Co ważniejsze - polecenie egzaminatora czy przepisy??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez röslein » sobota 04 listopada 2006, 18:48

egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego; polecenia te nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi na drodze zasadami ruchu lub stwarzać możliwości zagrożenia jego bezpieczeństwa;

przepisy przepisami, ale nie zmienia to faktu, ze i tak na egzaminach sa wydawane polecenia sprzeczne. Sama tego doswiadczylam na wlasnym egzaminie i niestety posluchalam egzaminatora. Na szczescie mnie nie oblal, jak sam powiedzial, nie bedzie na tyle chamski, aby oblac mnie w 39min. egzaminu, za co jestem mu b.wdzieczna. Nie kazdy trafia na takiego egzaminatora...
prawo jazdy kat.B
->zdane za II podejsciem :D
Obrazek
röslein

Postprzez foraq » sobota 04 listopada 2006, 19:23

Czyli jeśli karze mi np. "zawrócić na TYM skrzyżowaniu" , zawrócę, a był zakaz, on mnie obleje to czy mogę się odwoływać od takiej decyzji?? Bo z waszych postów wynika że tak;)
foraq

Postprzez She18 » sobota 04 listopada 2006, 19:39

foraq napisał(a):Czyli jeśli karze mi np. "zawrócić na TYM skrzyżowaniu" , zawrócę, a był zakaz, on mnie obleje to czy mogę się odwoływać od takiej decyzji?? Bo z waszych postów wynika że tak;)

Ma prawo cie oblac bo nie stosowałes sie do przepisów ruchu drogowego.Egzaminator nie moze wydac polecenia nie zgodnego z przepisami, a jezeli wyda takie polecenie to powiedz mu ze nie mozesz tam zawrocic bo jest zakaz i jedziesz dalej.Co do odwołania to sprawa wydaje sie oczywista.

Takie jest moje zdanie na ten temat.
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez invx » sobota 04 listopada 2006, 21:31

z tego co wiem kiedys mogli wydawac polecenia niezgodne z przepisami - i ich wykonanie konczylo sie z zapisem na nastepny egzamin.

dzisiaj nie moga taki polecen wydawac - mowia czesto "w najblizszym mozliwym miejscu" - a do tego miejsca mozna minac np 2 zakazy skretu :P
invx

Postprzez kamiles » sobota 04 listopada 2006, 23:39

marcij napisał(a):Co do gasniecia samochodu to auta egzaminacyjne jezdza na benzynie , wiec nie ma problemow zwiazanych z gasnieciem(...)

to, że u Ciebie jeżdżą na benzynie, to wcale nie oznacza, że tak jest w całej Polsce, np. w Słupsku autka egzaminacyjne jeżdżą na LPG :)
kamiles

Postprzez invx » niedziela 05 listopada 2006, 00:33

w rzeszowie (z wyjatkiem 2 diesli) tez LPG :P
invx

Postprzez Merusia » niedziela 05 listopada 2006, 15:12

Hmmm... Nie zastanawiałam się nad tym. No, ale jak wracaliśmy do WORDU, Pan Egzamiantor powiedział, że i tak bym nie zdała, bo zgasło mi ze trzy razy auto, poza tym miałam żołte światło na skrzyżowaniu i powinnam jechać,a nie "czaić" się na czerwone. Odpowiedziałam, że moja znajoma nie zdała własnie dlatego, że pojechała na żółtym. Więc się trochę pospieraliśmy. Ale ogólnie byłam zadowolona z egzaminatora. Był przyjaźnie nastawiony, widac było że nie chciał mnie oblać.. :D A z tym znakiem to pewnie było specjalnie, żeby już sie nie męczyla. Ale tak na serio... Nie mam do nikogo żalu, że wtedy nie zdałam. Za drugim razem cieszyłam sie z wyjścia z placu. Pozdrawiam wszystkich! (Acha. Zdawałam w WORDZIE Bielsko-Biała)
Merusia

Postprzez scorpio44 » niedziela 05 listopada 2006, 19:10

invx napisał(a):z tego co wiem kiedys mogli wydawac polecenia niezgodne z przepisami - i ich wykonanie konczylo sie z zapisem na nastepny egzamin.

No i bingo - o to właśnie chodzi, że kiedyś wolno im było, a teraz (w sumie od całkiem niedawna) jest ten zapis, na który się powoływałem.
scorpio44

Postprzez nevs » poniedziałek 06 listopada 2006, 23:28

podlacze sie do tematu i zadam podobne pytanie:

Co jesli egzaminator powie, zeby skrecic w lewo.. nie dajac na to odpowiednio czasu (tuz przed skretem) natomiast ja uznam, ze jest to nie mozliwe i stanowi zagrozenie ruchu drogowego (zmiana pasu z prawego na lewy i skret) i pojade na wprost...

czyli inaczej mowiac: zawsze sie stosowac do tego co mowi egzaminator czy jesli wykonanie tego manewru mogloby spowodowac zagrozenie to nie wykonywac tego ?
nevs

Postprzez scorpio44 » wtorek 07 listopada 2006, 00:18

Przede wszystkim, jeżeli jest pewność, że wykonanie danego manewru w danym momencie spowoduje zagrożenie w ruchu, to należy to powiedzieć i w ten sposób usprawiedliwić ewentualnie niezastosowanie się do polecenia egzaminatora. Gdyby egzaminator nie zgodził się z tym i postanowił uznać to za niestosowanie się do jego poleceń i spowodowałoby to oblanie egzaminu (oczywiście mówię o sytuacji, kiedy incydent ten wyczerpałby limit błędów, bo za samo to egzaminator nie może oblać), to - moim zdaniem - odwołaniem można dużo wskórać. Problemem może być tylko to, że na zapisie z kamer może nie być widać tego zagrożenia, które mogłoby spowodować wykonanie manewru.
scorpio44

Postprzez Kasia222 » środa 22 listopada 2006, 23:48

proste przepisy sa najwazniejsze a egzaminatorzy wspaniali czasami celowo wprowadzaja w blad
pierwszy egzamin 3.11.2006 teoria + plac (łuk ) -
drugi egzamin 22.11.2006 plac + miasto +
prawko odebrane 4.12.2006

"okrucienstwo jest zaraza tego swiata"
Kasia222

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy