czy OSK sa przygotowane do przeprowadzania pierwszej pomocy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

czy OSK sa przygotowane do przeprowadzania pierwszej pomocy

Postprzez JNG » piątek 27 października 2006, 23:56

Gdy weszła ustawa o szkoleniu kandydatów na kierowców gdzie w godzinach teoretycznych powinny się znajdować 4 godz. pierwszej pomocy od razu zakupiliśmy w mojej firmie fantoma na którym kursanci uczą się podstaw(sztuczne oddychanie i masaż).Natomiast słysząc od kursantów z innych ośrodków którzy przychodzą na jazdy dokształcające- słysze praktycznie cały czas że gdy coś sie stanie i bedą musieli udzielić pierwszej pomocy to nie beda wiedzieli jak to wykonać bo wykładowca skrucił wykład lub tylko napomkniał o udzielaniu pierwszej pomocy.
Co o tym sądzicie??
INSTRUKTOR NAUKI JAZDY
JNG

Postprzez maciass » sobota 28 października 2006, 00:17

u mnie na kursie w ramach pierwszej pomocy obejrzelismy 2 czy 3 filmy na ten temat - lepsze to niz nic ale za wiele sie w ten sposob o udzielaniu pierwszej pomocy nauczyc nie da :? powinny byc chociaz cwiczenia na manekinie i to obowiazkowo zaliczane jakos, kazdy przeciez powinien umiec chociaz zrobic RKO ale niestety chyba mało który OSK sie tym przejmuje :roll:
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez Adam-nd » sobota 28 października 2006, 18:49

Ja nie byłem nawet na tym kursie. W moim OSK lekarz przeprowadzał te zajęcia, mi się na nie iść nie chciało... później jak zaczynaliśmy jazdy z instruktorem mój instruktor złapał lekarza w biurze i mi podbił kartę że byłem na zajęciach. Ja osobiście nie nadaję się do udzielania 1-szej pomocy. Ostatnio byłem światkiem potrącenia rowerzysty przez samochód nawet nie podchodziłem tam bo nie mogę patrzeć na roztrzaskane ludzkie ciało i krew :? nie wiem taki już jestem.
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez kamiles » sobota 28 października 2006, 19:33

maciass napisał(a):(...) ale niestety chyba mało który OSK sie tym przejmuje :roll:

są takie, które się przejmują - na moim kursie mieliśmy zajęcia z udzielania pierwszej pomocy, prowadzone przez dwóch ratowników medycznych; zajęcia składały się z części teoretycznej (film i wykład) oraz części praktycznej - ćwiczenie RKO na fantomie oraz udzielania pomocy w razie urazów (na współkursantach :) )
kamiles

Postprzez ella » sobota 28 października 2006, 23:05

mi się na nie iść nie chciało... Ja osobiście nie nadaję się do udzielania 1-szej pomocy.

To, że się nie nadajesz to nie znaczy, że nie możesz wiedzieć jak jej udzielać. Może kiedyś tej pomocy będzie potrzebowała osoba Tobie bliska a Ty będziesz stał i patrzył?
Kurs powinien być obowiązkowy i zakończony egzaminem. Każdy powinien to umieć.W moim OSK bardzo poważnie podchodzili do tego zagadnienia.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców