża przez jezdnię poprzeczną, nie zmieniając kierunku ruchu. Dlatego też nie ma on obowiązku używania świateł kierunkowskazów” Takie też było moje zachowanie. Dla poparcia mojego uzasadnienia zacytuję również Art. 22 pkt. 5 Kodeksu Drogowego który mówi “ Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru”- z czego wynika, że będąc ustawiona do jazdy na wprost i nie zmieniając pasa ruchu nie byłam zobowiązana użyć kierunkowskazu. Nadmieniam, iż kierunkowskaz został przeze mnie właściwie użyty na innych typowych rondach , które przejeżdżałam podczas egzaminu.
Jednocześnie informuję, że egzamin nie został przerwany czego powodem jest ( w moim odczuciu) brak rażących błędów oraz sytuacji w których moja jazda stwarzałaby zagrożenie dla innych uczestników ruchu. Błędy wytknięte przez egzaminatora są więc dla mnie sprawą dyskusyjną i wynikają z interpretacji przepisów przez samego egzaminatora.
W związku z powyższym zdecydowałam się na napisanie niniejszego odwołania. Oczekując na rozpatrzenie sprawy pozostaję z poważaniem