Światła przeciwmgielne..pilne!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Światła przeciwmgielne..pilne!!

Postprzez mikasa » czwartek 26 października 2006, 18:13

Czy w obecnej sytuacji kiedy rano panuje mgła zdający powinien jechać na światłach przeciwmgielnych przednich czy wystarczą same światła mijania??
mikasa

Postprzez cman » czwartek 26 października 2006, 19:01

Wystarczą mijania.
cman

Postprzez mikasa » czwartek 26 października 2006, 19:13

thx :) :D
mikasa

Postprzez wiesniak » czwartek 26 października 2006, 20:35

Większość samochodów nie ma w ogóle przednich świateł przeciwmgielnych. Jak więc mógłby być przepis nakazujący ich używanie?
wiesniak

Postprzez cman » czwartek 26 października 2006, 21:13

A tak przy okazji, zastanawiam się jaki jest sens przepisów dotyczących świateł przeciwmgłowych. Przednie nie są obowiązkowe, natomiast tylne są. A jednocześnie przednie są znacznie częściej przydatne, niż tylne. W dodatku tylne można używać tylko wtedy, gdy widoczność spadnie poniżej 50 m, czyli baaardzo rzadko. I w dodatku tylko można, a wcale nie trzeba. Dlaczego więc stanowią obowiązkowe wyposażenie? Włączone tylne światła przeciwmgłowe to przede wszystkim większe bezpieczeństwo, ale jeżeli widoczność będzie większa niż 50 m to można co najwyżej zarobić mandat. Wniosek? Po co w ogóle włączać tylne przeciwmgłowe, nawet jeśli widoczność będzie poniżej 10 m, przecież nie trzeba, a po co ryzykować, że się potem zapomni wyłączyć.

P.S. Tylko mi nie piszcie proszę, że tylne przeciwmgłowe oślepiają :lol:
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 października 2006, 21:25

cman napisał(a):P.S. Tylko mi nie piszcie proszę, że tylne przeciwmgłowe oślepiają :lol:

Ale dlatego mamy nie pisać, że dobrze wiesz o tym że oślepiają, czy dlatego, że uważasz że to bzdura? Mam nadzieję, że to pierwsze. ;)

A co do tego że przepisy dotyczące używania świateł przeciwmgielnych i ich "obowiązkowości" są nie najlepsze, a przede wszystkim niespójne i niekonsekwentne, to zgadzam się jak najbardziej.
scorpio44

Postprzez wiesniak » czwartek 26 października 2006, 21:30

Tylne przeciwmgielne owszem oślepia. Jedź jakiś większy kawałek za samochodem z włączonym to się przekonasz.
wiesniak

Postprzez marcij » czwartek 26 października 2006, 21:30

cholera bylem pewny ze uzywanie tylnych jest obowiazkowe, teraz sprawdzilem w kodeksie i faktycznie kierujacy moze uzywac tylnych swiatel przeciwmgielnych. W takim razie faktycznie , wlaczasz po to zeby Ci ktos nie wjechal w tylek , ale nawet jak wjedzie , bedzie to jego wina. Niescislosc moim zdaniem , uwazam ze powinno byc tak ze jest obowiazkowe , i wolno jedzic do 100m , no ale to oczywiscie moje zdanie , przepisy mamy takie jak mamy i musimy sie do nich stosowac.
marcij

Postprzez cman » czwartek 26 października 2006, 21:34

scorpio44 napisał(a):Ale dlatego mamy nie pisać, że dobrze wiesz o tym że oślepiają, czy dlatego, że uważasz że to bzdura? Mam nadzieję, że to pierwsze. ;)

Właściwie to drugie. Wiesz, no też mi się zdarza jeździć, i w nocy, i w deszczu, i w tym i w tym, no i nieraz ktoś przede mną miał włączone tylne przeciwmgłowe i niezbyt mi to przeszkadzało. Nie wiem, może mam oczy takie genialne. Ale jeśli już, to bardziej mi przeszkadzają światła mijania przeciwników.
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 października 2006, 21:36

Ja tylko na wszelki wypadek zaznaczę, iż samo to, że dane światła (w naszym wypadku przeciwmgielne tylne) są na obowiązkowym wyposażeniu, ale nigdy nie ma obowiązku ich używania, nie musi być nielogicznością. Przykład - światła drogowe ;) Dokładnie ta sama sytuacja.

Aczkolwiek w wypadku przeciwmgielnych również uważam, że skoro jest precyzyjny przepis dotyczący ich używania (z tymi 50 metrami, nie 100) oraz że mają one istotny wpływ na widoczność pojazdu we mgle, czyli na bezpieczeństwo, to nie zaszkodziłoby, gdyby było to obowiązkiem. ;) :D
scorpio44

Postprzez wiesniak » czwartek 26 października 2006, 21:37

Światła mijania widzisz przez kilka sekund, a przeciwmgielne cały czas. Jakieś dziwne oczy masz :).
wiesniak

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 października 2006, 21:44

wiesniak napisał(a):Jakieś dziwne oczy masz :).

Prędzej ten, co przed nim jechał, miał w tych światłach żarówkę od pozycyjnych. ;) :D :D No chyba że to było we mgle - słabszej, niż ta, w której przepisy pozwalają używać tylnych świateł przeciwmgłowych, ale jednak we mgle - wtedy światła przeciwmgłowe faktycznie nie przeszkadzają, a mogą pomóc. Ale w normalnych warunkach przejrzystości czy nawet (a może zwłaszcza) deszczu tylne światła przeciwmgłowe oślepiają bardzo skutecznie. ;)
scorpio44

Postprzez cman » czwartek 26 października 2006, 21:50

wiesniak napisał(a):Światła mijania widzisz przez kilka sekund, a przeciwmgielne cały czas.

Przez kilka sekund, ale co kilka sekund, bo rzadko mi się zdarza, żeby ruch był niewielki.

wiesniak napisał(a):Jakieś dziwne oczy masz :).

No też tak myślę :wink:
cman

Postprzez ella » czwartek 26 października 2006, 21:52

Oczywiście, że oślepiają bardzo skutecznie bo świecą trzydzieści razy bardziej intensywnie niż swiatła pozycyjne :lol:
ella
Moderator

Postprzez Ad_aM » czwartek 26 października 2006, 23:13

A kolor czerwony przyciąga najbardziej wzrok człowieka :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy