DOTYCZY ZABRANIA PRAWA JAZDY;CZY PO UPŁYWIE POŁOWY KARY ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

DOTYCZY ZABRANIA PRAWA JAZDY;CZY PO UPŁYWIE POŁOWY KARY ?

Postprzez BERNARD » czwartek 19 października 2006, 08:23

DOTYCZY ZABRANIA PRAWA JAZDY;CZY PO UPŁYWIE POŁOWY KARY ISTNIEJE KASACJA?
BERNARD

Postprzez Radwan » czwartek 19 października 2006, 08:46

Witam. Hola, hola nie tak szybko - połowa, a najlepiej 2/3 kary, dobre sprawowanie, dotychczasowa niekaralność i za jaki czyn był ukarany ,decyzję o darowaniu części kary rozstrzyga sąd. Powodzenia. Pozdrawiam.
Radwan

Postprzez BERNARD » czwartek 19 października 2006, 09:28

[quote="Radwan"]Witam. Hola, hola nie tak szybko - połowa, a najlepiej 2/3 kary, dobre sprawowanie, dotychczasowa niekaralność i za jaki czyn był ukarany ,decyzję o darowaniu części kary rozstrzyga sąd. Powodzenia. Pozdrawiam.[/quote] Księgowa wyjechała z bramy moim samochodem i po przejechaniu 50m wjechała w zaspę(ubiegły rok).Ja to widziałem z okna i poszedłem na pomoc,byłem pod wpływem. samochód zawiesił się tak na zaspie,że tylko można go było zciągnąć innym pojazdem a w dodatku zeszklony śnieg spowodował pozostanie sprzęgła w podłodze. Księgowa udała się po pomoc a ja pozostałem w samochodzie, była zima ,silnik pracował, żebym nie zamarzł. z piętra domu widziała to moja ex małżonka; i żeby zobaczyć z bliska ;wzięła psa i przeszła obok, widziała ,że jestem pod wpływem, zadzwoniła na policję. Przyjechali, zgarnęli mnie. mam zabrane prawo jazdy na ponad rok, w uzasadnienu; nie prowadziłem ale mogłem.Były dwie rozprawy;pierwsza prokuratorska a druga policyjna.W tej drugiej za:prowadzenie po pijanemu i nie posiadanie dokumentów- uniewinniony. Prowadzę działalność gospodarczą,transport ciężarowy- już padam, bez prawa jazdy w tym zawodzie nie istnieję a księgowa boi się jeżdzić, bo nie ma do tego talentu- to jej nie pierwszy pszypadek. Pomocy!
BERNARD

Postprzez Tomek_ » czwartek 19 października 2006, 10:36

Prawo karne przewiduje taką możliwość. Zabranie prawa jazdy związane jest z zastosowaniem środka karnego określonego w art. 39 pkt 3 kodeksu karnego (zakaz prowadzenia pojazdów). Sąd orzeka zakaz określając również okres czasu przez jaki zakaz ten będzie stosowany (nie może być dłuższy niż 10 lat) .
Zgodnie z art. 84 kodeksu karnego:
„§ 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środek karny wymieniony w art. 39 pkt 3 orzeczono na podstawie art. 42 § 2 lub 3.”

Zgodnie z cytowanym przepisem jest możliwe skrócenie okresu na jaki orzeczono zakaz prowadzenia pojadzenia pojazdów mechanicznych jeśli sprawca szkody prowadził pojazd pod wpływem alkoholu (art. 178a kk), ale nie spowodował jednocześnie żadnego wypadku.

Należy wysłać pismo do sądu, który wydał orzeczenie, wniosek o uznanie środka karnego za wykonany. Pismo może być sporządzone odręcznie – nie jest konieczne wysyłanie jakiegoś szczególnego formularza. Zgodnie z art. 119 kodeksu postępowania karengo pisma z zakresu spraw karnych muszą spełniać następujące warunki:
„ § 1. Pismo procesowe powinno zawierać:
1) oznaczenie organu, do którego jest skierowane, oraz sprawy, której dotyczy,
2) oznaczenie oraz adres wnoszącego pismo,
3) treść wniosku lub oświadczenia, w miarę potrzeby z uzasadnieniem,
4) datę i podpis składającego pismo.”

Trzeba podkreśli, że art. 84 kk wyraźnie przewiduje, że środek musi być wykonywany przynajmniej przez rok. Do okresu tego dolicza się też czas faktycznego pozbawienia prawa jazdy, zatrzymanego przez policje.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Powrót do Szkolenie kierowców