Pasek rozrządu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiesniak » niedziela 29 października 2006, 20:03

Mi się wydaje, że to audi to był drugi przykład, zresztą Xsystoff mówił o dowolnym silniku V6, więc o Espace tu chodzić nie może :).
wiesniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 października 2006, 22:23

wiesniak napisał(a):Mi się wydaje, że to audi to był drugi przykład, zresztą Xsystoff mówił o dowolnym silniku V6, więc o Espace tu chodzić nie może :).

Mnie się również tak wydaje, ale dopiero po ostatnim poście Xsystoffa. :D I raczej widzę tu brak komunikatywności ze strony Xsystoffa, niż brak czytania ze zrozumieniem ze strony Invx-a. ;) Każdy nieznający się na silnikach, a znający się na markach samochodów i czytający ze zrozumieniem, na 100% odbierze to tak jak Invx.
scorpio44

Postprzez Xsystoff » poniedziałek 30 października 2006, 01:36

Wiesniak zrozumial o co kaman. Moze sie nieprecyzyjnie wyrazilem, ale podajac dwa przyklady drogich w serwisie silnikow i pozniej rozwijajac swoja wypowiedz na przykladzie numer dwa sprawa wydawala sie dla mnie jasna, ale widac nie kazdy zna sie dobrze na jednostkach napedowych danego producenta. Za niezrozumienie serdecznie przepraszam.

Zeby nie bylo calkiem OT, to uwazam, ze warto wymienic pasek, jakakolwiek by jego cena nie byla. W wiekszosc samochod z silnikami R4 nie jest to astronomiczna suma, a skutki pekniecia paska moga byc tragiczne dla silnika (wiekszosc jest niestety kolizyjna). Przed kupnem jednostki v6 warto sprawdzic koszt takiego zabiegu, gdyz potem, moze sie okazac, ze w samochodzie za 10 tys wymiana paska to 50% wartosci auta :)

Jako ciekawostke, moge powiedziec, ze bodjaze w starych Saabach serwis podaje cene wymiany rozrzadu na 6 tys zl :) Czesto stanowi to wartosc samochodu.
Xsystoff

Postprzez invx » poniedziałek 30 października 2006, 12:46

za nieprecyzyjne wyrazenie pretensji nie mam - ale zeby zaraz sie uciekac do calego narodu 8)

a co do paska - to zawsze mozna go wymienic samemu :)
i przy odrobinie checi kazdy taka czynnosc jest w stanie wykonac. - a jaka satysfakcja przy tym :P
invx

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 30 października 2006, 12:52

khm.... nie polecam wymieniać paska rozrządu samodzielnie, chyba, że ma się warsztat i WIEDZE na ten temat. Jest to element napędowy silnika i nie warto (jak pisza wyżej koledzy) oszczędzać na tym. Ja już miałem przygode z rozrządem, kosztowała mnie 2 tys. złotych, gdzie cena wymiany to ok. 500zł(z materiałem)
A po drugie nie warto się sugerować cenami z ASO bo tam mają ceny z końca galaktyki.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez invx » poniedziałek 30 października 2006, 13:01

wiedzialem ze ozywie dyskusje :lol:

jakaz tam jest wiedza potrzebna ... ustawic tylko "strzaleczki" odpowiednio na kolkach - :wink:

fakt - jak sie *** to konsekwencje moga byc powazne - ale jak sie wymienia zarowke w zyrandolu - rowniez mozna sprawe *** :wink:

a jaka mamy gwaranckje ze w serwisie to zrobia jak nalezy ? jak ASO - to jeszce bo w razie czego mozna odszkodowania sie domagac. Ale jakis taki inny warsztacik ... niedajboze prowadzony na lewo?
- niedawno kosiarke zanioslem do servisu - bo nie moglem znalezc przyczyny a spieszylo mi sie - jak sie okazalo sciety byl klin na kole magnesowym (w dwusuwie to zadkosc). Wymienili kolo (65zl.) - gdzies tam przy okazji odkrecili tlumik - uszczelka sie rozsypala - nie mieli oryginalnej i dorobili niestarannie z jakiegos g***. Wszystko landie i pieknie - po paru h pracy kawalek tej "uszczelki" wpadlo w cylinder - i silnik zatarty. :roll:
invx

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 30 października 2006, 18:40

"prowadzone na lewo" są najlepsze ;-)
Raz byłem w ASO forda, patrzyłem przez szybę, podnieśli maskę i przez 40min. nie zrobili nic.
A potem..... proszę 600zł.("przeczyszczenie" nagrzewnicy)
Aleś porównał z tym żyrandolem :P :P :P ;-) ;-)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Xsystoff » poniedziałek 30 października 2006, 19:08

invx napisał(a):wiedzialem ze ozywie dyskusje :lol:
jakaz tam jest wiedza potrzebna ... ustawic tylko "strzaleczki" odpowiednio na kolkach - :wink:

Zeby sie do paska dostac nierzadko trzeba rozebrac pol przodu. Nie mowiac juz o tym, ze wyzej wspomniany espace wymaga wyjecia calego silnika :twisted: ASO ma fajne ceny, szczegolnie na stare i duze samochody :) Ale nie kazdy wie, ze sa tez tanie jak barszcz czesci. Za czujnik temp. chyba w c klasie chcieli tylko 39 zł czy cos kolo tego (+- 10 zł)
Xsystoff

Postprzez slayer17 » czwartek 16 listopada 2006, 18:28

Ja ostatnio w Terranie 2.7 TD sprawdzałem w warsztacie co tam w rozrządzie u mnie siedzi i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie ma żadnego paska ani łańcuszka......
Tyran ma po prostu rozrząd kołami zębatymi. I jestem z tego faktu zadowolony :D:D. Nie musze pilnować rozrządu.
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne